Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zmiękczacz Do Wody

jackjj

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Szukam, szukam ale jako tako nie widzę niczego ciekawego, jak jest to przepraszam, że tworzę nowy temat.

Mieszkam w tzw. nowym domu już 10 miesięcy no i chyba przyszedł czas dokończyć co się planowało, bowiem pewne akcesoria (deszczownia) zaczynają przeciekać być może od kamienia, być może w związku ze zbyt dużym przeginaniem, może już jest za późno, stąd chciałem prosić o pomoc jeśli chodzi o zmiękczanie wody....użytkowej w domu.

Czy możecie napisać parę słów jak sobie radzicie z tematem zakamienienia pralki, zmywarki, baterii kuchennych i łazienkowych? Ja miałem duży problem kiedy mieszkałem w pobliskim miasteczku praktycznie po 7 latach użytkowania w całym mieszkaniu wszystkie baterie musiały pójść do wymiany i to przez kamień w nich zgromadzony....nie były to mercedesy ani najtańsza chinszczyzna ale zawsze jakieś pieniądze kosztowało i wolał bym żeby to dłużej działało bez wymiany....niż krócej.

Teraz w domu mam trochę droższe baterie i zacząłem się martwić...

Czy macie jakiś system zmiękczania wody w domu czy obywacie się bez?

Mój hydraulik Wiesiek zrobił tak cwanie instalację, że woda zakamieniona będzie szła jedynie do kuchni i to tylko do 1 kranu do picia bo woda do zmywarki jak i cała woda w pozostałej sieci domowej ma być podawana zmiekczaczu przez zmiękczacz do wody za 2kOLN. Wiesiek hydraulik stwierdził że taki zmiekczacz to koszt ok 2kPLN i mogę go zawsze dostawić....więc zrobił co trzeba i teraz chciałem coś zakupić ale za ch......... nie wiem co? Dlatego do Was prośba...o pomoc w doborze zmiękczacza do wody. Na co zwrócić uwagę ? Co wziąć pod uwagę ? Jest nas 4 osoby 2 dorosłe i 2 dzieci. Mamy podejrzewam standard w obecnych czasach jeśli chodzi o budowę. bojler 300 litrów a w domu jest cyrkulacja ale nie używam: kuchnie z jednym kremem i zmywarka, dwie łazienki w każdej jest wc i zlew z baterią w formie mieszacza oraz w tej łazience u góry mamy wanne ze stojąca bateria a na dole deszczownie i prysznic...no i jeszcze kran w kotłowni zabezpieczony bo boję się żeby pelletu szlag nie trafił jak jakieś dziecko wypadnie i odkreci kran w kotłowni...

Z góry dzięki za pomoc w zmiękczaniu.

Pozdr. J.

Opublikowano

Najprostsze rozwiązanie to wkład z żywicą jonowymienną do korpusu 10"

Opublikowano

U mnie woda z głębinówki, więc od razu montowałem zmiękczacz. Używam Vieśka Aquahome 20-N. Poza wstępną kolumną filtracyjną samej studni dochodzą jeszcze dwa filtry przed stacją (sznurkowy i węglowy). Stacja działa już kilka lat bezawaryjnie, więc nie ma się do czego przyczepić. Uzdatniona woda idzie na całą instalację

Opublikowano

To zależy czy szukasz rozwiązania budżetowego czy zmiękczacza z wyższej półki. 6 osób, 2 łazienki... Jak dla mnie żeby dało radę to minimum 25 - 30 litrów złoża. Pytanie również ile masz miejsca na instalację urządzenia na cały dom. Może warto by zastanowić się nad zmiękczaczem dwuczęściowym...

Opublikowano

Cześć jest nas czwórka - dwóch dorosłych (ja z żoną) i 2 dzieci 9 i 4 lata

Miejsca na instalację nie jest za dużo w załączeniu zdjęcie między ścianą a zaparkowanym autem, a bojler....nie wiem czy starczy?

Chciałem zapytać jak wygląda obsługa takiego zmiękczacza ?

Ile trzeba razy do niego na miesiąc czy na rok podchodzić?

Ile kosztuje obsługa na miesiąc ryk jakiś środki , filtry? 423b6f1a1baccd28d6394b9871ae467d.jpg

Zmniejszy mi się przejście no ale cóż...

