Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Mój Bufor - Wykonanie I Koszty.

tomtomek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale u mnie jest tak ze jak ładuje bufor cały to przez noc mi schodzi cały dół prawie wiec rano dół mam 40 C , z tego co pamiętam mam wezownice na dole i lejek po nacinany do samej góry . Możesz napisać jak to w praniu wygląda jakie masz zyski w słoneczny dzień a jakie ogólnie w okresie zimowym ?

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jestem w tym roku po modernizacji. Przez lato na bufor były zrzuty ciepła z zasobnika 400l i w całym 1000l buforze była temperatur w okolicach 700 C. Od września tego roku to raczej u mnie pogoda non stop deszczowa więc za bardzo nie ma żadnych zrzutów. Wolę jak jest zimno o słonecznie bo wtedy mam jakieś zyski ze słońca. Przynajmniej nie muszę ładować CWU z pieca. Tak jak pisałeś musisz w takim cyklu grzać w piecu by w godzinach najbardziej słonecznych  mieć temperaturę na dole bufora jak najniższą. Na koniec sezonu dopiero będę mógł sie wypowiedzieć

Opublikowano

panele mam próżniowe  4 sztuki o łącznej powierzchni całkowitej 11,92m2. Już 4 sezon sorry ale nie pamiętam cen bo miałem dofiansowanie z miasta  oraz  z jakiegoś funduszu ochrony środowiska. Chyba tak coś około 10tys. mnie to kosztowało.

Opublikowano

Dziś skończyłem korzystac z energi w buforze wytrzymał mi 43 godz ale rozładowałem go do

Góra 44 C

Środek 28 C

Gół 27 C ...

.... Mailem w domu 23 do 23.5 C teraz zejde w domu 22.5 znów dziś ładuje wysoko ....

No i jak, udaje się palić co drugi dzień? Zmniejszałeś czas/moc pracy wentylacji? Przy tak niskiej temp. w buforze masz ciepłą cwu?

Opublikowano

Pierwsze dwa palenia do 95 po całości trzymał dwa dni ale teraz jak juz w nocy są przymrozki to tak półtora dni, WM zmniejszyłem ale za to było czuć pod anemostatem jak leci zimne powietrze dałem na 25 % zobaczę dziś może na 0% co będzie się działo na noc . Zastanawiam się ile kw grzałki bym musiał mieć żeby zagrzac bufor z 30 C do 80 chociaż przez 8 h nocnych w 2 taryfie i ile to by kosztowało bo mnie w domu nie będzie a żona będzie miała ciężko sama palić co dzień

Szykuje mi się zmiana pracy na delegacje ale nic pewnego .

Opublikowano

...Zastanawiam się ile kw grzałki bym musiał mieć żeby zagrzac bufor z 30 C do 80 chociaż przez 8 h nocnych w 2 taryfie i ile to by kosztowało ...

Co do grzałek (bufor 1000l):

4.19 x 50 x 0.27778 = 58,2 kWh / 8 = 7,27 kW

Ja mam prąd 1-taryfowy, ale z tego co się orientuję, to w 3-taryfowym, tania taryfa jest w zimie od 21 - 7, czyli 10 godz. (w takim przypadku starczyła by grzałka 6 kW)

i kosztuje 0,24 zł/kWh, czyli 13.97 zł za podgrzanie bufora o 50*C

Opublikowano

O grzałki nie chodzi bo mam 3 grzałki, jazda grzałka ma 3 pręty a pręt ma 1250 W czyli 11.5 kw , wyliczenia są golych kw jak dojdą opłaty wyjdzie pewnie około 20 zł , ja ma teraz g11 i mi wychodzi 0.69zl za kw (cena faktury podzielić na ilość kw )jak to podłączyć żeby grzałki się wyłączały jak bufor będzie miał np na dole 80 C czy na środku ?

Opublikowano

... wyliczenia są golych kw jak dojdą opłaty wyjdzie pewnie około 20 zł , ja ma teraz g11 i mi wychodzi 0.69zl za kw (cena faktury podzielić na ilość kw )jak to podłączyć żeby grzałki się wyłączały jak bufor będzie miał np na dole 80 C czy na środku ?

