Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Układ Zamknięty Kotła Z Podajnikiem Ogniwo Biecz

lukaszz2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Ostatnio mieliśmy robioną instalacje centralnego ogrzewania na piętrze. Wcześniej był układ otwarty, obecnie instalator zrobił układ zamknięty z naczyniem przeponowym Reflex

Kocioł Ogniwo Biecz: rok produkcji 2010, maksymalne ciśnienie robocze 0,2 MPa, moc cieplna 15 Kw, maksymalna temperatura wody 90 °C.

Filmik:
[video=youtube;L-pm4_LKFIQ]

Zdjęcia -> L I N K

Co myślicie o takiej instalacji zamkniętej ?
Pozdrawiam
Opublikowano

Nie mam urządzenia do odprowadzenia ciepła w przypadku zagotowania wody. Nie przewiduje takiej sytuacji, aby piec z podajnikiem zagotował wodę.

Jedyny zawór bezpieczeństwa mam obok naczynia przeponowego.

post-65779-0-73264300-1451329929_thumb.jpg

Opublikowano

No to kolego masz zrobioną instalację do bani. Ja mam układ zamknięty i piec specjalnie do układu zamkniętego z wężownicą schładzającą, do tego grupa bezpieczeństwa, zawór naczynia przeponowego ma być swoja drogą dodatkowo do dwóch powyższych. Dodatkowo piec powinien mieć zabezpieczenie w razie wysokiej temp wody, odcinający zasilanie wentylatora.

Jeżeli twój piec nie jest przystosowany do układu zamkniętego to powinieneś dodatkowo zamontować wężownicę schładzającą (jeżeli w ogóle ten piec może działać w takim układzie).

Najwyraźniej instalację robił Ci jakiś partacz który nie ma pojęcia o układach zamkniętych.

Maksymalne cisnienie robocze 2 bary, nie ma bogactwa, mój piec chodzi na 1.7 bara a jego dopuszczalne max ciśnienie robocze to 2.5 bara.

BTW:

Posprzątał byś te pajęczyny bo aż razi w oczy nieład <_<

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

nex1983 czy Ty nie przesadzasz co do wymogów mojej instalacji ?

W kotle nie mam rusztu, więc woda się nie zagotuje i ciśnienie nie wzrośnie.

Sterownik grzeje mi kocioł na 60°C, a zawór trójdrożny puszcza temperature na grzejniki 40 °C.

Wydaje mi się, że wężownica schładzająca i grupa bezpieczeństwa nie jest potrzebna w przypadku mojej instalacji.

Może ktoś się jeszcze wypowie na ten temat ?

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Łukasz

Opublikowano

Ale to nie są wymogi dla Ciebie tylko podstawa bezpieczeństwa dla każdego układu zamkniętego.

Opublikowano

A co to ma wspólnego ze nie masz rusztu? Wystarczy że pompa CO Ci padnie.

Opublikowano

No  a jak sterownikowi sie cos odmieni i padnie w sposob ze jednak wzrosnie , no masz zaw.bezp. a czy za dziala to druga sprawa .Jka co to czujnik temp co by zatrzymal wentylator i podajnik a jak ostygnie to ruszy dalej .

Opublikowano

Na stronie producenta masz napisane ze twój piec ogniwo eko może pracować tylko w układzie otwartym. Każdy robi jak uważa, pozdrawiam.

Opublikowano

Obecnie już można montować w układzie zamkniętym.

Wiadomo trzeba zabezpieczyć kocioł "jak książka pisze" :)

Opublikowano

To chyba zależy od producenta, trzeba zapytać u źródła. Ja kupiłem piec do układu zamkniętego defro komfort eko 12 i był 1300zl droższy niż do otwartego Ale jest przystosowany i mocniejszy. Pytałem czy można stosować ten sam piec przystosowany do układu otwartego w układzie zamkniętym i dostałem odpowiedź ze mozna ale trzeba spełnić wymagania ochrony, czyli wezownica schladzajaca, itd. Inaczej 0 gwarancji.

Opublikowano

Wystarczy zawór DBV1.

Żródło Ci to pisze :) choć nie producent.

Opublikowano

Na sto procent nie przy defro. I myślę że u innych producentów też. Wezownica schladzajaca - podstawa.

Opublikowano

Instalacja jest wykonana niezgodnie z prawem. Brak jest urządzenia do odprowadzania nadmiaru ciepła (wezownica albo dbv-1) zawór bezpieczeństwa to nie jest zabezpieczenie!

Opublikowano

Na sto procent nie przy defro. I myślę że u innych producentów też. Wezownica schladzajaca - podstawa.

Przepraszam ale wątek i zapytanie jest o kotłach Ogniwo z Biecza a nie jakimiś Syfro :)
Opublikowano

Instalacja jest wykonana niezgodnie z prawem. Brak jest urządzenia do odprowadzania nadmiaru ciepła (wezownica albo dbv-1) zawór bezpieczeństwa to nie jest zabezpieczenie!

Oczywiście, sam zawór bezpieczeństwa to żadne zabezpieczenie do układu zamkniętego.
Opublikowano

Przepraszam ale wątek i zapytanie jest o kotłach Ogniwo z Biecza a nie jakimiś Syfro :)

Ale sens pytania jest jest jednoznaczny... odpowiedź też być powinna.

L

Opublikowano

jak już tak wybiegasz to powinieneś wiedzieć że Ogniwo i Syfro to inna bajka. Pozdrawiam.

Opublikowano

Wiem że inna, dlatego odpowiadam w temacie na pytanie w przeciwieństwie do Ciebie.

Gdyby ktoś pytał o Syfro po prostu bym nie odpowiadał bo nie wiem co tam sobie wymyślili.

Tak z czystej ciekawości to w tej dopłacie 1300plnów miałeś wężownicę? jeśli tak to było to i tak zdzierstwo, jeśli nie, to zdzierstwo do kwadratu :)

Opublikowano

Wersja NZ o wzmocnionej konstrukcji z wbudowaną wężownicą schładzającą oraz kompletną armaturą zabezpieczającą, umożliwiająca montaż w układzie zamkniętym.

Opublikowano

Chociaż pięknie to ubrali w słowa za 1300plnów :)

Wersja NZ to znaczy? Należy Zabulić? :)

Opublikowano

Witam.Łukasz lepiej posłuchaj rad kolegów i wprowadź dodatkowe zabezpieczenia.

Instalatorzy montują w ten sposób instalację,natomiast w razie W domu Ci nie odbudują.

No i zawsze będziesz mógł spać spokojnie.

Przeważnie nic się nie dzieje,ale jak już się zadzieje to jest płacz i lament.

Opublikowano

Dziękuje Wam wszystkim za odpowiedzi. Zamontuje zawór DBV1 jak radzi większość.

PS. nex1983 nie obrażaj mojego instalatora.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Nie mam urządzenia do odprowadzenia ciepła w przypadku zagotowania wody. Nie przewiduje takiej sytuacji, aby piec z podajnikiem zagotował wodę.

Jedyny zawór bezpieczeństwa mam obok naczynia przeponowego.

attachicon.gif20151228_160249.jpg

To zawsze musisz przewidziec,poza tym to zabezpieczenie reguluje przepis.Jego brak poza tym,że instalator dostanie po dupie to nie chcę widzieć szkód w razie "W".Ciekawe co wtedy na to Twój instalator.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.