Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Chciałbym poznać opinie nt mojego spalania i koloru sadzy.

Opinie nie tylko użytkowników pieców HEF-a.

Piec: HEF Duo-Plus 16kW + ST480 (bez PID) (zasobnik 120KG)

Zawór 4D+siłowni+pogodówka+regulator pokojowy St280

Na mieszkaniu 19 stopni. Jeszcze nie mieszkam. Trwają prace wykończeniowe wiec często są otwarte drzwi i okna.

Temperatura na piecu: 60 stopni

Czas podawania: 16s

Czas przerwy 80s

Wentylator: 35%

Podtrzymanie:

- nadmuch: 30s co 30 min.

- podawanie: 15s co 30min (póki co się sprawdza)

Budynek: projekt Bella ( z garażem ok 140m2).

- ściana: solbet 24 + 15cm styropianu
- podłoga: 13cm styropianu
- poddasze: 25cm wełny

Kolor sadzy jest brązowo-czarny (brunatny) bardzo sypiki. Wystarczy ruszyć i wszystko spada.

To co widać to popiół z całych 3 dni palenia

Od czwartku wieczór do dziś spaliłem ok 90kg groszku. Dziś po pracy będę uzupełniał.

Szukam w necie jaki powinien być właściwy kolor sadzy w piecu ale niestety nie znalazłem. Tutaj flesz aparatu trochę za bardzo rozjaśnia. Może na drzwiczkach najlepiej widać.

Nie wiem... może jak dam czas podawania na np 5/25 albo 3/15 jeszcze zmniejszy się ilość sadzy.

post-68406-0-94522600-1475069268_thumb.jpg

post-68406-0-67877800-1475069302_thumb.jpg

post-68406-0-33270300-1475069313_thumb.jpg

post-68406-0-26165900-1475070088_thumb.jpg

post-68406-0-08012100-1475070173_thumb.jpg

Edytowane przez Przemyslaw85
Opublikowano

Moim zdaniem ilość i kolor sadzy jest OK. Jest brązowa bo w niej znajduje się dużo pyłów. Tak na marginesie prawdziwa sadza jest zawsze czarna.

Co do spalania to dużo zależy od temperatur jakie utrzymujesz w domu, w moim przypadku to 8 kg na dobę z CWU a temp wewnątrz 21 stopni.

Opublikowano

Pamietam ze szkoly sredniej(samochodowka) jak uczono nas, ze swieca zaplonowa w prawidlowo wyregulowanym silniku spalinowym ma miec kolor jasno-brazowy...

Czy to jest silnik, czy kociol mimo spalania roznych paliw obowiazuje ta sama zasada, czyli wlasciwa proporcja paliwa w stosunku do powietrza. Jesli damy zbyt duzo powietrza uzyskamy jasny nalot. Jesli damy zbyt malo powietrza uzyskamy cimny nalot. Ja w swoim piecyku obserwuje kolor deflektora i kieruje sie ta zasada aby uzyskac ten jasno-brazowy kolor. Wedlug mnie spalanie jest wtedy prawidlowe.

Przy najbardziej optymalnym spalaniu wysokie zuzycie wegla mozemy obarczyc jego niska jakoscia i kalorycznoscia lub stratami ciepla.

Opublikowano

Hmm a widzicie a byłem przekonany że popiół to jest ta część co w popielniku. A to co osiada na ściankach pieca to sadza.

Jak widać byłem w błędzie...

Czyli mam rozumiem że to co pokazałem jest jak najbardziej ok i nie mam się czym przejmować.

Opublikowano (edytowane)

Na ściankach osiada pył - najdrobniejsze, lekkie ziarna popiołu. I oczywiście sadza, jeśli jest. Aby być dokładnym - to może tam osiadać również niespalony pył węglowy (ten najdrobniejszy), jeśli spalanie w palniku jest nie takie, jak trzeba.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

Wg mnie idzie za dużo powietrza.

Na porównywaniu świeci do kotła się nie znam, ale wydaje mi się tak samo można porównać żmije i teściową- obydwie potrafią podobnie syczeć..

Edytowane przez bolecki
Opublikowano

prawdę mówiąc popiół ma kolor popielaty oraz dodatki "spalonego"kamienia węglowego-te białe cząstki.proponuję zacząć regulację pieca w chwili gdy skończą się prace wykończające a temperatura w budynku się ustabilizuje. Ważny jest też fakt że budynek jest"nowy" nie wygrzany i będzie wymagał więcej ciepła do ogrzania.Drobna gradacja popiołu świadczy o dobrej ilości powietrza gdyż nie tworzą się spieki -gdy powietrza za dużo oraz nie wyrzuca węgla nie wypalonego gdy podmuch jest za mały.

Powodzenia.