0.24 zł to cena za energie + przesył, ale nie jestem pewny czy wliczona w to jest opłata handlowa, dystrybucyjna stała, przejściowa i abonament (jeśli tak to podzielone jest to przez określoną ilość kWh)  jednak to około 15 zł miesięcznie (które i tak płacisz bez względu czy grzejesz bufor czy nie) , więc przy dużym zużyciu wielkiej różnicy za kWh nie będzie.

Co do podłączenia, to pewnie pasowałoby założyć stycznik i termostat z czujką zamocowaną w odpowiednim miejscu, dodatkowo drugi termostat bezpieczeństwa na np 100*C a do tego wyłącznik czasowy, aby grzało tylko w taniej taryfie.

Opublikowano

Pisałem email do Energy operator i

G12 jest od 13-15 i 22 -6

Dzień 0.3588

Noc 0.2378

G12w 13-15 22-6

Dzień 0.3754

Noc 0.2491

Na forum M toczy się temat grzania bufora wrzątkiem ja mam tak podłączone

f03400f3b92440111ffe4559cb3862a8.jpg

I chciałem sobie przed zaworami kulowymi założyć zawory zwrotne bo musze ręcznie to robić i robie tam już 3.5 roku ale nie mogę tam uzyskać informacji czy jak te zawory będą to nie będzie się woda cofać i bufor nie będzie się rozładowywał?

Opublikowano

Mam dwa zawory klapowe (na zasilaniu i powrocie). Wybierałem w sklepie, wymieniałem, zrobiłem obciążenie do klapki aby się lepiej domykał i dalej nie trzyma idealnie. Trochę przepuszcza, na rurze zasilającej pieca jest jakieś 60*C gdy na buforze 90*C, więc i tak zakręcam kulowy. Zaworów są różne rodzaje - patrz aby był z gumową uszczelką, bo są też całe metalowe.

Co do ceny prądu to już nie wiem na pewno, ale znajomy ma G13 - może będę u niego w weekend to zobaczę na rachunek ;)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dzień dobry,

a zastosowanie jeszcze dodatkowego zaworu zwrotnego grzybkowego na powrocie z bufora do kotła by jeszcze nie pomogło w uniemożliwieniu rozładowywania się bufora przez kocioł? Czy mógłby Pan wrzucić schemat jak teraz wygląda instalacja po wprowadzonych zmianach/zaworach ? Skoro działa to dobrze to myśle, że wielu z nas byłoby wdzięcznych :-).

Pozdrawiam

Opublikowano

Zastanawiałem się nad zaworem grzybkowym, ale obawiam się, że grawitacja go nie podniesie - mam cienkie rury 1", nawet rozważam możliwość usunięcia klapki z jednego zaworu, skoro i tak muszę zakręcać kulowy, a może grawitacja lepiej by działała. Ogólnie podczas grzania działa pompa obiegowa, a grawitacyjnie to tylko na wypadek braku prądu lub awarii pompy.

Schemat narysuję, jak znajdę trochę czasu, bo tego zawsze mi brakuje ;)

Na razie (tzn. jutro) zabieram się do montażu miarkownika elektronicznego z czujnikiem kominowym, aby usprawnić proces palenia. Jakby kogoś interesowało to link do postu jak samemu zrobić miarkownik: https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/22598-sterownik-z-czujnikiem-temp-spalin-do-kot%C5%82a-z-buforem/

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Pisałem email do Energy operator i

G12 jest od 13-15 i 22 -6

Dzień 0.3588

Noc 0.2378

G12w 13-15 22-6

Dzień 0.3754

Noc 0.2491

Na forum M toczy się temat grzania bufora wrzątkiem ja mam tak podłączone

f03400f3b92440111ffe4559cb3862a8.jpg

I chciałem sobie przed zaworami kulowymi założyć zawory zwrotne bo musze ręcznie to robić i robie tam już 3.5 roku ale nie mogę tam uzyskać informacji czy jak te zawory będą to nie będzie się woda cofać i bufor nie będzie się rozładowywał?

