SebC Opublikowano 27 Czerwca 2016 #1 Opublikowano 27 Czerwca 2016 Na wstępie chciałbym wszystkich serdecznie przywitać. Sprawa wygląda następująco: W mieszkaniu wymieniam piec kaflowy na kocioł węglowy + grzejniki, do ogrzania dwa pokoje, kuchnia i mała łazienka - w sumie 40 m2. Zgoda ze wspólnoty jest na piśmie, tak samo opinia kominiarska. Po kilku tygodniach wertowania internetu na temat instalacji centralnego ogrzewania mam więcej pytań i wątpliwości niż na początku :unsure: Zdecydowałem się na instalację Cu z obiegiem wymuszonym pompą, rurki z miedzi miękkiej poprowadzone w podłodze + prosty sterownik pompy + rozdzielacz 4 obwodowy + zawór 4D. Schemat mieszkania z planowanym poprowadzeniem rur i dobranymi grzejnikami zamieszczam poniżej: Blok to stare budownictwo, podłoga drewniana na legarach pomiędzy nimi wysypany piasek, na to deski podłogowe i płyta MFP. Nie będę zrywał podłogi i robił wylewki - zostaje tak jak jest. W związku z tym mam pytanie czy można poprowadzić rury Cu fi15 w otulinie piankowej czerwonej pomiędzy legarami: Na trzecim obrazku rozrysowałem schemat instalacji opierając się na materiałach z internetu (m.in. z tego forum) Piec 8kW prawdopodobnie Wamsler Kamino z płaszczem wodnym, całe przyłącze do rozdzielacza stal 1cal, pompa IBO 25/40 - dałem ją na zasilaniu bo mieszkanie mam 2,5m minus sufit podwieszany więc za nisko na naczynie wzbiorcze (nie spełnia warunków 0,7x4m). I tutaj mam najwięcej pytań: 1 - Czy ten schemat jest prawidłowy? 2 - Nie dałem by-passu pompy bo raczej grawitacyjnie ta instalacja nie ma prawa pójść więc jest zbędny, mam rację? 3 - Czy jeszcze jakieś elementy powinny znaleźć się na schemacie? np manometr, odpowietrznik na rurze przelewowej, termometr na powrocie Za wszelkie uwagi i pomoc z góry dziękuję.
MaciejS01 Opublikowano 28 Czerwca 2016 #2 Opublikowano 28 Czerwca 2016 Na tematy co się nie wypowiem ale patrząc na sposób rozprowadzenia rurek nasuwa się pytanie czy zamierzasz wiercic legary żeby przechodziły przez nie rurki? Musisz wiedzieć jak masz legary bo nie zawsze da się tak poprowadzić rurki. Wysłane z mojego Q5 przy użyciu Tapatalka
SebC Opublikowano 28 Czerwca 2016 Autor #4 Opublikowano 28 Czerwca 2016 Legary to za mocno powiedziane, na wylewce ułożone są kantówki 3,5cm wysokie na to deski i płyta MFP. Na schemacie trochę chaotycznie narysowałem ten przebieg rur, w rzeczywistości będę prowadził wzdłuż między kantówkami a w poprzek to wytnę fragment listwy ale węższy niż szerokość deski żeby miała się na czym wspierać. Nie powinno to zmniejszyć wytrzymałości podłogi. Sambor, dzięki. Tyle czytałem na ten temat a tu taki babol :( Poproszę o jeszcze jakieś sugestie co dołożyć lub poprawić w tej instalacji.
sambor Opublikowano 28 Czerwca 2016 #5 Opublikowano 28 Czerwca 2016 Jak ma być z rozdzielaczem i w podłodze to dużo prościej wyjdzie instalacja rurą PEX 16 Będzie też dużo taniej,
SebC Opublikowano 28 Czerwca 2016 Autor #6 Opublikowano 28 Czerwca 2016 Ale przy PEXie musiałbym założyć wymiennik ciepła, czy niekoniecznie? I Jeszcze jedno pytanie mi się nasunęło: Piec oddaje 3kW do otoczenia, czy w takim przypadku nie zakładać grzejnika w kuchni czy założyć ale o mniejszej mocy?
sambor Opublikowano 28 Czerwca 2016 #7 Opublikowano 28 Czerwca 2016 Nie jest konieczny wymiennik przy inst PEX, przecież nie będziesz na grzejniki puszczał ponad 90C. Z kotła do zaw 4-D i do naczynia trzeba dać metal, a dalej jak najbardziej plastik.
SebC Opublikowano 28 Czerwca 2016 Autor #8 Opublikowano 28 Czerwca 2016 Wielkie dzięki sambor. No to kompletuję materiały.....
sambor Opublikowano 28 Czerwca 2016 #9 Opublikowano 28 Czerwca 2016 Poczytaj jeszcze o zasadach montażu zaw 4-D - średnice , odległości itp. Trochę znajdziesz np tu https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/19810-zapewnienie-ochrony-powrotu-na-kocio%C5%82/page-1 w poście #1
czoper75 Opublikowano 28 Czerwca 2016 #10 Opublikowano 28 Czerwca 2016 Lepiej pexem od rozdzielacza, nie będziesz miał żadnego łączenia w podłodze
sambor Opublikowano 28 Czerwca 2016 #11 Opublikowano 28 Czerwca 2016 Jak zrobi miękką miedzią z kręgu to też nie będzie łączenia w podłodze,
SebC Opublikowano 28 Czerwca 2016 Autor #13 Opublikowano 28 Czerwca 2016 Właśnie chciałem ograniczyć koszty i zdecydowałem się na PEXa WAVIN.
SebC Opublikowano 18 Września 2016 Autor #14 Opublikowano 18 Września 2016 Uporałem się w końcu z instalacją CO i dzisiaj nastąpił pierwszy rozruch. Nie obyło się oczywiście bez problemów, musiałem wywalić zawór zwrotny za pompą bo instalacja nie działała , tak jakby przepływ zatrzymywał się na ZZ - przed wszytko było gorące a za chłodne, nawet pompa na 3cim biegu nie dawała rady. Uprzedzam pytanie zawór był zamontowany zgodnie z kierunkiem przepływu a po demontażu okazało się że jest sprawny i nie zacina się. Po tych poprawkach wszystko działa jak ta lala. W tym miejscu chciałbym podziękować wszystkim, którzy w tym wątku pomogli mi w budowie mojej pierwszej instalacji CO. Tak to wygląda (jeszcze przed demontażem ZZ), może komuś się przyda :)
odpowietrznik Opublikowano 19 Września 2016 #15 Opublikowano 19 Września 2016 Z zaworem zwrotnym też by poszło tylko zrobił się korek powietrzy pomiędzy pompą a samym zaworem (też tak miałem) popuściłem lewy półśrubunek (ten za pompą) i przepchło.Tylko po co ten zawór zwrotny tam miałby być?Jak jedna pompa w układzie to wg mnie zbyteczny.Gdyby była druga pompa na CWU to owszem za obiema zawory zwrotne
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.