Opublikowano

to zależy od jakości wody - średnio przyjmuje się zużycie soli ~20kg/rok (1 worek 25kg to koszt ok 30pln), pozostałe koszty to ewentualna obsługa serwisowa (przeglądy zlecone średnio 100-150pln/rok lub samemu rozbierasz i czyścisz)

Opublikowano

Ilość soli uzależniona jest od ustawionej wydajności (a ta od twardości wody). Średnio przy takich zmiękczaczach jak do Twoich jest to koło 3,5 - 4 kg soli na regenerację. Przy standardowych ustawieniach łączne koszty eksploatacji zmiękczacza w domu gdzie mieszkają 4 - 6 osoby (włączając koszt wody na regenerację oraz soli) to koło 15zł. Z drugiej strony oszczędza się na detergentach i chroni się instalację hydrauliczną i urządzenia AGD. Tu masz taki prosty opis tego jak to mniej więcej wygląda http://www.filtry-do-wody.info/zmiekczacz-wody-eksploatacja-czesc-3/.

Opublikowano

Cześć chyba wezmę ten co Patrol ma

- N20 jest on podobno na 4-5 osoby mogę go mieć za 2350 zł z hurtowni gdzie brałem całą hydraulik

- albo jeszcze mniejszy na 2-3 osoby

Aquahome Compact za 2030 zł

ale wg mnie to i tak dużo poszukam na necie taniej....

:-P

Pozdr.

Opublikowano

Znalazłem coś takiego:

http://megarankingi.pl/budowa_i_remont/uzdatniacze_wody/

Teraz się zastanawiam bo mam na rurze 2 takie bańki przezroczyste w środku włożyłem 2 filtry sznurkowe teraz ten pierwszy od wodociągu jest już brązowy....Czy nie można by było poprostu kupić takiego filtra sznurkowego z jakimś zmiękczaniem ?

Może głupio kombinuje ale 2000PLN to trochę jest i zacząłem myśleć czy warto - u mnie w pracy dziś pytałem to patrzyli na mnie jak na UFO że chce wywalić pieniądze, a chaty mają na prawdę na wypasie z pompami ciepła, monitoringiem, etc....

Patrol 

widzisz korzyść z tego zmiękczania ?

Jak byś jeszcze raz miał decydować to byś kupił to złoże aktywne ?

NIe wiem co kamień nie zalega ?

znalazłem jeszcze nie wiele tańsze oprócz powyższych 2 

STACJA ZMIEKCZANIA WODY Blue Water 20l ZMIĘKCZACZ za 1450zł

oraz 

AquaHome FIT za 2000zł

Opublikowano

Teraz się zastanawiam bo mam na rurze 2 takie bańki przezroczyste [...] ....Czy nie można by było poprostu kupić takiego filtra sznurkowego z jakimś zmiękczaniem ?

Można. Patrz kilka postów wyżej. Jaka będzie tego skuteczność to odpowiem za jakiś czas
Opublikowano

Zdecydowanie bym kupił.

Nie wiem co to kamień, czy osady na ceramice łazienkowej, a do tego woda przyjemniejsza dla skóry no i smak (ale to już kwestia subiektywna). Tak samo przekłada się to na pranie czy mycie samochodu. Nie bez znaczenia jest też wpływ na instalację c.o., ale co do % oszczędności poprzez "poprawę wydajności ciepłej wody i ogrzewania" to się nie wypowiadam (na pewno kamień kotłowy nie pomaga, więc coś w tym jest)

Opublikowano

Wg mnie najpierw warto zmierzyć twardość tej wody u wtedy dopiero podejmować jakieś decyzje co do jej zmiękczania.

Jak ma twardość poniżej 20st niemieckich to bym zostawił.

Warto poczytać w necie na temat twardości wody i jej wpływu na zdrowie .

Opublikowano

Najprostsze rozwiązanie to wkład z żywicą jonowymienną do korpusu 10"

Dziś zakupilem w Jasam myślicie że będzie pasować? e952357a62c192eb91b80573cf5166db.jpgf420c2f6699f81a6eaca7b7ade574d39.jpg140b9a208eba3dc2f873cecb0842c73d.jpg18b808a42908c428eb689fbdf0494391.jpgcb83271dd03c96368f478d4b0c47755d.jpg
Opublikowano

@Sambor

No właśnie nie sprawdziłem baba w Jasamie ledwo go znalazła na półce, gdzie tam coś o nim wiedzieć....żadnych więcej filtrów nie było, a ja znalazłem w necie tylko ogólne info że ile cali i że do zmiękczania, ale teraz widzę tylko że te 3l/min nie wiele mi mówiło....2000l to nie wiele to faktycznie 6 moich zbiorników do cwu...

