Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dławiki/zawirowacze Spalin

mes1234

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam viadrus u 22 i borykam się z problemem wciągania spalin w czopuch. Wyczytałem, że sporo pomagają dławiki, teraz moje pytanie z czego muszą one być wykonane? Czy mogę użyć czego co mam pod ręką w warsztacie? Przymierzałem, że ostrza od starych toporków byłyby idealne ale czy taki metal się nie rozkurczy pod wpływem temperatury? Mam też pełno dosyć grubych rur po starej instalacji. Rozwiązanie ma być chwilowe do póki nie zmontuje sobie dławików z prawdziwego zdarzenia a myślę, że takie zdławienie chociaż mi trochę pomoże.

Opublikowano

Ja sobie porobiłem z blachy 2.5 co prawda nierdzewnej ale śmiało możesz zrobić ze zwykłej czarnej.Co prawda mam piec na ekogroszek ale raczej to nie ma znaczenia nic sie dziać niepokojącego nie będzie.

Opublikowano

A może zacząć od wyregulowania wlotów powietrza do kotła?

Opublikowano

Niestety trafiłem na bardzo kiepskiej jakości węgiel i przy normalnym dopływie powietrza, połowa zostaje na ruszcie w postaci spieków. Jedyne wyjście to hajcować na maxa i jakoś się pali bez większych strat poza tą kominową. 500kg zostało więc muszę kombinować.

Opublikowano

to wtykanie czegokolwiek w wymiennik powinno służyć poprawie odbioru ciepła. Spróbuj zatem blokować środki kanałów, aby spaliny przepływały jak najbliżej ścianek. Pamiętaj, że taki dynks to jak szyber działa, więc - z rozwagą!

Opublikowano

Właśnie po to ten temat założyłem :)
Tylko nie jestem pewien czy takie młotki i toporki są bezpieczne w takim zastosowaniu. Się okaże że po godzinie nagle metal się rozpręży i mi zablokuje kanały a co gorsza kocioł się uszkodzi.

W przyszłym tygodniu jak kule odstawię to będę szukał jakiegoś warsztatu gdzie mi zrobią takie dławiki z blachy ale póki co szukam alternatyw.

Opublikowano

Zostaw luz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.