lukbud1 Opublikowano 1 Lutego 2016 #1 Opublikowano 1 Lutego 2016 Witam, Chciałbym się poradzić odnośnie naczynia wzbiorczego do kominka z pw Kominek będę miał w salonie, wymiennik z pompami i resztę instalacji za ścianą w kotłowni. Rury idą w posadzce jak na schemacie. Naczynie chcę zamontować za ścianą w kotłowni, pytanie czy rura wznośna może iść w posadzce czy musi iść od razu do góry od kominka??
jarekr Opublikowano 1 Lutego 2016 #2 Opublikowano 1 Lutego 2016 Rura ma odbierać parę wodną , a jak ta para powędruję w dół ?Najpierw musiała by wypchnąć wodę z kominka , czyli pewnie wcześniej rozerwie kominek .
sambor Opublikowano 1 Lutego 2016 #3 Opublikowano 1 Lutego 2016 Za ścianą mogą być pompy, wymiennik, naczynie, Tylko sama rura do naczynia musi być inaczej prowadzona - z kominka w górę, może być po skosie
Animus Opublikowano 1 Lutego 2016 #4 Opublikowano 1 Lutego 2016 Witam, Chciałbym się poradzić odnośnie naczynia wzbiorczego do kominka z pw Kominek będę miał w salonie, wymiennik z pompami i resztę instalacji za ścianą w kotłowni. Rury idą w posadzce jak na schemacie. Naczynie chcę zamontować za ścianą w kotłowni, pytanie czy rura wznośna może iść w posadzce czy musi iść od razu do góry od kominka?? A to przemyślana decyzja z tym kominkiem z PW , z jego uciążliwością i niedogodnościami. Tam po drugiej stronie tego komina od kominka, nie ma miejsca, na zwykły kocioł śmieciuch, żeby "zbijać rachunki" za gaz, a w salonie przykręcić kominek do ściany na biopaliwo.
sambor Opublikowano 1 Lutego 2016 #5 Opublikowano 1 Lutego 2016 A jak już jesteśmy przy kominku w salonie to warto sprawdzić czy pomieszczenie spełnia wymogi przepisów prawa budowlanego? Można to sprawdzić np tu https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/19876-kot%C5%82ownia-na-paliwo-sta%C5%82e-wymagania-i-mity/
lukbud1 Opublikowano 1 Lutego 2016 Autor #6 Opublikowano 1 Lutego 2016 Tak właśnie myślałem, jeszcze jedna sprawa , czy konieczne jest prowadzenie dwóch rur wznośniej i bezpieczeństwa czy tylko wznośną. Sprawa z kominkiem przemyślana użytkuję od 10 lat bez problemu teraz w nowym domu montuję + kcioł gazowy mam nadzieję że również będę zadowolony. Uciążliwości nie widzę. Odnośnie wymogów to chyba żaden salon w którym stoją kominki ich nie spełnia Mój ma 34m2 dopływ powietrza do kominka z zewnątrz i wentylację, komin ceramiczny 200mm
Animus Opublikowano 1 Lutego 2016 #7 Opublikowano 1 Lutego 2016 Odnośnie wymogów to chyba żaden salon w którym stoją kominki ich nie spełnia Przy kominku z płaszczem wodnym powinien być wpust podłogowy podłączony do kanalizacji . :D
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.