Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Do Nowego Domu 95M2

focus07

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ciekawe jak spada sprawnosc z moca? Chyba najlepsza opcja obecnie to ten ogniwo 10kw.

Niebawem będzie nowy model to niejednego zaskoczy ;-)

Ogniwo 10kW wręcz przeciwnie - wg mnie jedna z gorszych opcji bo znam kilku użytkowników ...

Opublikowano

I wybrałeś coś?

Opublikowano

Jeszcze nic nie wybrałem, czytam cały czas o Skam-P 7kW, oraz Defro Komfort Eko 12kW,

1. Skam-p, mój instalator mówi, że ciężko go u nas dostać dzwonił po kilku hurtowniach i nigdzie nim nie handlują (okolice. Bielska białej) nie instalował więc nigdy kotła tej firmy, mówi, że mogę sobie przez internet zamówić ale jak potem będzie z częściami to nie wiadomo.

2. Ogniwo, raczej odrzuciłem, ze względu na jego czyszczenie - kiedyś to były podobno najlepsze kotły ale potem pojawiły się problemy z korozją. Teraz nie wiem jak to jest.

3. Defro - na 80% się na nie zdecyduje, prosta tradycyjna budowa kotła. (nie muszę mieć sterownika który podepnę do internetu i będzie mi przypominać, że muszę węgla dosypać).

Opublikowano

Bierz skama. W dobie internetu dostęp do części to nie problem. Kocioł solidny i z dobrymi sterownikami i palnikami. W tej cenie nie znajdziesz nic lepszego.

Opublikowano

A ja powiem bierz defro.

Opublikowano

Kolego fokus07 bierz pod uwagę też bliższych producentów Tekla ze Strumienia, Greń z Pszczyny czy kotły z Żywca. 

A w ogóle do małego domu to chyba pelet jest dobrym rozwiązaniem chociaż nie najtańszym. Jest na forum temat o peletowych kotłach Tekla.

Pozdrawiam

Opublikowano

Bierz sas solid 14kw

Opublikowano

Albo Sigme taką jak ja mam

Opublikowano

To już nasz Focus wie wszystko czyli dalej nic :)

Opublikowano

Przed zakupem pieca zwróć uwagę na jego konstrukcję i łatwość czyszczenia bo to najważniejsze. Piec który trzeba wygaszać do czyszczenia jest niepraktyczny i kłopotliwy.

W defro komfort Eko 12kw czyszczenie to bajka, 10minut roboty , skrobak dochodzi w każdy zakamarek, nie brudzisz koło pieca. Wyłączasz sterownik na 10min bądź czyścisz podczas przerwy pracy wentylatora. Dla mnie ten piec to bajka.

Tu możesz zobaczyć jak to wygląda:

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/21081-zabrudzenie-pieca-po-spalonych-100kg7dni-fotorelacja/?view=getnewpost

Opublikowano

To tam nie masz nawet szuflady na popiół ?

Opublikowano

Mam Ale wyciągnąłem, po co mi ona jak mam lopateczke defro i wkładam popiół do wiaderka. Po co mam brudzic ręce szuflada i do tego kurzyc? Stawiasz wiaderko przed drzwiczkami i lopateczka delikatnie wkładasz do wiadra, a co się z wiaderka delikatnie kurzy wciąga piec.

Ja mam w kotłowni jak w pokoju. Wszystko w czystości jak z fabryki, trzeba dbać żeby mieć.

Opublikowano

No ja gdzieś wolę wyciągnąć szufladę i wynieść do kubła niż łopatką wybierać do wiadra i kurzyć się.

Opublikowano

To widocznie nie umiesz wyciągać bo u mnie nie kurzy się nic a nic, ale na to trzeba mieć sposób o którym Ci pisałem wyżej.

Opublikowano

Jeden lubi rude a drugi blondynki :)

Robię to od 8-miu lat, może naprawdę jeszcze nie umiem :)

Opublikowano

Nie drąż, niech każdy robi po swojemu.

Opublikowano

Ja robię jedno i drugie tj. używam szuflady, ale często wyciągam ją za późno tj. gdy się przesypie i wtedy delikatnie wyciągam resztę łopatką bez kurzenia :-)

Opublikowano

Przed zakupem pieca zwróć uwagę na jego konstrukcję i łatwość czyszczenia bo to najważniejsze. Piec który trzeba wygaszać do czyszczenia jest niepraktyczny i kłopotliwy.

W defro komfort Eko 12kw czyszczenie to bajka, 10minut roboty , skrobak dochodzi w każdy zakamarek, nie brudzisz koło pieca. Wyłączasz sterownik na 10min bądź czyścisz podczas przerwy pracy wentylatora. Dla mnie ten piec to bajka.

Tu możesz zobaczyć jak to wygląda:

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/21081-zabrudzenie-pieca-po-spalonych-100kg7dni-fotorelacja/?view=getnewpost

Skrobak ?

W RBR jest od tego wajcha i czyszczenie trwa z 10 sekund, nic nie wyłączasz nawet na chwilę bo nie ma takiej potrzeby :-)

Opublikowano

Wajcha od czyszczenia ścianek pieca, wymiennika?

Opublikowano

Kanału pionowego ( ta wajcha ), w swoim kotle ścianek komory spalania nie czyściłem od października 2014 roku, są wyłożone płytkami ceramicznymi i niema takiej potrzeby że je czyścić.

Opublikowano

Zobacz jak to wygląda, komora i na innym zdjęciu gdzie kocioł jest tyłem masz w połowie taką czarną gałkę do poruszania czyszczakiem

post-53250-0-36525500-1454360661_thumb.jpg

post-53250-0-77759600-1454360690_thumb.jpg

post-53250-0-27954600-1454360723_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.