Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Skam-P Wady I Zalety Kotła

papasmurfek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kocioł Skam-p jest jak dla mnie najlepszym kotłem w swojej cenie

Zalety podam trzy:

Dostępne najlepsze palniki na rynku do wyboru

Dostępne najlepsze na rynku sterowniki do wyboru

Tani serwis i "ludzkie" podejście producenta do swoich klientów

Dla mnie wystarczy

Opublikowano

Może oprócz górnolotnych peanów napisz konkrety - jaki kocioł - moc, sterownik, co nim ogrzewasz i jak długo, czym palisz.

Ile razy korzystałeś z zachwalanego serwisu

PS

Dodatkowo zaktualizuj swój profil, gdyż wg niego nie masz jeszcze kotła

Opublikowano

papasmurfek, jak na user który napisał ponad 300 postów i od 2 lat siedzi na forum, udziela się w wątkach o doborze kotłów i innych, z pewnością też parę postów przeczytałeś w związku z czym chciałbym Ci zadać pytanie:

czy to co napisałeś wyczerpuje znamiona opinii o produkcie oraz czy taka opinie byłaby dla Ciebie pomocna przy wyborze tego konkretnego kotła?

równie dobrze mogłeś napisać, że "jest fajny bo ja go mam"

PS. jak już zakładasz temat to wysil się trochę i opisz co masz, ile tam masz palników i sterowników, dlaczego serwis jest tani skoro produkt jeszcze chyba na gwarancji.

Opublikowano

Nadal czekam aż kolega @papasmurfek odpowie na pytania zadane w poście #2.

Dodatkowo czy dostałeś z tym kotłem Deklarację Zgodności i Certyfikat CE?

Opublikowano

Tak dostałem. I jedno i drugie. A co do szczegółów to napiszę jak zdobęde wiecej czasu.

Opublikowano

Pisze głównie z tapatalka. Spróbuję się zmobilizować i pouzupelniam co potrzeba :-)

Opublikowano

Ze względu, że ani autor tego wspaniałego tematu ani tym bardziej producent "wspaniałego" kotła  będącego "bohaterem" tego tematu

nie rozwijają wątków zawartych  w poście #1.

Postanowiłem skorzystać z pomocy "wujka" google  i podeprzeć ten upadający temat.

Poniżej wątek z FM o tym kotle, pełny sprzeczności , reklam i właściwie niczego więcej  http://forum.muratordom.pl/archive/index.php/t-169888-p-17.html

Ciekawą sprawą jest ta strona na której otwiera się ten link  - tam kolega @zawijan chwali kocioł S......  po badaniach- gdzieś pod koniec strony

Jeszcze  ciekawszym jest temat z naszego forum gdzie ten sam @zawijan zarzuca koledze @Pieklorzowi vel @Jareckiemu

brak certyfikatów na kotły S........, które ten produkuje i sprzedaje 

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/20809-certyfikacja-kot%C5%82%C3%B3w-ma%C5%82ej-mocy-na-paliwa-sta%C5%82e-o-co-chodzi/

Dodatkowo link do wątku o kotłach S.... z Forum Budowlanego, ze stwierdzeniem producenta kotła S..... , że kocioł który posiada kolega @papasmurfek czyli o mocy 7kW nie będzie badany, gdyż się tego nie opłaca robić. - post drugi od góry na tej stronie ( z dn 31 05 2012)

http://www.forumbudowlane.pl/instalacje-grzewcze-i-ogrzewanie-domu/skam-p-premium-sekom-polecam-t23535/60

I na marginesie moje pytanie jakim prawem (cudem) na kocioł S   7kW

wystawiono bez badań Deklarację Zgodności i Certyfikat CE?

Może coś na ten temat dodadzą inni

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Kocioł Skam-p jest jak dla mnie najlepszym kotłem w swojej cenie

Zalety podam trzy:

Dostępne najlepsze palniki na rynku do wyboru

Dostępne najlepsze na rynku sterowniki do wyboru

Tani serwis i "ludzkie" podejście producenta do swoich klientów

Dla mnie wystarczy

Witam

Mam problem z palnikami i sterownikami to tego kotła w wersji 12 kW. A mianowicie taki, że nie wiem, który palnik i sterownik wybrać? Chcę palić ekogroszkiem. Jeśli chodzi o sterownik to chcę żeby obsłużył instalację z podłogówką, grzejnikami i CWU... 

