jackjj Opublikowano 16 Sierpnia 2016 #1 Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Cześć Szukam, szukam ale jako tako nie widzę niczego ciekawego, jak jest to przepraszam, że tworzę nowy temat. Mieszkam w tzw. nowym domu już 10 miesięcy no i chyba przyszedł czas dokończyć co się planowało, bowiem pewne akcesoria (deszczownia) zaczynają przeciekać być może od kamienia, być może w związku ze zbyt dużym przeginaniem, może już jest za późno, stąd chciałem prosić o pomoc jeśli chodzi o zmiękczanie wody....użytkowej w domu. Czy możecie napisać parę słów jak sobie radzicie z tematem zakamienienia pralki, zmywarki, baterii kuchennych i łazienkowych? Ja miałem duży problem kiedy mieszkałem w pobliskim miasteczku praktycznie po 7 latach użytkowania w całym mieszkaniu wszystkie baterie musiały pójść do wymiany i to przez kamień w nich zgromadzony....nie były to mercedesy ani najtańsza chinszczyzna ale zawsze jakieś pieniądze kosztowało i wolał bym żeby to dłużej działało bez wymiany....niż krócej. Teraz w domu mam trochę droższe baterie i zacząłem się martwić... Czy macie jakiś system zmiękczania wody w domu czy obywacie się bez? Mój hydraulik Wiesiek zrobił tak cwanie instalację, że woda zakamieniona będzie szła jedynie do kuchni i to tylko do 1 kranu do picia bo woda do zmywarki jak i cała woda w pozostałej sieci domowej ma być podawana zmiekczaczu przez zmiękczacz do wody za 2kOLN. Wiesiek hydraulik stwierdził że taki zmiekczacz to koszt ok 2kPLN i mogę go zawsze dostawić....więc zrobił co trzeba i teraz chciałem coś zakupić ale za ch......... nie wiem co? Dlatego do Was prośba...o pomoc w doborze zmiękczacza do wody. Na co zwrócić uwagę ? Co wziąć pod uwagę ? Jest nas 4 osoby 2 dorosłe i 2 dzieci. Mamy podejrzewam standard w obecnych czasach jeśli chodzi o budowę. bojler 300 litrów a w domu jest cyrkulacja ale nie używam: kuchnie z jednym kremem i zmywarka, dwie łazienki w każdej jest wc i zlew z baterią w formie mieszacza oraz w tej łazience u góry mamy wanne ze stojąca bateria a na dole deszczownie i prysznic...no i jeszcze kran w kotłowni zabezpieczony bo boję się żeby pelletu szlag nie trafił jak jakieś dziecko wypadnie i odkreci kran w kotłowni... Z góry dzięki za pomoc w zmiękczaniu. Pozdr. J.
papasmurfek Opublikowano 16 Sierpnia 2016 #2 Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Najprostsze rozwiązanie to wkład z żywicą jonowymienną do korpusu 10"
Patrol Opublikowano 17 Sierpnia 2016 #3 Opublikowano 17 Sierpnia 2016 U mnie woda z głębinówki, więc od razu montowałem zmiękczacz. Używam Vieśka Aquahome 20-N. Poza wstępną kolumną filtracyjną samej studni dochodzą jeszcze dwa filtry przed stacją (sznurkowy i węglowy). Stacja działa już kilka lat bezawaryjnie, więc nie ma się do czego przyczepić. Uzdatniona woda idzie na całą instalację
Nelson Opublikowano 17 Sierpnia 2016 #4 Opublikowano 17 Sierpnia 2016 To zależy czy szukasz rozwiązania budżetowego czy zmiękczacza z wyższej półki. 6 osób, 2 łazienki... Jak dla mnie żeby dało radę to minimum 25 - 30 litrów złoża. Pytanie również ile masz miejsca na instalację urządzenia na cały dom. Może warto by zastanowić się nad zmiękczaczem dwuczęściowym...
jackjj Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Autor #5 Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Cześć jest nas czwórka - dwóch dorosłych (ja z żoną) i 2 dzieci 9 i 4 lata Miejsca na instalację nie jest za dużo w załączeniu zdjęcie między ścianą a zaparkowanym autem, a bojler....nie wiem czy starczy? Chciałem zapytać jak wygląda obsługa takiego zmiękczacza ? Ile trzeba razy do niego na miesiąc czy na rok podchodzić? Ile kosztuje obsługa na miesiąc ryk jakiś środki , filtry? Zmniejszy mi się przejście no ale cóż...