Witam.Złe podłączenie naczynia,po zagotowaniu wody może ją wypompować z układu.

Opublikowano

Do czego ten schemat? Rurę od naczynie wybiorczego wepnij zamiast do powrotu jak masz na swoim schemacie do rury zasilania od kotła przed wszelkimi zaworami.

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam wszystkich na początku nowego sezonu grzewczego :)

Zmieniłem taryfę prądu na G13 - poza szczytem 27 gr/kWh i okazało się, że u mnie grzanie cwu taniej wychodzi prądem niż węglem. Duże straty na przesyle ciepła z bufora do góry, a w dodatku zły termostat (od grzałki) z małą histerezą i dość częste załączanie pompy.

Postanowiłem również założyć grzałkę do bufora - może będę całkiem grzał prądem, a jeśli nie to będzie na wypadek jakiegoś wyjazdu itp. gdy nie będzie miał kto zapalić w kotle.

I tu mam do Was prośbę o pomoc.

Grzałka będzie jak na rysunku z boku bufora (są wyjścia 3/4") podłączona rurą 3/4", a grzałka włożona do rury 2".

Grzałkę myślałem 3 x 2kW 400V co sądzicie o takiej: http://allegro.pl/grzalka-do-wytwornicy-pary-6kw-i-wiecej-i6022978905.html?reco_id=bd5432fc-a9eb-11e7-963d-246e9677fe90 (Muszę oczywiście dokupić kW i zmienić na 3 fazy - trochę kosztów, ale wyjścia nie ma.)

Na bańce z grzałką zamontuję zabezpieczenie termiczne 100*C

Sterowanie zrobię chyba na styczniku, ale jaki dać termostat i gdzie zamontować czujnik?

Czy będzie to dobrze działać?

Proszę o pomoc :)

Z góry dziękuję.

post-65254-0-86693300-1507232181_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam...

Mam pytanie dotyczące sterowania pompą obiegową w układzie kocioł CO oraz bufor ciepła. Zastanawiałem się na zainstalowaniem termostatu różnicowego z pomiarem temperatury na zbiorniku oraz kotle.

Pompa była by uruchamiana w chwili kiedy temperatura mierzona kotle byłaby wyższa o zadaną deltaT.

Termostat instaluje zamiarem wyeliminowania sytuacji kiedy z naładowanego bufora czynnik grzewczy, w końcowym etapie palenia, byłby transportowany ponownie do kotła powodując wychładzanie bufora przez kocioł.

Czy istnieją jakieś inne rozwiązania w kwestii sterowania pracą pompy obiegowej.

Opublikowano

Witam...

Mam pytanie dotyczące sterowania pompą obiegową w układzie kocioł CO oraz bufor ciepła. Zastanawiałem się na zainstalowaniem termostatu różnicowego z pomiarem temperatury na zbiorniku oraz kotle.

Pompa była by uruchamiana w chwili kiedy temperatura mierzona kotle byłaby wyższa o zadaną deltaT.

Termostat instaluje zamiarem wyeliminowania sytuacji kiedy z naładowanego bufora czynnik grzewczy, w końcowym etapie palenia, byłby transportowany ponownie do kotła powodując wychładzanie bufora przez kocioł.

Czy istnieją jakieś inne rozwiązania w kwestii sterowania pracą pompy obiegowej.

Ciężko powiedzieć, czy to by się sprawdziło. Jeżeli bufor ładuję nie do pełna, to powrót z bufora jest znacznie zimniejszy od wyjścia z kotła, ale gdy ładuję do powiedzmy 90 - 95*C to u mnie pod koniec pali się powoli i różnica temperatur jest niewielka i w tym wypadku wyłączenie pompy przez termostat nie jest wskazane. Wydaje mi się, że najlepszym rozwiązaniem jest czujnik temp spalin, który wyłączy pompę gdy wygaśnie w kotle. Ja zrobiłem to ze starego sterownika pompy CO, ale widziałem też fajne rozwiązanie z termostatu od piekarnika.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.