Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Prośba O Ocenę Instalacji Ze Zbiornikiem Kombinowanym

daxm

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów ekspertów,

Zwracam się z prośbą o ocenę instalacji C.O. z wykorzystaniem zbiornika kombinowanego. 

Pytania jakie mnie dręczą to:

1. Możliwość zastosowania naczynia wzbiorczego z pływakiem.

2. wg producenta średnica obiegu kotła to w przypadku zastosowania miedzi to min. 35 a rury stalowej 5/4. Co lepsze ? oraz czy zawór 4D musi być wówczas tej samej średnicy. 

3. W przypadku pompy obiegowej - zamontować ją na zasilaniu czy powrocie, ponieważ wymyśliłem sobie że wężownica wewnątrz naczynia na CWU będzie pełniła funkcję priorytetu grzania CWU ale zastanawiam się czy jej działanie nie będzie się gryzło z pompą obiegową.

Z góry dziękuję za porady.

post-66770-0-59187000-1454513934_thumb.png

Opublikowano

Ten schemat jest zły, do grzania bufora zaw 4-D jest nie właściwy.

Potrzeba zaw 3-D na powrocie np VTC511 55C i pompy na powrocie.

Naczynie przelewowe zwykłe , bez pływaka.

Opublikowano

Coś w tym rodzaju, tylko powrót z tej drugiej wężownicy  trzeba wpiąć za pompą powrotu , przed samym kotłem.

Inaczej będą dwie pompy w szeregu pracować a to złe rozwiązanie .

Zbiornika z pływaniem nie wolno stosować przy kotłach, to rozwiązanie dla kominka, z resztą typowe naczynie z pływakiem to ok 10 -15l, a do takiego układu trzeba większe.

Opublikowano

Więc po zastosowaniu standardowego naczynia zasilanie z sieci podpinam na powrocie z kotła ponieważ zakładam że mieszacz na powrocie z bufora będzie zamknięty i otworzy się dopiero przy 55' ?

post-66770-0-29391300-1454520856_thumb.png

Opublikowano

Zasilanie( napełnianie)  podpinasz na samym dole układu aby powietrze miało ujście przez przez naczynie

dodatkowo na zasilaniu zaw zwrotny lub antyskażeniowy, dodatkowo zwykły zawór odcinający,

Opublikowano

Jeżeli chodzi o zawór zwrotny i odcinający to Ok, antyskażeniowy mam już za licznikiem.

Dziękuje zatem za uwagi, mam nadzieję że reszta będzie OK.

A pisząc o pompach na powrocie miałeś na myśli wszystkie, czy tylko obiegową na piecu?

Opublikowano

Pisząc o pompach to miałem tą sytuację z postu 3 gdzie miałeś pompę na powrocie kotła i jednocześnie podłączyłeś do niej małą wężownicę zasilaną przez drugą pompę -  wtedy obie te pompy pracowały w szeregu, tak się nie robi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.