Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Naczynie Wzbiorcze

lukbud1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chciałbym się poradzić odnośnie naczynia wzbiorczego do kominka z pw

Kominek będę miał w salonie, wymiennik z pompami i resztę instalacji za ścianą w kotłowni. Rury idą w posadzce jak na schemacie.

Naczynie chcę zamontować za ścianą w kotłowni, pytanie czy rura wznośna może iść w posadzce czy musi iść od razu do góry od kominka??

post-64129-0-85765400-1454319088_thumb.jpg

Opublikowano

Rura ma odbierać parę wodną , a jak ta para powędruję w dół ?Najpierw musiała by wypchnąć wodę z kominka , czyli pewnie wcześniej rozerwie kominek .

Opublikowano

Za ścianą mogą być pompy, wymiennik, naczynie,

Tylko sama rura do naczynia musi być inaczej prowadzona - z kominka w górę, może być po skosie

post-18578-0-54463100-1454322169_thumb.jpg

Opublikowano

Witam,

Chciałbym się poradzić odnośnie naczynia wzbiorczego do kominka z pw

Kominek będę miał w salonie, wymiennik z pompami i resztę instalacji za ścianą w kotłowni. Rury idą w posadzce jak na schemacie.

Naczynie chcę zamontować za ścianą w kotłowni, pytanie czy rura wznośna może iść w posadzce czy musi iść od razu do góry od kominka??

A to przemyślana decyzja z tym kominkiem z PW , z jego uciążliwością i niedogodnościami.

Tam po drugiej stronie tego komina od kominka, nie ma miejsca, na zwykły kocioł śmieciuch, żeby "zbijać rachunki" za gaz,

a w salonie przykręcić kominek do ściany na biopaliwo.   

Opublikowano

Tak właśnie myślałem, jeszcze jedna sprawa , czy konieczne jest prowadzenie dwóch rur wznośniej i bezpieczeństwa czy tylko wznośną.

Sprawa z kominkiem przemyślana użytkuję od 10 lat bez problemu teraz w nowym domu montuję + kcioł gazowy mam nadzieję że również będę zadowolony.

Uciążliwości nie widzę.

Odnośnie wymogów to chyba żaden salon w którym stoją kominki ich nie spełnia

Mój ma 34m2 dopływ powietrza do kominka z zewnątrz i wentylację,  komin ceramiczny 200mm

Opublikowano

Odnośnie wymogów to chyba żaden salon w którym stoją kominki ich nie spełnia

Przy kominku z płaszczem wodnym powinien być wpust podłogowy  podłączony do kanalizacji . :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.