grzegorz041 Opublikowano 28 Lutego 2016 #1 Opublikowano 28 Lutego 2016 Witam wszystkich. Zakupiłem ostatnio piec z dolnym spalaniem-wyrób ''samoróbka'' robiony przez ''spryciarza z wioski''. Zabrzmiało to może trochę żartobliwie, ale ''spryciarz'' nie jeden piec już zrobił w swoim życiu i w zasadzie użytkownicy sobie chwalą. Ale do rzeczy. Piec pali jak najbardziej ok., jedyny mankament to, gdy otwieram drzwiczki ( właściwie to nie drzwiczki, tylko jakby klapa z góry ), dym nie idzie w komin tylko prawie w całości przedostaje się do piwnicy. Po zamknięciu drzwi (klapy) wszystko jest ok. Wcześniej miałem piec z górnym spalaniem i wszystko było w porządku. Komin jest wysoki,wyczyszczony,przekrój ok.30 x 15 cm. Czy zamontowanie wyciągu spalin pomoże? Pomysł był też ,żeby nad piecem zamontować pochłaniacz kuchenny z wiatrakiem i podpiąć pod komin.... Tylko czy to ma sens....? Budowa jest prawie identyczna jak tu; http://kolton.sk/wp-content/uploads/zalety/TROX-zalety2.png Dzięki za podpowiedzi..
rumunn9r Opublikowano 28 Lutego 2016 #2 Opublikowano 28 Lutego 2016 jest to powiedzmy normalne w DS podczas podkladania powinienes uzywac klapki krotkiego obiegu jezeli posiadasz, lub czekac do wypalenia wsadu do powstania zaru . Podczas podkladania zamknij powietrze z popielnika i otworz drzwi na 1cm na okolo 10s pozwoli to na wessanie gazow przez palnik,niestety calkowitego dymienia w ten sposob nie wyeleminujesz. Jezeli kociol masz taki jak z linku to niestety ale to nie dolniak ;-P
grzegorz041 Opublikowano 28 Lutego 2016 Autor #3 Opublikowano 28 Lutego 2016 Niestety nie ma klapki dolnego obiegu. Nawet nie bardzo wiem co to jest.. Czemu to nie dolniak? Płomień ciągnie od dołu...
drewniak Opublikowano 28 Lutego 2016 #4 Opublikowano 28 Lutego 2016 Z linku widać przelot nad wiszącym wymiennikiem (nad pierwszą ściańa ), czy go brak ?
grzegorz041 Opublikowano 28 Lutego 2016 Autor #5 Opublikowano 28 Lutego 2016 Link jest przykładowy-bardzo podobny do mojego pieca. U mnie wszystkie przegrody są równe.
rumunn9r Opublikowano 28 Lutego 2016 #6 Opublikowano 28 Lutego 2016 Niestety nie ma klapki dolnego obiegu. Nawet nie bardzo wiem co to jest.. Czemu to nie dolniak? Płomień ciągnie od dołu... klapka ma za zadanie utworzyc jak najkrotsza droge spalinom .Tutaj przykladowe zdjecie ,co do ciagu zrob pare fotek mozliwe ze masz za maly przekroj dyszy ,lewe powietrze pomiedzy kominem a piecem lub zle proporcje wymiennika
grzegorz041 Opublikowano 28 Lutego 2016 Autor #7 Opublikowano 28 Lutego 2016 Ok. Postaram się dodać zdjęcia..
tomtomek Opublikowano 29 Lutego 2016 #8 Opublikowano 29 Lutego 2016 U mnie w Logano s111 też się czasem dymi. Nigdy nie otwieram klapy krótkiego obiegu, tylko nogą domykam klapkę na popielniku, lekko uchylam górna klapę, a gdy cały dym zostanie wciągnięty to dopiero wtedy otwieram ją całkiem.
mtdeusz Opublikowano 1 Marca 2016 #9 Opublikowano 1 Marca 2016 Otwieraj powoli drzwiczki załadowcze i jak podkładasz to zamknij dolną klapkę , zobacz czy ci nie ciągnie lewego powietrza do komina przez wyczystkę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.