roisin Opublikowano 30 Grudnia 2015 #1 Opublikowano 30 Grudnia 2015 czy kolektory oby na pewno są bardziej opłacalne, niż panele fotowoltaiczne i produkcja prądu np dla pompy ciepła?
automatyk Opublikowano 30 Grudnia 2015 #3 Opublikowano 30 Grudnia 2015 kolektory nigdy nie beda bardziej płacalne niz otoogniwa nawet latem i gdybys chciał tylko zasilac grzałki to zawsze w uzysku rocznym wygraja fotoogniwa
kociołsam Opublikowano 31 Grudnia 2015 #4 Opublikowano 31 Grudnia 2015 To ciekawe to daj liczby 1 zasilenie ogniwami np PC z koszty; , cały rok dla ogrzania cwu zbiornik 1000l 2 zasilanie panelami +np miał z co cwu 1000l Bo to co piszesz to pirdoły tak mi się wydaje Sprawność OF = ok 20% a PS ok 80% Nie zapomnij o kosztach budowy Już ci daje mój koszt ; 1000l zbiornik Pobór dobowy od 100l -200l -300l /dobe czasami bywa i 500L panele prąd około 300 zł Miał około 1t x500 zł prąd i inne 100 zł Razem 900 zł + 100 zl poślizg \ Razem 1000 zł / rok 2 domy w tym pensjonat razem od [ dziennie] 8-10 max 20osób Koszt budowy Co 0zł instalacja istnieje Koszt paneli ok 3tyś samoróbka niech będzie orginalna instalacja 13tyś Teraz słucham jak się mają ogniwa ?
automatyk Opublikowano 31 Grudnia 2015 #5 Opublikowano 31 Grudnia 2015 co ty chcesz udowodnić piszemy o kolektorach kontra panele dla domu jednorodzinnego koszt instalacji na kolektorach bez zasobnika (bo zakładamy że jest ) około 7 tys zł koszt instalacji na foto (bez zasobnika bo zakłądamy ze jest ) 6 tys zł 2-2,2kW zasonnik 300l ktory mamy i cieszymy sie ciepełkiem od marca do pazdziernika instalacja tansza lepsza w sterowniu nie pobiera energi z sieci ,nie trzeba wymieniac czynnika (glikolu ) nie ma problemu nadmiaru ciepła (energi ) instalacja na kolektorach jest dobra dla przemysłu hoteli gdzie min mamy zasobnik 1000l i zuzycie powyzej 2000l wody na dzien
kociołsam Opublikowano 31 Grudnia 2015 #6 Opublikowano 31 Grudnia 2015 Jak tak to na dziś kupuje 2 panele za 750 zł co daje 1500 + montaz 500 z pierdołami wychodzi 2 tyś i dziękuje Za 7 tysi nie kupisz , nawet 1 kw Nawet 2 kw na rodzinke lubiącą wode bedzie mało
automatyk Opublikowano 31 Grudnia 2015 #7 Opublikowano 31 Grudnia 2015 i co tymi dwoma panelami chcesz zagrzać ???? wode w czajniku ??? co poł godziny
kociołsam Opublikowano 31 Grudnia 2015 #8 Opublikowano 31 Grudnia 2015 2 panele tj; x2m2 4m2 na 250 l zbiornik spoko dla małej rodziny wystarczy a ty to o jedynce z przodu chyba zapomniałeś ok 3kw to trzeba z 18 tyś położyć
automatyk Opublikowano 31 Grudnia 2015 #9 Opublikowano 31 Grudnia 2015 nie wiem co ty masz co ty wiesz ale na temat foto wiesz niewiele
kociołsam Opublikowano 31 Grudnia 2015 #10 Opublikowano 31 Grudnia 2015 pitolisz Wyjdz na ulice i popatrz widzisz gdzieś ogniwa ? Bo ja nigdzie . Gdzie niegdzie panele płaskie na szpitalach to już chyba wszędzie. Jak by tak było jak mówisz to na co 2 domku by były a nima! @Więc nie pitol Koszty i Ludność trochę zacofana jest Jak ja u siebie montowałem to wkoło pukali się w głowe i dzwonili co tam wywijam na dachu a nie mieszkam na zadupiu A zapomniałem na przejsciach ostatnio montują do świateł ale i tak wspomagane wiatrakami bo nie wydolne tam żarówka ledowa o grzaniu zapomnij\ Dlamnie jest prosty rachunek ; Na 1m2 przypada 1000W Panel wodny sprawność ok 80% masz 800w x2m2=1600W =750zł tu 2 panele wystarczą Panel ogniwo sprawność ok 20% masz 200w 250W realne z 180W? ok 600zł [zdajesie nasa na satelitach tak naprawde to max w labolatorium 18%] tu niestety trzeba z 10 sztuk? Pewnie mało 15 może wystarczy niestety trzeba jeszcze kase nie małą na sterowanie przewody grzałki itp teraz policz ile m2 potrzeba i le kosztuje m2 masz odpowiedz Ale co tam Ty wiesz wszystko Kończe bo szkoda czasu DOSIEGO ROKU !!!
