Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Szum Na Pompie

kwinto30

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam cały czas szumi w pompie słychać jak się woda przelewa, czy tak ma być czy mam zapowietrzona instalacje ? poniżej film . oraz zdjęcie z ustawieniami , kaloryfery skręciłem na głowicy termo..na 2 i 3 mam 2 drabinki w łazienkach jedna zakręcona , podłogówkę te kurki na rozdzielaczach po skręcane prawie do końca prawie  

794431326ebef192med.jpg

Opublikowano

Na pompie masz odpowietrznik. Wyłącz pompę następnie poluzuj tą wielką śrubę co masz na środku aż zacznie lecieć sama woda. Uzupełnij braki wody.

Do czasu całkowitego odpowietrzenia ganiaj na 3 biegu do tego daj termostaty na max otwarcie. Następnie odpowietrz grzejniki. I znów uzupełnij braki wody.

ps. Moim zdaniem na piecu powinieneś utrzymywać min 60 stopni.

Opublikowano

albo coś źle robię albo nie wiem , odkręciłem tą śrubę powietrze z wodą leciało aż w końcu sama woda ciurkiem zakręciłem potem grzejniki i dalej pompę słychać tylko tak jak by mnie albo mi się wydaje bo chce mi się wydawać hehe

Opublikowano

a może jest za duży opór przepływu???

sporo kalafiorów zakręconych i stąd problem. zmniejsz bieg pompy i zobacz czy ustąpi szumienie

Opublikowano

Należy odpowietrzyć pompę poprzez odkręcenie śruby widocznej na zdjęciu.Po wycieku wody z pompa przez ok 10 sek. powinna być odpowietrzona. W układzie z termostatami stosowanie takiej pompy jest raczej problematyczne ze względu na stałą ilość podawanej wody do układu. W zeszłym roku zainstalowałem termostaty przy grzejnikach i przy zamkniętych głowicach występowały podobne szumy. Po zamianie pompy na elektroniczną APLHA 2L problem ustał. Niestety przy zamkniętych wszystkich zaworach pojawił się kłopot z zimnym powrotem wody na piecu ze względu na zatrzymanie podawania wody przy zamkniętych termostatach. Problem rozwiązała dopiera pompa przewałowa, która ustabilizowała temperaturę wody w piecu. 

pozdrawiam.

Opublikowano

Witam pompa już pracuje cicho  chyba się udało zrobiłem tak jak napisał Przemysław 85. Ale już piec wyłączony ciepło na dworze :) mam nadzieje ze nadal będzie cicho po włączeniu .

A pompa 25/60 dlatego bo jeszcze podłogówkę napędza , niestety tak mi zrobił magik  

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.