Masakra czyli jak go zamontuje to będę miał spadek ciśnienia....w sieci domowej....

Czy w mojej sytuacji jest możliwie zastosowania tego typu rozwiązania czy pozostaje jedynie stacja za 2000PLN?

No tego chyba nie zamontuje do mojej obudowy....?

FCCST20BB - wydajny wkład zmiękczający wodę Big Blue 20 choć po opisie by się nadawał i kosztuje 169 zł

Żywotnośćdo 8 tys litrów lub 3-6 miesięcy

Wydajność do 18 litrów / minutę

Wysokość 20 cali (około 50 cm)

Średnica 4 1/2 cala (około 10 - 10,5 cm)

Opublikowano

Tu nie ma nic za darmo, obudowa filtru BIG BLUE 20 kosztuje parę złotych a wkłady też nie są za darmo i większość z nich to jednorazówki.

Najpierw zacznij od zmierzenia twardości wody!

Jak nie masz wyraźnych nacieków wapiennych na prysznicu, kranach itp to twardość raczej masz OK

Urządzenia można chronić filtrami/ uzdatniaczami indywidualnymi do celów niespożywczych np takim http://www.sklep-aquafilter.pl/p22,fhpra-filtr-do-pralek-i-zmywarek-zabezpieczajacy-przed-kamieniem.html

Lub po prostu Calgon 

Ale do wody pitnej to tylko to co kupiłeś lub stacja na cały dom .

Cieknąca deszczownica to raczej wada mechaniczna lub za duże ciśnienie w instalacji a nie zakamienienie.

Jakby był kamień to by raczej ją przytkało.

PS

Kup sobie zestaw do oznaczania twardości wody - koszt 50-80zł  i się nim pobaw.

http://allegro.pl/miernik-tds-3-kropelkowy-tester-twardosci-wody-i5631381807.html

Opublikowano

@Sambor

Dzięki jak zwykle okazało się że pomagasz.....

Jeśli chodzi o twardość hm to bez apelacji jest....zobacz na to...

:'(

b3ae03345f7bfc29ce29b74ee52079fa.jpge77790cbf84e4ff3a2a09698de55c767.jpg

Opublikowano

Po tygodni....

Opublikowano

Poczytaj sobie o wpływie zbyt miękkiej wody na zdrowie , następnie zbadaj twardość swojej i sam podejmij decyzję.

A jak koniecznie będziesz chciał kupić zmiękczacz to nie bierz takiego za 1000, tylko co najmniej za 2000.

Co do osadu to są preparaty czyszczące i zabezpieczające powłoki chromowane przed osadem z wody.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, posiadam wodę z własnego ujęcia, niestety bardzo twardą. Miałem kupić zmiękczacz viessmann aquahome 20-n ale producent stwierdził, że do mojej wody potrzebuję dużo droższego urządzenia. Czy słyszał ktoś o firmie Water House? Wysłałem im wyniki próbki wody i zaoferowali mi w dobrej cenie coś takiego: http://water-house.pl/urz%C4%85dzenia-multifunkcyjne/415-urz%C4%85dzenie-multifunkcyjne-multiwater-gratisy.html

Opublikowano

Firma viessmann zaproponowała mi do mojej wody Aquamix-N ale to niestety przeszło 3500zł, do tego musiałbym zmienić zwykły hydrofor na hydrofor z naczyniem przeponowym bo to jest wymagane, kolejny koszt. Czy warto aż tak dużo dopłacić porównując go z urządzeniem z firmy water house? 

Opublikowano

Szukam czegoś do max 2500zł a to urządzenie wielofunkcyjne MultiWater kosztuje 2290zł i nie ma tam konieczności wymiany hydroforu, może ktoś użytkuje takie użadzenie? Sambor, co jeszcze możesz powiedzieć o tym użądzeniu, warto go kupić?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.