lukaszz2 Opublikowano 27 Grudnia 2015 #1 Opublikowano 27 Grudnia 2015 Witam. Ostatnio mieliśmy robioną instalacje centralnego ogrzewania na piętrze. Wcześniej był układ otwarty, obecnie instalator zrobił układ zamknięty z naczyniem przeponowym Reflex Kocioł Ogniwo Biecz: rok produkcji 2010, maksymalne ciśnienie robocze 0,2 MPa, moc cieplna 15 Kw, maksymalna temperatura wody 90 °C.Filmik:[video=youtube;L-pm4_LKFIQ] Zdjęcia -> L I N KCo myślicie o takiej instalacji zamkniętej ?Pozdrawiam
odpowietrznik Opublikowano 28 Grudnia 2015 #2 Opublikowano 28 Grudnia 2015 A jest gdzieś urządzenie do odprowadzenia nadmiaru ciepła w razie zagotowania? typu wężownica schładzająca czy też zawór DBV bo jakoś nie widzę tego na zdjęciach.
lukaszz2 Opublikowano 28 Grudnia 2015 Autor #3 Opublikowano 28 Grudnia 2015 Nie mam urządzenia do odprowadzenia ciepła w przypadku zagotowania wody. Nie przewiduje takiej sytuacji, aby piec z podajnikiem zagotował wodę. Jedyny zawór bezpieczeństwa mam obok naczynia przeponowego.
nex1983 Opublikowano 29 Grudnia 2015 #4 Opublikowano 29 Grudnia 2015 No to kolego masz zrobioną instalację do bani. Ja mam układ zamknięty i piec specjalnie do układu zamkniętego z wężownicą schładzającą, do tego grupa bezpieczeństwa, zawór naczynia przeponowego ma być swoja drogą dodatkowo do dwóch powyższych. Dodatkowo piec powinien mieć zabezpieczenie w razie wysokiej temp wody, odcinający zasilanie wentylatora. Jeżeli twój piec nie jest przystosowany do układu zamkniętego to powinieneś dodatkowo zamontować wężownicę schładzającą (jeżeli w ogóle ten piec może działać w takim układzie). Najwyraźniej instalację robił Ci jakiś partacz który nie ma pojęcia o układach zamkniętych. Maksymalne cisnienie robocze 2 bary, nie ma bogactwa, mój piec chodzi na 1.7 bara a jego dopuszczalne max ciśnienie robocze to 2.5 bara. BTW: Posprzątał byś te pajęczyny bo aż razi w oczy nieład <_<
lukaszz2 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Autor #5 Opublikowano 10 Stycznia 2016 nex1983 czy Ty nie przesadzasz co do wymogów mojej instalacji ? W kotle nie mam rusztu, więc woda się nie zagotuje i ciśnienie nie wzrośnie. Sterownik grzeje mi kocioł na 60°C, a zawór trójdrożny puszcza temperature na grzejniki 40 °C. Wydaje mi się, że wężownica schładzająca i grupa bezpieczeństwa nie jest potrzebna w przypadku mojej instalacji. Może ktoś się jeszcze wypowie na ten temat ? Z góry dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam Łukasz
nex1983 Opublikowano 10 Stycznia 2016 #6 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Ale to nie są wymogi dla Ciebie tylko podstawa bezpieczeństwa dla każdego układu zamkniętego.
nex1983 Opublikowano 10 Stycznia 2016 #7 Opublikowano 10 Stycznia 2016 A co to ma wspólnego ze nie masz rusztu? Wystarczy że pompa CO Ci padnie.
marekd Opublikowano 10 Stycznia 2016 #8 Opublikowano 10 Stycznia 2016 No a jak sterownikowi sie cos odmieni i padnie w sposob ze jednak wzrosnie , no masz zaw.bezp. a czy za dziala to druga sprawa .Jka co to czujnik temp co by zatrzymal wentylator i podajnik a jak ostygnie to ruszy dalej .
nex1983 Opublikowano 10 Stycznia 2016 #9 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Na stronie producenta masz napisane ze twój piec ogniwo eko może pracować tylko w układzie otwartym. Każdy robi jak uważa, pozdrawiam.
karoka65 Opublikowano 10 Stycznia 2016 #10 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Obecnie już można montować w układzie zamkniętym. Wiadomo trzeba zabezpieczyć kocioł "jak książka pisze" :)
nex1983 Opublikowano 10 Stycznia 2016 #11 Opublikowano 10 Stycznia 2016 To chyba zależy od producenta, trzeba zapytać u źródła. Ja kupiłem piec do układu zamkniętego defro komfort eko 12 i był 1300zl droższy niż do otwartego Ale jest przystosowany i mocniejszy. Pytałem czy można stosować ten sam piec przystosowany do układu otwartego w układzie zamkniętym i dostałem odpowiedź ze mozna ale trzeba spełnić wymagania ochrony, czyli wezownica schladzajaca, itd. Inaczej 0 gwarancji.
