odpowietrznik Opublikowano 4 Października 2016 #1 Opublikowano 4 Października 2016 Witam Chciałbym spytać o taki szczegół dotyczący lutowania miedzi a mianowicie czy smaruje się pastą tylko rurę czy również kielich wewnątrz?Pytam bo jedni fachowcy smarują tylko rurę (lub ewentualnie kształtkę wchodzącą do kielicha) a drudzy zarówno rurę jak i kielich.
sambor Opublikowano 4 Października 2016 #2 Opublikowano 4 Października 2016 A to czytałeś ? https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/13060-wykonanie-polaczen-lutowanych/
odpowietrznik Opublikowano 4 Października 2016 Autor #3 Opublikowano 4 Października 2016 Tak, kiedyś czytałeś) Z tego materiału wynika że pastę nakłada się na oba elementy ale spotkałem się też z tezą cytuję: "Nie wolno smarować kielicha wewnątrz bo nadmiar pasty jest w momencie wkładania rury w złączkę wpychany do środka potem w trakcie lutowania zasysa cynę do wewnątrz rury tworząc tam nacieki.W trakcie przepływu cieczy z tymi naciekami powstają zawirowania które mogą doprowadzić do wypłukania w tym miejscu miedzi czyli mamy dziurę" To jest czyjaś wypowiedź i brzmi dość sensownie.Stąd moje wątpliwości i wyskoczyłem z tym zapytaniem).Sam przyznam się że nakładam pastę tylko na samą rurę.
kiminero Opublikowano 4 Października 2016 #4 Opublikowano 4 Października 2016 Nie dumałem nad tym szczególnie, ale każdy kto lutuje na co dzień wie, że jak pasta pocieknie po rurze i jej nie zetrzesz, to na bank cyna popłynie tam pięknym glutem. Ani to estetyczne, ani oszczędne. Po wsunięciu rury do kielicha zawsze usuwam nadmiar pasty z kielicha przed grzaniem i dostaję równy i czysty lut. Ponieważ od X lat nie smaruję wnętrza kielicha i żadne połączenie jak dotąd nie puściło, domniemam że nie jest to złą metoda.
sambor Opublikowano 4 Października 2016 #5 Opublikowano 4 Października 2016 Pastę używacie czystą czy z cyną?
kornik79 Opublikowano 7 Października 2016 #7 Opublikowano 7 Października 2016 Ja osobiście smaruje tylko końcówkę rury, a pastę używam z cyną.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.