gulgulq Opublikowano 13 Lipca 2016 #1 Opublikowano 13 Lipca 2016 Witam, szukam schematu prawidłowo wykonanej instalacji o następującej konfiguracji: - kocioł gazowy - ogrzewanie cwu i co - kocioł na paliwa stałe - ogrzewanie co do bufora - bufor co - zasobnik cwu Obecnie mam w kotłowni kocioł gazowy z zaworem trójdrożnym i zasobnikiem cwu 120l, Chciałbym dołożyć do tego kocioł węglowy z buforem. Idealny układ dla mnie to taki: - kocioł gazowy ogrzewa dom i zasobnik cwu - kocioł węglowy grzeje tylko bufor (wężownicą) - kocioł gazowy nie grzeje bufora tylko bezpośrednio podgrzewa wodę na grzejniki - w przypadku ogrzewania domu z bufora kocioł gazowy jest nieczynny (własna automatyka lub sterownik). - całość sterowana i monitorowana w miarę prostym układem Obecnie kocioł gazowy mam jednofunkcyjny, z zaworem trójdrożnym który steruje strumieniem ciepłej wody na zasobnik cwu lub ogrzewanie. W planach (rok/dwa w zależności jak długo wytrzyma) jest wymiana kotła na kondensacyjny. Do instalacji dołożyłbym kocioł - głownie na drewno bo mam dostęp do taniego drewna, pomocniczo węgiel, pellet itp..Pewnie MP 8-10 kw z górnym zasypem. Bufor - do zrobienia własnym sumptem (dostęp do warsztatu i spawalników). Dom 150m2 grzewczej, 10 cm styropianu, 29 mur pustak max, poddasze 30 cm wełny, dach czterospadowy , okna dwukomorowe. Spotkał się ktoś z takim dziwolągiem :) grzewczym ?
Gość mak Opublikowano 14 Lipca 2016 #2 Opublikowano 14 Lipca 2016 Dziwoląg nie dziwoląg, jest moda na takie instalacje. Schematy instalacji znajdziesz na stronach ...producentów kominków. Czy to będzie działać w praktyce? Jak ogrzewanie grzejnikowe a kocioł gazowy sterowany stałotemperaturowo to zdecydowanie tak. Jak ogrzewanie mieszane grzejnikowo-podłogowe lub podłogowe a kocioł gazowy sterowany pogodowo to już tak oczywiste nie jest, i wykonanie takiego układu może być bardzo trudne szczególnie jeżeli chodzi o sterowanie.Czeka cię również połączenie pracującego w układzie otwartym kotła na paliwo stałe z zamkniętym układem kotła gazowego. Rozwiązaniem części problemów jest bufor z wężownicą (o której coś wspominałeś) inaczej potrzebny będzie wymiennik co jeszcze bardzie komplikuje układ. Czy to się opłaca? Jak masz dostęp do dobrego taniego i dobrze wysuszonego drewna to może i tak, sama instalacja nie będzie taka prosta jak się wydaje, a i bufor na te 150 m2 powinien mieć sporą pojemność, no musisz mieć odpowiednie pomieszczenie (komin z kanałem spalinowym i kratką wywiewu no i nawiew o pow min 200 cm2 , o kubaturze pomieszczenia nie wspominając) na kocioł bufor i całą instalację (min 2 dodatkowe pompy, ochrona powrotu kotła na paliwo stałe.......) co trochę kosztować będzie.
sambor Opublikowano 14 Lipca 2016 #3 Opublikowano 14 Lipca 2016 Tu największym problemem będzie ładowanie kotłem DS bufora przez wymiennik (wężownicę) - kto raz taki układ zrobił to i sam go obsługiwał to więcej nie pójdzie na takie kombinacje. Ja taki układ pracy DS-a odradzam. Reszta jest do przejścia, oczywiście nie w kotle gazowym za 2tys, ale niektóre droższe modele mają większość potrzebnych opcji PS Rozumiem, że masz osobną kotłownię na kocioł na paliwa stałe + osobny przewód kominowy.