karoka65 Opublikowano 10 Stycznia 2016 #12 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Wystarczy zawór DBV1. Żródło Ci to pisze :) choć nie producent.
nex1983 Opublikowano 10 Stycznia 2016 #13 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Na sto procent nie przy defro. I myślę że u innych producentów też. Wezownica schladzajaca - podstawa.
papasmurfek Opublikowano 10 Stycznia 2016 #14 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Instalacja jest wykonana niezgodnie z prawem. Brak jest urządzenia do odprowadzania nadmiaru ciepła (wezownica albo dbv-1) zawór bezpieczeństwa to nie jest zabezpieczenie!
karoka65 Opublikowano 10 Stycznia 2016 #15 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Na sto procent nie przy defro. I myślę że u innych producentów też. Wezownica schladzajaca - podstawa.Przepraszam ale wątek i zapytanie jest o kotłach Ogniwo z Biecza a nie jakimiś Syfro :)
karoka65 Opublikowano 10 Stycznia 2016 #16 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Instalacja jest wykonana niezgodnie z prawem. Brak jest urządzenia do odprowadzania nadmiaru ciepła (wezownica albo dbv-1) zawór bezpieczeństwa to nie jest zabezpieczenie!Oczywiście, sam zawór bezpieczeństwa to żadne zabezpieczenie do układu zamkniętego.
papasmurfek Opublikowano 10 Stycznia 2016 #17 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Przepraszam ale wątek i zapytanie jest o kotłach Ogniwo z Biecza a nie jakimiś Syfro :)Ale sens pytania jest jest jednoznaczny... odpowiedź też być powinna. L
nex1983 Opublikowano 10 Stycznia 2016 #18 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Przepraszam ale wątek i zapytanie jest o kotłach Ogniwo z Biecza a nie jakimiś Syfro :) jak już tak wybiegasz to powinieneś wiedzieć że Ogniwo i Syfro☺ to inna bajka. Pozdrawiam.
karoka65 Opublikowano 10 Stycznia 2016 #19 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Wiem że inna, dlatego odpowiadam w temacie na pytanie w przeciwieństwie do Ciebie. Gdyby ktoś pytał o Syfro po prostu bym nie odpowiadał bo nie wiem co tam sobie wymyślili. Tak z czystej ciekawości to w tej dopłacie 1300plnów miałeś wężownicę? jeśli tak to było to i tak zdzierstwo, jeśli nie, to zdzierstwo do kwadratu :)
nex1983 Opublikowano 10 Stycznia 2016 #20 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Wersja NZ o wzmocnionej konstrukcji z wbudowaną wężownicą schładzającą oraz kompletną armaturą zabezpieczającą, umożliwiająca montaż w układzie zamkniętym.
karoka65 Opublikowano 10 Stycznia 2016 #21 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Chociaż pięknie to ubrali w słowa za 1300plnów :) Wersja NZ to znaczy? Należy Zabulić? :)
maciej1007 Opublikowano 10 Stycznia 2016 #22 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Witam.Łukasz lepiej posłuchaj rad kolegów i wprowadź dodatkowe zabezpieczenia. Instalatorzy montują w ten sposób instalację,natomiast w razie W domu Ci nie odbudują. No i zawsze będziesz mógł spać spokojnie. Przeważnie nic się nie dzieje,ale jak już się zadzieje to jest płacz i lament.
lukaszz2 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Autor #23 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Dziękuje Wam wszystkim za odpowiedzi. Zamontuje zawór DBV1 jak radzi większość. PS. nex1983 nie obrażaj mojego instalatora.
grzeli Opublikowano 30 Stycznia 2016 #24 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Nie mam urządzenia do odprowadzenia ciepła w przypadku zagotowania wody. Nie przewiduje takiej sytuacji, aby piec z podajnikiem zagotował wodę. Jedyny zawór bezpieczeństwa mam obok naczynia przeponowego. 20151228_160249.jpg To zawsze musisz przewidziec,poza tym to zabezpieczenie reguluje przepis.Jego brak poza tym,że instalator dostanie po dupie to nie chcę widzieć szkód w razie "W".Ciekawe co wtedy na to Twój instalator.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.