papasmurfek Opublikowano 30 Maja 2016 #51 Opublikowano 30 Maja 2016 Jako użytkownik najlepiej załóż temat o tym kotle. Napisz co ogrzewasz, czym palisz, jaki masz palnik i sterownik. W tym temacie mogliby się wypowiadać sprzedawcy i doradcy od tego kotła o jego zaletach zamiast krytykować wyroby konkurencji gdzie popadnie. Nie czuję takiej potrzeby. Na sąsiednich forach jest już dużo tematów o owym kotle. Kto będzie chciał to znajdzie.Ps. Jeśli jakiś produkt ma wady to ludzie o tym mówią.
Gość jacek61 Opublikowano 30 Maja 2016 #52 Opublikowano 30 Maja 2016 Wiem, że na sąsiednich forach są takie tematy. Więc zastanawia mnie dlaczego właśnie to forum upodobali sobie sprzedawcy i doradcy "krytykanci" a nie piszą na tamtych forach. Jakby był taki temat na tym forum to może tym niezadowolonym i zadowolonym łatwiej było by się wypowiadać. Wtedy wszystko jest w jednym temacie i kupujący łatwiej może wyrobić sobie opinie o wadach i zaletach. A tak traktujecie to forum jak śmietnik. Co do wad kotła na S to je ma i było o nich mówione, nie widzę powodu by to kolejny raz przytaczać, chyba, że chcesz.
papasmurfek Opublikowano 30 Maja 2016 #53 Opublikowano 30 Maja 2016 Co do wad kotła na S to je ma i było o nich mówione, nie widzę powodu by to kolejny raz przytaczać, chyba, że chcesz.Proszę bardzo: https://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?/topic/21684-Skam-P-Wady-I-Zalety-Kotła
Gość jacek61 Opublikowano 30 Maja 2016 #54 Opublikowano 30 Maja 2016 Cieszę się, że założyłeś ten temat. Mam nadzieję, że do tego tematu będzie trafiała teraz reklama tego kotła.
astan67 Opublikowano 30 Maja 2016 #56 Opublikowano 30 Maja 2016 Zbiorniczek warto sprawdzić u mnie nie działał po tylu latach Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
wuwok Opublikowano 31 Maja 2016 #57 Opublikowano 31 Maja 2016 Niestety nie mam miejsca na bufor, ani na większe naczynie wzbiorcze. Poza tym piec ma już 13 lat i tak wymaga już wymiany. Dlaczego odradzacie ekogroszek? Wielu moich znajomych tak ogrzewa i wszyscy są zadowoleni. Nie odradzamy. Uświadamiamy że kocioł musi swoje spalić . Często na forach są wpisy "pomocy kocioł dużo pali,puści mnie z torbami" i są to wpisy ludzi którzy czytają po internecie że kocioł na eko to super sprawa,ekonomiczna. Tylko gdzieś im umyka że ekonomicznie ludzie mają przy domach naprawdę dobrze ocieplonych z instalacją wykonaną poprawnie. A też inaczej się kalkuluje gdy się jest świadom kosztów rocznych.
stradlin Opublikowano 31 Maja 2016 Autor #58 Opublikowano 31 Maja 2016 A powiedzcie mi - laikowi - co oznacza, że temperatura na powrocie nie może być niższa niż 60 stopni? Jak będzie orientacyjna, jeśli zadania na kotle będzie np. 55 stopni. Nie kumam tego
stradlin Opublikowano 31 Maja 2016 Autor #59 Opublikowano 31 Maja 2016 Bo jak się okaże, że zadana musi być wyższa, np 70 stopni, to przecież wyzdychamy z gorącą
stradlin Opublikowano 31 Maja 2016 Autor #60 Opublikowano 31 Maja 2016 Bo jak się okaże, że zadana musi być wyższa, np 70 stopni, to przecież wyzdychamy z gorącą
stradlin Opublikowano 31 Maja 2016 Autor #61 Opublikowano 31 Maja 2016 Bo jak się okaże, że zadana na kotle musi bycbwyzsza, np 70 stopni, to wyzdychamy z gorąca, a nie o to przecież chodzi.
Animus Opublikowano 31 Maja 2016 #62 Opublikowano 31 Maja 2016 Bo jak się okaże, że zadana musi być wyższa, np 70 stopni, to przecież wyzdychamy z gorącąSpamujesz nieźle. 70st. czy nawet 90st. ale w kotle w instalację wpuszcza się nawet wtedy 30st.na zasilaniu . Zawór 4-D trzeba mieć.
stradlin Opublikowano 31 Maja 2016 Autor #63 Opublikowano 31 Maja 2016 I teraz wszystko jasne. Wiedza u mnie w tym zakresie jest raczej znikoma. Dzięki za oświecenie. Sorry za spam, ale z telefonu piszę :-(
SUSPENSER Opublikowano 31 Maja 2016 #64 Opublikowano 31 Maja 2016 A powiedzcie mi - laikowi - co oznacza, że temperatura na powrocie nie może być niższa niż 60 stopni? Jak będzie orientacyjna, jeśli zadania na kotle będzie np. 55 stopni. Nie kumam tego W praktyce kotły o kiepskiej konstrukcji mają takie wymagania, bo w nich korodują wymienniki przy powrocie, w porządnych nie ma takich wymagań.