gulgulq Opublikowano 14 Lipca 2016 Autor #4 Opublikowano 14 Lipca 2016 Dlaczego nie polecasz wężownicy do ładowania bufora? Obecnie mam system stałotemperaturowy- sterownik w pokoju sterujący globalna temperaturą plus ewent. korekcja na grzejnikach. Podłogówki nie mam. Kocioł gazowy nie jest za 2 tyś. ale to stary model który już z 10 lat będzie miał. Komin mam wspólny z kilkoma kanałami w kotłowni gdzie wisi piec gazowy i jest zasobnik. Kocioł CO będzie stał w garażu (za ścianą) który planuje zaadoptować pod pomieszczenie gospodarcze. Rura z kotła będzie przechodziła przez ścianę do kotłowni i w komin. Czerpnia - do zrobienia. Znalazłem taki schemat:
sambor Opublikowano 14 Lipca 2016 #5 Opublikowano 14 Lipca 2016 Ten schemat jest kiepski i na dodatek z błędami. Dodatkowo zastanawiające jest dlaczego kominek jest w układzie zamkniętym a kocioł w otwartym? Po co te komplikacje!? Podczas grzania wymiennikiem często moc wytworzona przez kocioł jest za duża w stosunku do możliwości wymiennika lub wężownicy. Wężownica często jest za małej mocy w stosunku do potrzeb bufora i kotła . Często jest tak, że wężownicą grzejesz tylko połowę bufora i traci sens jego największa zaleta - gromadzenie energii cieplnej.
gulgulq Opublikowano 19 Lipca 2016 Autor #6 Opublikowano 19 Lipca 2016 Stąd też moje zapytanie czy ktoś nie ma schematu dobrego pod ręką :). Coś takiego? Nie wiem czy dobrze wykombinowałem to ze piec gazowy grzeje również bufor na odwróconym obiegu?.
sambor Opublikowano 19 Lipca 2016 #7 Opublikowano 19 Lipca 2016 To oczywiście źle! zastanów się jak będzie pracował wymiennik płytowy. Czy w ogóle będzie pracował? PSKotły gazowe mają przeważnie osobny obwód grzania bojlera, tak jak narysowałeś to mają kotły powyżej 30kW.
sambor Opublikowano 19 Lipca 2016 #8 Opublikowano 19 Lipca 2016 Dlaczego nie chcesz kotła na paliwo stałe w układzie zamkniętym? To jedyne prawidłowe rozwiązanie twojego problemu.
gulgulq Opublikowano 19 Lipca 2016 Autor #9 Opublikowano 19 Lipca 2016 To oczywiście źle! zastanów się jak będzie pracował wymiennik płytowy. Czy w ogóle będzie pracował? PS Kotły gazowe mają przeważnie osobny obwód grzania bojlera, tak jak narysowałeś to mają kotły powyżej 30kW. Hm..nic nie rysowałem - to schemat jednego z producentów/instalatorów który znalazłem w necie. Nie mam nic przeciwko układowi zamkniętemu ale: - posiłkując się wiedzą z forum wszyscy polecają układ otwarty jako bezpieczniejszy w użytkowaniu - mpm nic nie wspomina o doposażaniu kotłów w wężownicę chłodząca wiec nie wiem czy będzie taka możliwość.
sambor Opublikowano 19 Lipca 2016 #10 Opublikowano 19 Lipca 2016 Układ zamknięty jest w wykonaniu droższy, ale jak dojdzie cena wymiennika, pomp, automatyki to na jedno wychodzi , a jest dużo prościej i jak zrobi się prawidłowo to bezpiecznie. Największym kosztem jest naczynie przeponowe - wielkość zależy od pojemności układu CO Kotły MPM mogą być przystosowane do układów zamkniętych Jaki masz kocioł gazowy? PS Ten schemat jest ewidentnie zły
gulgulq Opublikowano 20 Lipca 2016 Autor #11 Opublikowano 20 Lipca 2016 Jaki masz kocioł gazowy? Jednofunkcyjny z otwartą komorą spalania Chaffoteaux & Maury Maya z zasobnikiem CWU. Przełączanie zaworem trójdrożnym.
sambor Opublikowano 20 Lipca 2016 #12 Opublikowano 20 Lipca 2016 A ten kocioł nie może pracować w układzie otwartym
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.