Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Lutowanie Miedzi

odpowietrznik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 

Chciałbym spytać o taki szczegół dotyczący lutowania miedzi a mianowicie czy smaruje się pastą tylko rurę czy również kielich wewnątrz?Pytam bo jedni fachowcy smarują tylko rurę (lub ewentualnie kształtkę wchodzącą do kielicha) a drudzy zarówno rurę jak i kielich.

Opublikowano

Tak, kiedyś czytałeś) Z tego materiału wynika że pastę nakłada się na oba elementy ale spotkałem się też z tezą cytuję: "Nie wolno smarować kielicha wewnątrz bo nadmiar pasty jest w momencie wkładania rury w złączkę wpychany do środka potem w trakcie lutowania zasysa cynę do wewnątrz rury tworząc tam nacieki.W trakcie przepływu cieczy z tymi naciekami powstają zawirowania które mogą doprowadzić do wypłukania w tym miejscu miedzi czyli mamy dziurę"

To jest czyjaś wypowiedź i brzmi dość sensownie.Stąd moje wątpliwości i wyskoczyłem z tym zapytaniem).Sam przyznam się że nakładam pastę tylko na samą rurę.

Opublikowano

Nie dumałem nad tym szczególnie, ale każdy kto lutuje na co dzień wie, że jak pasta pocieknie po rurze i jej nie zetrzesz, to na bank cyna popłynie tam pięknym glutem. Ani to estetyczne, ani oszczędne. Po wsunięciu rury do kielicha zawsze usuwam nadmiar pasty z kielicha przed grzaniem i dostaję równy i czysty lut.

Ponieważ od X lat nie smaruję wnętrza kielicha i żadne połączenie jak dotąd nie puściło, domniemam że nie jest to złą metoda.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.