automatyk Opublikowano 31 Grudnia 2015 #11 Opublikowano 31 Grudnia 2015 nie masz zielonego pojecia , załoz zobaczysz ja mam i bede dokłądał a tylko dzieki takim niedouczonym i niedoswiadczonym jak ty jest jak jest bo gdymym na swojej drodze spotkał ludzi przynajmniej z moim doswiadczeniem miałbm na dachu juz 10 a moze i 40kW a nie dopiero 3kW zaczynajać od 750W bo wg opini to nieopłacalne masz racje nie wszyscy musza mieć dobrze nie wszyscy musza mieć tanio i komfortowo niektorrzy zatrzymali sie na etapie zbierania chrustu i to niekoniecznie z powodu braku kasy .... twoja sprawa czym palisz ogrzewasz ale zasiegnij elementarnej wiedzy zanim zabierzesz głos na forum a jak nie wiesz to sie pytaj albo przynajmniej czytaj ze zrozumieniem pozdrawiam cieplutko z domu ogrzewanego prądem
sambor Opublikowano 31 Grudnia 2015 #12 Opublikowano 31 Grudnia 2015 @automatyk te panele PV to wstawiasz jednakowe, tego samego typu i producenta, czy "co się trafi"?
automatyk Opublikowano 31 Grudnia 2015 #13 Opublikowano 31 Grudnia 2015 znaczy dokładam stringami ,terazm mam 13 płyt takich samych myzle ze w marcu dołoze około 30szt ale najwazniejsze aby dany rzad paneli był taki sam
sambor Opublikowano 1 Stycznia 2016 #14 Opublikowano 1 Stycznia 2016 I takie 13 płyt połączonych w szereg wpuszczasz na inwerter? czy wprost na grzałki?
Hogan Opublikowano 1 Stycznia 2016 #15 Opublikowano 1 Stycznia 2016 Spojrzałem na wątek, bo interesuje mnie własny prąd. Panowie, niepotrzebne te emocje. Fakt, że zazwyczaj wiszą u ludzi solary, ale to może być tak jak u mnie w gminie. Było na to duże dofinansowanie, za 2 czy 3 tysie dawali solary, baniaki i montaż. Ja skorzystałem na tym o tyle, że kupiłem nowy bojler Hewalex 300 l z dwiema wężownicami za niewiele ponad tysiaka :-) . A w ostatnie ciepłe lato prawie każdy pozakrywał te solary takimi białymi pokrowcami... Kiedy ludziom się tam cwu gotowała, ja mógłbym włączyć klimę na full albo sprzedać nadwyżkę prądu do sieci. A jak sądzicie, warto już kupować ogniwa czy jeszcze zaczekać? Czy jest jeszcze duży potencjał rozwoju przed tą technologią? Słyszałem, że weszły jakieś panele amorficzne, które działają także w pochmurne dni.
automatyk Opublikowano 1 Stycznia 2016 #16 Opublikowano 1 Stycznia 2016 I takie 13 płyt połączonych w szereg wpuszczasz na inwerter? czy wprost na grzałki? obecnie wpuszczam w inwesrter bo grzeje pompą ciepłą ale roznie dobrze jak to mam być na grzałki to regulator pwm do tego tranzystor i moze isc na grzałki
automatyk Opublikowano 1 Stycznia 2016 #17 Opublikowano 1 Stycznia 2016 Spojrzałem na wątek, bo interesuje mnie własny prąd. Panowie, niepotrzebne te emocje. Fakt, że zazwyczaj wiszą u ludzi solary, ale to może być tak jak u mnie w gminie. Było na to duże dofinansowanie, za 2 czy 3 tysie dawali solary, baniaki i montaż. Ja skorzystałem na tym o tyle, że kupiłem nowy bojler Hewalex 300 l z dwiema wężownicami za niewiele ponad tysiaka :-) . A w ostatnie ciepłe lato prawie każdy pozakrywał te solary takimi białymi pokrowcami... Kiedy ludziom się tam cwu gotowała, ja mógłbym włączyć klimę na full albo sprzedać nadwyżkę prądu do sieci. A jak sądzicie, warto już kupować ogniwa czy jeszcze zaczekać? Czy jest jeszcze duży potencjał rozwoju przed tą technologią? Słyszałem, że weszły jakieś panele amorficzne, które działają także w pochmurne dni. odpusc sobie panele amorficzne to jest porazka ,polikrystaliczne też działaja w pochmurne dni tylko wiadomo proporciionalnie do padajacych promieni jesli chiałbyć tylko dla potrzeb cwu to proponował bym 1,5-2kW czyli 8 płyt sterownik pwm grzałka i tyle natomiast jak chcesz sie bawić w producenta to włąsnie złodzieje na wiejskiej nas okradli i niewiadomo kiedy ustawa wejdzie w zycie oczywiscie mozesz zaiwestowac przypiac sie do sieci bo prawdopodobnie unia wymusi że od marca wejdzie net meteling czyli saldowanie energi czyli to co wyslisz do sieci odbierzesz soboie w innym terminie zapłącisz jedynie za przesył od energi pobranej co bedzie niewiadomo jedno jest pewnen jak wejdzie ustawa prosument to instalacja bedzie o 40% droższa a od przyszłego roku z racji że nie weszła ustawa w zycie zapłacimy wiecej za prąd czy to za samą energie czy za przesyły bo teraz zostanie nam naliczona ogromna kara za przekroczenie ostaecznego terminu uruchomienia prosumenta