Patrol Opublikowano 17 Sierpnia 2016 #6 Opublikowano 17 Sierpnia 2016 to zależy od jakości wody - średnio przyjmuje się zużycie soli ~20kg/rok (1 worek 25kg to koszt ok 30pln), pozostałe koszty to ewentualna obsługa serwisowa (przeglądy zlecone średnio 100-150pln/rok lub samemu rozbierasz i czyścisz)
Nelson Opublikowano 18 Sierpnia 2016 #7 Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Ilość soli uzależniona jest od ustawionej wydajności (a ta od twardości wody). Średnio przy takich zmiękczaczach jak do Twoich jest to koło 3,5 - 4 kg soli na regenerację. Przy standardowych ustawieniach łączne koszty eksploatacji zmiękczacza w domu gdzie mieszkają 4 - 6 osoby (włączając koszt wody na regenerację oraz soli) to koło 15zł. Z drugiej strony oszczędza się na detergentach i chroni się instalację hydrauliczną i urządzenia AGD. Tu masz taki prosty opis tego jak to mniej więcej wygląda http://www.filtry-do-wody.info/zmiekczacz-wody-eksploatacja-czesc-3/.
jackjj Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Autor #8 Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Cześć chyba wezmę ten co Patrol ma - N20 jest on podobno na 4-5 osoby mogę go mieć za 2350 zł z hurtowni gdzie brałem całą hydraulik - albo jeszcze mniejszy na 2-3 osoby Aquahome Compact za 2030 zł ale wg mnie to i tak dużo poszukam na necie taniej.... :-P Pozdr.
jackjj Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Autor #9 Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Znalazłem coś takiego: http://megarankingi.pl/budowa_i_remont/uzdatniacze_wody/ Teraz się zastanawiam bo mam na rurze 2 takie bańki przezroczyste w środku włożyłem 2 filtry sznurkowe teraz ten pierwszy od wodociągu jest już brązowy....Czy nie można by było poprostu kupić takiego filtra sznurkowego z jakimś zmiękczaniem ? Może głupio kombinuje ale 2000PLN to trochę jest i zacząłem myśleć czy warto - u mnie w pracy dziś pytałem to patrzyli na mnie jak na UFO że chce wywalić pieniądze, a chaty mają na prawdę na wypasie z pompami ciepła, monitoringiem, etc.... Patrol widzisz korzyść z tego zmiękczania ? Jak byś jeszcze raz miał decydować to byś kupił to złoże aktywne ? NIe wiem co kamień nie zalega ? znalazłem jeszcze nie wiele tańsze oprócz powyższych 2 STACJA ZMIEKCZANIA WODY Blue Water 20l ZMIĘKCZACZ za 1450zł oraz AquaHome FIT za 2000zł
papasmurfek Opublikowano 19 Sierpnia 2016 #10 Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Teraz się zastanawiam bo mam na rurze 2 takie bańki przezroczyste [...] ....Czy nie można by było poprostu kupić takiego filtra sznurkowego z jakimś zmiękczaniem ?Można. Patrz kilka postów wyżej. Jaka będzie tego skuteczność to odpowiem za jakiś czas
Patrol Opublikowano 19 Sierpnia 2016 #11 Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Zdecydowanie bym kupił. Nie wiem co to kamień, czy osady na ceramice łazienkowej, a do tego woda przyjemniejsza dla skóry no i smak (ale to już kwestia subiektywna). Tak samo przekłada się to na pranie czy mycie samochodu. Nie bez znaczenia jest też wpływ na instalację c.o., ale co do % oszczędności poprzez "poprawę wydajności ciepłej wody i ogrzewania" to się nie wypowiadam (na pewno kamień kotłowy nie pomaga, więc coś w tym jest)
sambor Opublikowano 19 Sierpnia 2016 #12 Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Wg mnie najpierw warto zmierzyć twardość tej wody u wtedy dopiero podejmować jakieś decyzje co do jej zmiękczania. Jak ma twardość poniżej 20st niemieckich to bym zostawił. Warto poczytać w necie na temat twardości wody i jej wpływu na zdrowie .
jackjj Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Autor #13 Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Najprostsze rozwiązanie to wkład z żywicą jonowymienną do korpusu 10"Dziś zakupilem w Jasam myślicie że będzie pasować?
sambor Opublikowano 19 Sierpnia 2016 #14 Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Sprawdziłeś parametry tego filtru? Max żywotność to ok 2000l a przepływ rzędu 3l/min - to filtr do 1 kranu np do kuchni pod zlew, a nie na cały dom.