Gość jacek61 Opublikowano 31 Maja 2016 #65 Opublikowano 31 Maja 2016 A w naprawdę porządnych nie dość, że nie ma takich wymagań to jest jeszcze 5 letnia gwarancja na szczelność kotła.
karoka65 Opublikowano 31 Maja 2016 #66 Opublikowano 31 Maja 2016 Dokładnie, bo jeśli producent jest pewny swego wyrobu to dlaczego ma nie dać 5 lat na wymiennik. Druga rzecz, trzeba zwrócić uwagę czy na końcu niema jakiś dopisków drobnym druczkiem jak w przypadku bojlerów gdzie już po 12-tu czy 18-tu miesiącach może być po gwarancji a na stronie się chwalą że dają 4 czy 5 lat.
stradlin Opublikowano 1 Czerwca 2016 Autor #67 Opublikowano 1 Czerwca 2016 A czy możecie podać przykład takich kotłów? 16-18 Kw.
Gość jacek61 Opublikowano 1 Czerwca 2016 #68 Opublikowano 1 Czerwca 2016 Wchodzisz na stronę kotła który Ci odpowiada pod względem wymiarów, spalanego opału (ekogroszek czy miał po wcześniejszym rozpoznaniu sprawy jaki to "miód") czy innych parametrów i znajdujesz gwarancję albo prosisz producenta czy sprzedawcę o jej przesłanie. Jeżeli sam zdecydujesz przed wyborem kotła co jest dla Ciebie istotne a następnie będziesz wybierał odpowiedni model to moim zdaniem dokonasz właściwego wyboru. Tu na forum można nieźle zweryfikować własne wybory - czytając. Pytając co polecacie - niewiele zyskasz. Choćby z własnego przypadku. Mam kocioł od ośmiu lat, spalam miał węglowy i jestem w miarę zadowolony, moje kłopoty z obecnym kotłem opisałem we właściwym dla niego temacie a także w innych tematach. Nie polecam tego kotła bo choćby po wpisach innych użytkowników jest on kontrowersyjny. Podobnie jest z innymi kotłami. Jak już wybierzesz model to szukaj wpisów o nim pozytywnych i negatywnych. Sam decyduj to podstawa.
Animus Opublikowano 1 Czerwca 2016 #69 Opublikowano 1 Czerwca 2016 A czy możecie podać przykład takich kotłów? 16-18 Kw.Jak ja kupowałem Gigara to miałem 5 lat gwarancji i wszystkie kotły z tej stajni miały 5 lat gwarancji. Zaglądnąłem tam czy coś się zmieniło i zdziwko, jest teraz nawet model w 5 klasie na ekogroch bardzo ciekawie zbudowany Rakoczy - CORTINA i też ma 5 lat gwarancji. Ma nawet bardzo wysoką sprawność cieplną (powyżej 92%)
SUSPENSER Opublikowano 1 Czerwca 2016 #70 Opublikowano 1 Czerwca 2016 A w naprawdę porządnych nie dość, że nie ma takich wymagań to jest jeszcze 5 letnia gwarancja na szczelność kotła. Czyli naprawdę porządne samochody to KIA bo ma 7 lat gwarancji ? Hmm ciekawe co na to odpowiedziałaby Toyota i raporty awaryjności TUV ...
Gość jacek61 Opublikowano 1 Czerwca 2016 #71 Opublikowano 1 Czerwca 2016 Jeżeli nie rozumiesz czym różni się gwarancja kotła od gwarancji samochodu to daj sobie spokój ze sprzedażą kotłów i nie mąć ludziom w głowach.
papasmurfek Opublikowano 2 Czerwca 2016 #72 Opublikowano 2 Czerwca 2016 Kolego @jacek61 z jakiego powodu ta krucjate prowadzisz?
stradlin Opublikowano 2 Czerwca 2016 Autor #73 Opublikowano 2 Czerwca 2016 WIęc wybór padł na kocioł Tekli Draco Versa 17kW: https://kotly.com.pl/produkty_pliki/Kotly/Tekla/draco_versa-ulotka.pdf Jeśli nie uda mi się wynegocjować dobrej ceny, zastanowię się jeszcze nad Defro Sigma 16kW: https://kotly.com.pl/produkt-kociol-defro-sigma-16-kw-4747.html?l=pl Oba są porządne, różnią się natomiast palnikiem. Myślę, że zaryzykuję nowocześniejsze rozwiązanie z palnikiem rynnowym, czyli Tekla.
papasmurfek Opublikowano 2 Czerwca 2016 #74 Opublikowano 2 Czerwca 2016 Palnik rynnowy to nie jest nowoczesne rozwiązanie. Szukaj lepiej z retorami żeliwnych (z obrotem lub bez) np. Batory.
karoka65 Opublikowano 2 Czerwca 2016 #75 Opublikowano 2 Czerwca 2016 No mi też rozwalił serce tym nowoczesnym rozwiązaniem z palnikiem rynnowym :) Dla osobiście palniki rynnowe jak i kotły tłokowe to te rzeczy które nigdy nie powinny być skonstruowane :) Ale to moje zdanie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.