Hogan Opublikowano 1 Stycznia 2016 #18 Opublikowano 1 Stycznia 2016 Dzięki za info. Śledzę temat bez specjalnego zaangażowania, bo niedawno wprowadziłem się do nowego domu i teraz to mnie żre finansowo. Jak ten prosument wejdzie, to każdy się rzuci na instalacje i dlatego podrożeją, czy jak? W sumie to wystarczyła by mi cwu, ale na upalne lato to tylko ułamek możliwości. Mogę grzać także bufory 2x1000 l, tylko po co, gdy w lecie dogrzeję cwu codziennie? Czy użytkujesz te panele polikrystaliczne? Jak sprawdzają się w takie dni jak dziś? U mnie jest słonecznie, ale -10C.
automatyk Opublikowano 1 Stycznia 2016 #19 Opublikowano 1 Stycznia 2016 słuchaj za daleko wybiegasz co do buforów, w taki dzien jak dzis gdybym miał słonce jak wczoraj wyprodukowałbym z 3kW foto, zaledwie 3kWh na dzien słonce nisko i dlatego fotoogniw nie bierze sie pod uwage w grudniu i styczniu generalnie w te miesiace sa na urlopie .... u mnie dzis grube chmury cos tam śnieg pruszy i uwaga, 100W max hehe, a do tej pory jakies 800Wh, hehe rekord od czasu zainstalowania latem znaczy od maja do wrzesnia mozna liczyć na uzyk dzienny na poziomie 20kWh dziennie, a rocznie globalnie rzecz biorąć 3,3MWh, a mam zainstalowane 13 płyt o łacznej mocy 3kW polikrystaliczne
Hogan Opublikowano 1 Stycznia 2016 #20 Opublikowano 1 Stycznia 2016 No dobra, a co z tymi cenami? Dlaczego to aż tyle podrożeje jak wejdzie prosument?
automatyk Opublikowano 1 Stycznia 2016 #21 Opublikowano 1 Stycznia 2016 bo instalacja nie bedzie instalacja tylko budową a po drugie jak cos bedzie opłacalne to bedzie drogie w montazu taka polska mentalnośc
sambor Opublikowano 1 Stycznia 2016 #22 Opublikowano 1 Stycznia 2016 Ponadto każda taka instalacja z oddawaniem prądu do sieci zawodowej będzie musiała spełnić wymogi odbiorcy tego prądu, a ten będzie narzucał co mu się będzie w danym momencie podobało: Np panele z certyfikatem, zatwierdzony projekt, montaż przez uprawnionych elektryków, pomiary el, zabezpieczenia przepięciowe, odpowiedni inwerter, licznik, i kilka innych. Kolega pracujący w podwarszawskim Stoenie w rozmowie stwierdził - " Ma sens powyżej 50kW" - ilu na to stać? To już nie instalacja tylu 6-8 paneli , każdy z innej parafii + grzałka + termostat - jeden z moich kolegów taką używa i sobie chwali, ale mocniej nie rozbuduje swojego "systemu" PV - po prostu się mu to nie opłaca.
automatyk Opublikowano 1 Stycznia 2016 #23 Opublikowano 1 Stycznia 2016 dlatego teraz na starych zasadach trzeba montowac i tyle bo mozna robić na czym sie chce byle były certyfikaty i bez problemu kazdą instralacje z poprawnymi paierami musza przyłączyć po wejsciu ustawy jak piszesz wszytko nowe i instalator certyfikowany ,kierownik budowy projekt itp
Hogan Opublikowano 1 Stycznia 2016 #24 Opublikowano 1 Stycznia 2016 Czy to co piszesz (budowa, kierownik) od marca będzie dotyczyło instalacji przyłączanych do sieci, czy każdej instalacji, nawet takiej do zasilania grzałki w bojlerze?
sambor Opublikowano 1 Stycznia 2016 #25 Opublikowano 1 Stycznia 2016 Papiery są potrzebne przy instalacji przyłączanej do sieci , na której możesz "zarobić" czyli odzyskać część włożonych pieniędzy. Na potrzeby własne możesz robić co chcesz, byle bezpiecznie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.