Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zdelegalizować Kotły Górnego Spalania O Paleniu Od Góry I Zadymianiu

mtdeusz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak wiecie większość obywateli polskich to kopcące ludzie przekonani, że nie ma dymu bez ognia,w dodatku kopcą w kotłach górnego spalania.Palenie od góry to tylko pół środek,potrzeba powietrza wtórnego nad zasyp i kanałów powietrznych,jeśli nie będzie kanałów powietrznych na ściankach kotła to cały zasyp opału gazo szczelnego np,trocin,zrębek,miału,flotu zacznie się zgazowywać i tlić nie miłosiernie kopcąc.Ktoś na forum pisał że za nic nie chce się zapalić flot o góry no nie chce bo nie ma powietrza pierwotnego.Pomaga wbicie kołków drewnianych w zasyp ale komu chciało by się to robić.I dlatego kopcąc i wszelkiego rodzaju  piece kotły z górnych spalaniem należy bezwzględnie zdelegalizować.W sprzedaży powinny zostać kotły Dolnego Spalania 4,5 Klasy. A i jeszcze jedno przejrzyste spaliny z kotła górnego spalania nie oznaczają że nie ma w nich wysokiej zawartości tlenku węgla i węglowodorów, nie ma w nich pyłu i sadzy ponieważ górna warstwa zasypu działa jak filtr łapie sadzę i pyły.

Ktoś kiedyś napisał:Rozpalanie od góry to zgazowanie zasypu i spalanie wytworzonych produktów kokso pochodnych. 

Zapraszam do dyskusji.

PS Wiem że rozpętuje czwartą wojnę kotłową.

Opublikowano

To nie TY niedawno miałeś problemy z paleniem?????

Opublikowano

...że nie ma dymu bez ognia...

Chyba miało być odwrotnie, ale mniejsza z tym. Weź sobie dużą tabletkę, umyj się koniecznie w zimnej wodzie, zrób sobie spacer. Powinno pomóc.

Opublikowano

Palenie od góry potrzebne jest ludziom do ogrzania chaty, a do czego potrzebne jest spalanie lisci, smieci i innego badziewia ? Zobaczcie co wyprawiaja ludzie wiosna na działkach i posesjach. Krew mnie zalewa jak widzę kompletnie bez sensu zatruwanie powietrza. Tym sie lepiej trzeba zająć.

Opublikowano

Przykład DS 4 klasy MPM DS.Na wiosnę palą bo są *** i najgłupsze na świecie,ludzka głupota nie zna granic.A myślisz, że mnie zalewa ostatnio odebrałem od siąmsiadki 3 taczki gałęzi i liści i innego badziewia bo chciał to zdymić.Miałem problem z paleniem bo miałem za duży ruszt i podawałem powietrze górą.

Opublikowano

Palenie od góry potrzebne jest ludziom do ogrzania chaty, a do czego potrzebne jest spalanie lisci, smieci i innego badziewia ? 

Nie chce mi się szukać, ale czy to nie właśnie autor tematu chciał palić smołą, papą i innym "badziewiem"?

Opublikowano

Podaj jakieś przykłady na te kotły, 

Powszechnie chwalony Kalvis ma raptem 3 klasę!

Mpm Ds ma 4 klasę ;).

Opublikowano

Smoła być w węglu. Jak spalić bezdymnie zręmbkę od góry,przekonałem sąsiada aby palił od góry ale wraz kopci tylko mnie niż wcześniej na górze nie ma płomieni po mimo max otwarcia pw i pp tylko się tli.?????

Opublikowano

Dolniaki !!! dolniaki!!! Dolniaki !!!

Opublikowano

W górniaku przy umiejętnej obsłudze spalisz bez sadzy i dymu węgiel brunatny suchy,węgiel płomienny,antracyt oraz to chyba oczywiste że koks. A w dolniaku czysto bez dymu i sadzy spalisz węgiel 33 34 35 miał,flot.Może załóż KNPWG komitet nauki palenia w górniaku.A przecież taki już istniej czyste ogrzewanie.

Ps Żebyś nie wiem co robił w górniaku zasypowym nie osiągniesz 4 klasy a w dolniaku bezproblemowo.

