Skocz do zawartości

Brotje Lsl - Ug 17 - C.o. Działa, C.w.u. Nie, A Działało.


unitra00
 Udostępnij

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez unitra00,

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć! Zwracam się do Was z pewną zagwozdką. W skrócie - piec olejowy dwufunkcyjny, nie grzeje wody użytkowej, a wodę w instalacji centralnego ogrzewania tak.

 

Poniżej schemat instalacji. Możliwe, że brakuje tu paru elementów jak np. filtr wody, wodomierz etc. i możliwe, że nie odzwierciedla dokładnego schematu elementów pieca, ale w internecie nie mogłem się niczego doszukać.

 

Piec ma już około 11 lat, z czego kilka przepracował grzejąc tylko wodę użytkową, ze względu na to, iż dom ogrzewa kominek.

 

Opowiem jak to wszystko się zaczęło...

 

Postanowiłem zmodernizować instalację ogrodową i żeby to osiągnąć, musiałem wymienić zawór (10) na inny. W tym celu wyłączyłem piec, zakręciłem zawór (19) (20) oraz (21) i zacząłem wykręcać wspomniany zawór. Po wykręceniu zawóru (10) z trójnika, woda mimo zakręcenia pozostałych zaworów ciekła wąskim strumieniem. Wspomnę, że wykręcony zawór był strasznie zasyfiony rdzawym szlamem.

 

Z tego powodu postanowiłem spuścić wodę z układu. (Dodam, że wtedy nie byłem na tym poziomie wiedzy co teraz, dlatego popełniłem parę błędów). Odkręciłem zawór (11) oraz zawór (12 - przypuszczam, że to on odpowiada za spuszczenie wody ze zbiornika C.W.U.) i usunąłem wodę z instalacji. Manometr wskazywał 0 barów, woda z (11) i (12) nie ciekła. Niestety nadal ciekła przez trójnik w miejscu (10). Charakterystykę wyciekania tej wody porównałbym do wylewającej się wody z butelki z otworem umieszczonym pionowo w dół, czyli wylewanie, przerwa-zassanie powietrza, wylewanie i tak w kółko. Tempo określiłbym 50ml/5s. Pomyślałem, że zbiornik nie ma odpowietrzenia, dlatego woda tak pulsacyjnie wypływa. Postanowiłem odkręcić zawór (21) oraz odkręcić krany na ciepłą wodę (nic nie poleciało), w celu utworzenia odpowietrzenia. Niestety zabieg niczego nie zmienił.

 

Następnego dnia, postanowiłem wkręcić z powrotem stary zawór w miejsce (10), napuścić wody do instalacji C.W.U. oraz C.O. Odkręciłem odpowietrzniki grzejników, woda została uzupełniona, odkręciłem zawór (19) i (20), aby zapełnić zbiornik C.W.U. włączyłem piec i wydawało się, że wszystko jest ok. Grzejniki wszystkie ciepłe, natomiast woda w kranie - nie. Zaklnąłem siarczyście i wziąłem się za demontaż panelu przedniego pieca.

 

Po zdemontowaniu, na wężownicy (7) odkryłem odpowietrznik (14), który znajduje się za pompą (15). Odkręciłem go i rzeczywiście - powietrze uszło. Manometr wskazał spadek ciśnienia, więc znów dolałem wody do C.O. Pomyślałem - Boże! może to już. Jednak nie. Obmacałem piec jak kochankę i wyczułem, że rura DO pompy (15) jest gorąca, nawet sama pompa też, ale za pompą rura była zimna, woda tryskająca w momencie odpowietrzania w miejscu (14) też. Ja już nie wiem. Pomóżcie, święta za 4 dni a gorącej wody nima!

 

Pozdrawiam serdecznie, Wesołych Świąt!

post-65955-0-00597500-1450570385_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Trudno to stwierdzić, gdyż nie wyczuwam jakichś szczególnych drgań pompy. Rura DO pompy jest gorąca, tak jak sama pompa i jej króciec tłoczny, lecz dalsza część rury prowadząca w korpus zbiornika jest chłodna. Napięcie na pompie sprawdziłem i jest, próbowałem wykręcić śrubę z łbem ośmiokątnym 10mm wkręconą osiowo w pompę, by zajrzeć do wirnika, natomiast nie da się tego zrobić do końca, gdyż w ostatnim momencie napotykam na opór, a pod śrubą czuć jakby sprężynkę.

 

Piec standardowo jest ustawiony na 45 st C i wydedukowałem, że przy ustawieniu "tylko C.W.U." i przekręceniu pokrętła na 75 st C piec się załącza, więc - nazwijmy to - mózg pieca jest sprawny.

 

Być może pompa (15), lub króciec tłoczny jest zapchany jakimś szlamem i nie jest w stanie ona prawidłowo pracować. Jutro ma przyjechać fachowiec, więc dam znać.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witajcie, na 93% będzie konieczna wymiana pompy. Próbowałem ręcznie kręcić wirnikiem pompy, poprzez wykręcenie śruby ale idzie to ze sporym oporem, więc tak jak wspomniałem ona jest przyczyną. Mam za to inne pytanie...

 

Czy możliwym jest wymiana zaworu (10) na inny bez wyciekania wody z trójnika? Z tego co patrzę na schemat (zgodny z instalacją) jest to chyba niemożliwe. Nie ma żadnego zaworu/zabezpieczenia w rurze dolotowej do zbiornika C.W.U. który powstrzymałby "cofanie" się z niego wody. A może piec ma jakieś zabezpieczenie? Ktoś coś wie?

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ten zawór jest na instalacji z wodociągu więc zamykasz dopływ z instalacji (pewnie gdzieś przy wodomierzu) lub zawór 19 i 21 i możesz wymieniać . Zleci tylko trochę wody

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij



×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.