jackjj Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Autor #15 Opublikowano 19 Sierpnia 2016 @Sambor No właśnie nie sprawdziłem baba w Jasamie ledwo go znalazła na półce, gdzie tam coś o nim wiedzieć....żadnych więcej filtrów nie było, a ja znalazłem w necie tylko ogólne info że ile cali i że do zmiękczania, ale teraz widzę tylko że te 3l/min nie wiele mi mówiło....2000l to nie wiele to faktycznie 6 moich zbiorników do cwu... Masakra czyli jak go zamontuje to będę miał spadek ciśnienia....w sieci domowej.... :-P Czy w mojej sytuacji jest możliwie zastosowania tego typu rozwiązania czy pozostaje jedynie stacja za 2000PLN? No tego chyba nie zamontuje do mojej obudowy....? FCCST20BB - wydajny wkład zmiękczający wodę Big Blue 20 choć po opisie by się nadawał i kosztuje 169 zł Żywotnośćdo 8 tys litrów lub 3-6 miesięcy Wydajność do 18 litrów / minutę Wysokość 20 cali (około 50 cm) Średnica 4 1/2 cala (około 10 - 10,5 cm)
sambor Opublikowano 20 Sierpnia 2016 #16 Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Tu nie ma nic za darmo, obudowa filtru BIG BLUE 20 kosztuje parę złotych a wkłady też nie są za darmo i większość z nich to jednorazówki. Najpierw zacznij od zmierzenia twardości wody! Jak nie masz wyraźnych nacieków wapiennych na prysznicu, kranach itp to twardość raczej masz OK Urządzenia można chronić filtrami/ uzdatniaczami indywidualnymi do celów niespożywczych np takim http://www.sklep-aquafilter.pl/p22,fhpra-filtr-do-pralek-i-zmywarek-zabezpieczajacy-przed-kamieniem.html Lub po prostu Calgon Ale do wody pitnej to tylko to co kupiłeś lub stacja na cały dom . Cieknąca deszczownica to raczej wada mechaniczna lub za duże ciśnienie w instalacji a nie zakamienienie. Jakby był kamień to by raczej ją przytkało. PS Kup sobie zestaw do oznaczania twardości wody - koszt 50-80zł i się nim pobaw. http://allegro.pl/miernik-tds-3-kropelkowy-tester-twardosci-wody-i5631381807.html
jackjj Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Autor #17 Opublikowano 20 Sierpnia 2016 @Sambor Dzięki jak zwykle okazało się że pomagasz..... Jeśli chodzi o twardość hm to bez apelacji jest....zobacz na to... :'(
sambor Opublikowano 20 Sierpnia 2016 #18 Opublikowano 20 Sierpnia 2016 I co przez 10 msc nikt tego nie czyścił? Czy to po 1 dniu?
sambor Opublikowano 20 Sierpnia 2016 #20 Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Poczytaj sobie o wpływie zbyt miękkiej wody na zdrowie , następnie zbadaj twardość swojej i sam podejmij decyzję. A jak koniecznie będziesz chciał kupić zmiękczacz to nie bierz takiego za 1000, tylko co najmniej za 2000. Co do osadu to są preparaty czyszczące i zabezpieczające powłoki chromowane przed osadem z wody.
sambor Opublikowano 20 Sierpnia 2016 #21 Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Dodatkowo jak podejrzewasz, że masz twardą wodę to należy sprawdzić stan anody lub anod w zasobniku CWU u ew wymienić
sopelek Opublikowano 8 Września 2016 #22 Opublikowano 8 Września 2016 Witam, posiadam wodę z własnego ujęcia, niestety bardzo twardą. Miałem kupić zmiękczacz viessmann aquahome 20-n ale producent stwierdził, że do mojej wody potrzebuję dużo droższego urządzenia. Czy słyszał ktoś o firmie Water House? Wysłałem im wyniki próbki wody i zaoferowali mi w dobrej cenie coś takiego: http://water-house.pl/urz%C4%85dzenia-multifunkcyjne/415-urz%C4%85dzenie-multifunkcyjne-multiwater-gratisy.html
sambor Opublikowano 8 Września 2016 #23 Opublikowano 8 Września 2016 Z porównania parametrów - wg kart katalogowych- Aquahome 20-N jest lepszym urządzeniem.
sopelek Opublikowano 8 Września 2016 #24 Opublikowano 8 Września 2016 Firma viessmann zaproponowała mi do mojej wody Aquamix-N ale to niestety przeszło 3500zł, do tego musiałbym zmienić zwykły hydrofor na hydrofor z naczyniem przeponowym bo to jest wymagane, kolejny koszt. Czy warto aż tak dużo dopłacić porównując go z urządzeniem z firmy water house?
sopelek Opublikowano 8 Września 2016 #25 Opublikowano 8 Września 2016 Szukam czegoś do max 2500zł a to urządzenie wielofunkcyjne MultiWater kosztuje 2290zł i nie ma tam konieczności wymiany hydroforu, może ktoś użytkuje takie użadzenie? Sambor, co jeszcze możesz powiedzieć o tym użądzeniu, warto go kupić?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.