Gość berthold61
Opublikowano

Do mtdeusz  z przyjemnością przejdę na ogrzewanie ekologiczne /tak jak wszyscy kopcący obywatele/ jeżeli zasponsorujesz!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ja też chętnie skorzystam z sponsoringu i pozbędę się mojego GS defro

Opublikowano

A w dolniaku czysto bez dymu i sadzy spalisz węgiel 33 34 35

Gdybyś pacanku kiedykolwiek miał do czynienia z węglem typu 34.2 lub 35.1/2 o spiekalności w granicach 70-85 wg Rogi i na własne oczy zobaczył jak może się spiec, to nie napisałbyś takich głupot.

34.2/35.1 (są takie i takie pokłady) ze Szczygłowic o spiekalności w granicach 80 wg Rogi ulega podczas koksowania takim zmianom plastycznym, że potrafił na skutek naprężeń i wysokiej temperatury przełamać szamotową płytkę w wonostojącym, solidnym piecyku 6kW (wysoka i wąska komora, cała wyłożona szamotem).

Przeciętnego dolniaka wykłada już węgiel typu 32.2/33 o spiekalności której w górniaku nawet nie zauważysz. Napisałem Ci już, żebyś lepiej milczał i nie pisał o tym, o czym nie masz bladego pojęcia.

Opublikowano

Mpm Ds ma 4 klasę ;).

No i gdzie ten certyfikat ( badania) klasy 4.

Gredy ty jako sprzedawca tych kotłów powinieneś mieć to od ręki.

Nie może być takiej sytuacji, że świstak siedzi i naklejki ( z 4 klasą) przykleja  ;)  :)

PS

A autora tematu prosimy o ciszę, 

Pisanie że w węglu jest smoła - pewnie dla tego jest czarny :P , jest co najmniej infantylne.

Natomiast ja się spytam o drewno - w nim tez jest smoła a kolor ma inny - dlaczego???  :unsure:

Opublikowano

Bo w węglu jest smoła i dużo ciĘżkich węglowodorów a w drewnie smoły nie ma musisz ją wytworzyć poprzez pirolizę.W drewnie jest mało ciężkich węglowodorów.Kolor drewnie nadają barwniki,garbniki,kora,celuloza.

Chodziło mi że dolniak w całości spali gazy węgla 34,35 a Górniak ma problem spalić w całości gazy z węgla 32.Rozpędź w górniaku warstwę żaru do białości.Efekt bardzo duże ilości Energi w krótkim czasie bo wszystko zaczyna się palić,chodzi mi opalenie od góry.A pw w górniaku to robi więcej złego niż dobrego:powoduje produkcje sadzy przez chłodozenie płomieni,przerywa spalanie węglowodorów-chłodzenie płomieni i co najważniejsze rozrzedza dym aby go z konia nie było widać.Pw w górniaku powinno być podane przed płomień czyli w żar.

Przeczytaj na muratorze ekonomiczne spalanie paliw stałych,da się palić węgiel 34 w dolniaku.

Co to znaczy inflatywne?

Opublikowano

Nie krzyczcie na mnie ,ale myślę że większość kotłów dolnych czy górnnych jest do zaakceptowania.Nie było by kopcenia gdyby gościom zechciało się poświęcić chwilę i rozpalać w sposób jaki tu większość radzi. Ludzie są z natury leniwi a gdy dołączy tuwisizm,mamy co mamy. Ekoterroryści idą na całość,chcą zakazu palenia paliwami stałymi w całej Małopolsce.Mogą swoje przeforsować,bo głupków którzy myślą że do końca świata będą smrodzić jest niestety większość.Mówię z własnego doświadczenia:miałem dolniaka i nie mogę powiedzieć że są takie wspaniałe.Mam górniaka i palę w miarę ekologicznie każdym węglem który w DS-ie nie miał szans na spalenie.Kluczem jest tylko i wyłącznie chęć aby tak spalać.Dużo poświęciłem czasu na czytanie forum, wdrażanie różnych pomysłów.Na dzień dzisiejszy po doświadczeniach i próbach mogę napisać że nie tylko DS są super, że wyłącznie miarkowniki mechaniczne są de best,bo i elektroniczne też nieźle działają,że dmuchawy to totalna porażka i obciach. W pewnych okolicznościach i przy umiejętych ustawieniach też działają całkiem dobrze.Trzeba wyrobić sobie swoje zdanie i nie iść szlakami które inni uważają za jedyne słuszne bo inaczej wojna. Tytaj ukłony dla kolegi Lysego który pisał wprost bez owijania w bawełnę. To samo dla wojtkakowal :) .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.