Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ustawienia Pompy I Rotamierzy

edzio

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pytanie co do ustawienia pompy wilo pico. Czy pompa powinna pracować na maksymalnym biegu a przepływ ograniczyć na rotametrach tak aby wartość była w granicach 0,5-1? aktualnie ma pompę ustawioną na bardzo niskim biegu i przepływy są w granicach 0,5-1 ale w instrukcjach pisze że pompa osiąga najlepszą sprawność przy wysokich biegach. Zastanawia mnie jeszcze sprawa z stałą różnicą ciśnienia lub zmienną. Stała zalecana do podłogówki a zmienna do instalacji z termostatami. A co w przypadku kiedy całość w podłogówce i są głowice termostatyczne na pętlach?

Opublikowano

Bieg pompy należy dostosować do globalnego przepływu w instalacji.Przepływ na rotametrach w  pętli(pętlach) w danym pomieszczeniu należy ustawić taki aby uzyskać w nim pożądaną temperaturę(większy przepływ=wyższa temp.pomieszczenia).Jeżeli na pierwszym biegu pompy przepływy są wystarczające to tak zostawić a jak nie to podnieść na drugi itd.Jeżeli nie ma siłowników na belce powrotnej to pompa powinna pracować ze stałym ciśnieniem czyli np.Grundfosie Alfa 2 to CP1 CP2 CP3 Jeżeli są siłowniki to w praca w trybie Autoadapt

Opublikowano

A czy ustawienia pomp i przepływów mogą mieć wpływ na wychładzanie kotła ? mam zadaną na CO 61 (histereza -2) stopni CWU 50. Przy 45 załącza się obieg CWU i temp na kotle spada do 50 stopni:/ powrót z CWU po załączeniu się pompy jest gorący po około 20 sec. zaczyna też spadać temp za pompą CO (podłogówka) tak jak by CWU wysysało całą ciepłą wodę nawet. Prawdopodobnie mam skopaną instalację w obrębie obiegu kotłowego (rurki w obrębie kotłowym 32mm są ponoć za małe) i czasami zimy a czasami gorący powrót (te same warunki na dworze i te same ustawienia na kotle i sterowniku pokojowym raz zawór otwarty na 50% aby utrzymać 30 stopni a raz za 30%). Zanim zacznę przerabiać to próbuję to jakoś oszukać aby w sezonie grzewczym nie odcinać się od ogrzewania stąd moje gdybania....

Opublikowano

Prędzej brak zaworu zwrotnego na obwodzie CO. Najlepiej to wrzuć jakiś schemat

Opublikowano

Nie przesadziłeś ze średnicami rur?

Obieg kotłowy i zawór 4d za mały

Wygląda to na 28 a

Gość Digitrax
Opublikowano

Średnica rur to pikuś, dobrze ze zawór 4D nie wylądował w sąsiednim pomieszczeniu :D

Instalacja w obrębie kotła jest skopana i bez jej przerobienia się nie obejdzie jeżeli chcesz mieć gorący powrót i stabilną pracę kotła.

Opublikowano

Też racja. Zawór powinien wylądować zaraz za śrubunkiem 2" za kotłem

Opublikowano

Niestety dopiero jestem mądry po szkodzie czeka mnie przeróbka..... A wydawała się firma taka solidna i dobra przynajmniej z rozmowy :)  i na tym jak widać się skończyło. całość instalacji projektowali i wykonywala własnie firma. Dzięki za zainteresowanie ;) zastanawiałem się czy mogę jakoś na chwile to zniwelować. A czy jak by przenieść sam zawór zaraz za wylotem z kotła średnica rur by wystarczyła ? wtedy odległość od kotła do zaworu była by ok. 30cm.

Opublikowano

Można spróbować - na pewno nie zaszkodzi. Poza tym kolanem 2" do zaworu i przy powrocie do kotła nie wstawiaj żadnego więcej

Opublikowano

wtedy temp CO = CWU. Chyba nie oto chodzi. Już tak miałem bo zamontowali mi również zawór zwrotny klapowy (wymieniłem na spręzynowy) i jak na piecu było 65 to CWU również miała 65 bo grawitacja sama otwierała zawór. A co w przypadku zagotowania wody w kotle ? już woda nie będzie miała gdzie się rozejść.

pytanie czy ktoś oriętuje się może czemu zawór 4D V5442A honeywell nie jest zalecany do ogrzewania podłogowego? na stronie producenta piszą że do podłogówki to zawór V5442G. A ja mam własnie ten V5442A

Opublikowano

Zawór 4-D do podłogówki się nie bardzo nadaje, powinien być dodatkowo zawór 3-D .

Sam zawór musi być większy, nie wiem jaki kocioł i jaka powierzchnia podłogi, ale spokojnie 6/4" sterowany ręcznie powinien wystarczyć + do tego zaw 3-D do zasilania podłogi

Lub przerób to co masz na układ ze sprzęgłem i dwoma 3-D  to będzie hulać.

To pytanie o zaworze 4D V5442A Honeywella powinno być skierowane do producenta 

PS

Jesteś kolejnym, który próbuje " zaoszczędzić", a tego się nie da przy podłogówce, a przepływy powinny być rzędu 1 - 2l/min

Opublikowano

nie chciałem zaoszczędzić. Zaufałem firmie która miała wykonać całą instalacje kompleksowo. niestety teraz czekają jedynie poprawki i kolejne wydatki..... Próbuję wyczytać jak najwięcej informacji aby uniknąc kolejnych niepotrzebnych przeróbek.

Opublikowano

Ale nie podałeś jak duża jest instalacja i jak duży kocioł, wtedy można dobrać jakieś elementy 

A najlepsza inst dla ciebie jest na rys poniżej

post-18578-0-04972200-1457384529_thumb.jpg

Gość Digitrax
Opublikowano

Lub układ prostszy i tańszy w wykonaniu o koszt sprzęgła i zaworu termostatycznego.

post-2387-0-33996700-1457385915_thumb.png

Opublikowano

kocioł SAS 23 KW i ok 140m2 podłogówki. Mam jeszcze pytanie może głupie ale zadam :) czy jest możliwość że przy odpowiedniej pozycji trzpienia z zaworu 4D pompa CO zaciąga również wodę z powrotu CO ? Nie ma zaworu zwrotnego pomiędzy 4D a kotłem dlatego tak pytam.

Dokonałem jeszcze dodatkowych pomiarów i zauważyłem że podczas pracy pompy CWU powrót przy samym piecu jest ciepły natomiast odcinek pomiędzy zaworem 4D a momentem przyłączenia powrotu CWU jest zimniejszy niż powrót z podłogówki :) tak jak by woda tam stała :D Kiedy pompa CWU nie pracuje to powrót do pieca przy samym piecu czasami jest ciepły ma ok. 55 stopni a czasami 20 podczas gdy na podłogówce temp powrotu wynosi 30 stopni

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.