Patrzyłem również RBRa 12 kW, ten też ma palniki i sterowniki do wyboru. Z tymże cena RBRa jest sporo wyższa od Skama, nie bardzo wiem z czego to wynika. Mógłby ktoś rozjaśnić? Czy warto dać więcej?

Opublikowano

Jeśli chodzi o Skama proponowałbym z Batorym i Bruli, zaś RBR ma Batorego i eCola w standardzie, tutaj niema do wyboru innego sterownika.

Opublikowano

Temat założony prawie 2 miesiące temu i oprócz 1 opinii samego autora tematu, nie ma w nim nic konkretnego.

Ktoś , kto widzi taki temat pierwszy raz może pomyśleć - typowo "garażowa" produkcja - brak jakiejkolwiek dyskusji właścicieli tego kotła

- rynkowa nowość, albo taki złom, że nie warto pisać. ;)

Opublikowano

Jeśli chodzi o Skama proponowałbym z Batorym i Bruli, zaś RBR ma Batorego i eCola w standardzie, tutaj niema do wyboru innego sterownika.

Dzięki za konkretną odpowiedź

Temat założony prawie 2 miesiące temu i oprócz 1 opinii samego autora tematu, nie ma w nim nic konkretnego.

Ktoś , kto widzi taki temat pierwszy raz może pomyśleć - typowo "garażowa" produkcja - brak jakiejkolwiek dyskusji właścicieli tego kotła

- rynkowa nowość, albo taki złom, że nie warto pisać. ;)

Kolego Sambor, co byś polecił w takim razie :) klamka jeszcze nie zapadła... ;)

Opublikowano

Masz na myśli Defro lub Kamena? Widzisz, jeśli o nie chodzi to tam nic się nie zmienia... Ciągle te same palniki ekoenergii... Jeśli już Defro wydaje nową wersję sterownika to stary jest do wyrzucenia... Bardziej sklaniam się już chyba do Skama lub RBRa

Opublikowano

Wiecej szczegółowych informacji nt. tego kotka znajdziesz na http://www.forumbudowlane.pl/instalacje-grzewcze-i-ogrzewanie-domu/skam-p-premium-sekom-polecam-t23535.

Co do wyboru sterownika to musisz się określić czego oczekujesz. Każdy sterownik poradzi sobie z prowadzeniem tego kotła. Co do palników to ja mam wersje plus z spp v2

Opublikowano

W życiu nie wziąłbym Skama z tym "blaszakiem" choć kilka sprzedałem ale jak to mówią: klient nasz pan :)

Jeśli ktoś uważa że internet w sterowniku jest tylko gadżetem ( ja tak nie uważam ) najlepiej przy Skamie wziąć Iryda Pid.

Opublikowano

No kurcze... Ale ta cena, 8600... Nie mam tu dotacji do 5 klasy. Już widzę jak hydraulik, którego jeszcze w zasadzie nie mam, puka się w czoło.

Niestety "klasa" kosztuje, producent musi sobie odbić :)

RBR nie jest dużo tańszy ale gdybym wiedział że 5-ta klasa spali mi połowę mniej opału ( a tak na pewno się nie stanie ) kupiłbym 5-to klasowy kocioł :)

Opublikowano

W życiu nie wziąłbym Skama z tym "blaszakiem" choć kilka sprzedałem ale jak to mówią: klient nasz pan :)

Powiesz dlaczego? Ja np w życiu bym nie wsiadł do maybacha o. Rydzyka... Za kierownicę ;)
Opublikowano

Zdaje mi się, że obaj nad tym pracują... nie mają wyjścia. Takie wymogi rynku (i prawne podobno też), że kocioł musi mieć "dyplom" :D

Opublikowano

W życiu nie wziąłbym Skama z tym "blaszakiem" choć kilka sprzedałem ale jak to mówią: klient nasz pan  :)

Powiesz dlaczego? Ja np w życiu bym nie wsiadł do maybacha o. Rydzyka... Za kierownicę

O właśnie też jestem ciekawy bo przymierzam się do zakupu tylko nie jestem pewien który wybrać palnik i sterownik.

Opublikowano

A Sas w kl5?

O tym Sas Efekt to nic nie wiadomo jaki układ wymienników nawet ceny niema.

Opublikowano

Powiesz dlaczego?

Proponuję obejrzeć jeden i drugi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.