Szczypiorr Opublikowano 16 Grudnia 2015 #1 Opublikowano 16 Grudnia 2015 W 2016 jak wszystko dobrze pójdzie będą tynki i wylewki, trzeba się zdecydować jaki system grzania wybrać.Na początku miało być ogrzewanie podłogowe w całości na parterze a na poddaszu grzejniki ścienne, do tego podłogówka w łazience.Potem pomysł, w całości podłogówkę. Rozmawiałem z osobą który sama nie dawno się wybudowała. Doradził aby zrobić tak jak chciałem na początku, ponieważ ciepło unosi się do góry i co podłogówka z dołu odda na poddasze, to grzejniki mniej będą grzały dzięki głowicom termo. Uzasadnił to komfortem i oszczędnościami.Dla mnie najważniejsze jest, tak jak dla każdego, komfort, awaryjność ,koszta wykonania i eksploatacji.Jeżeli ma to znaczenie to ogrzewanie będzie na ekogroszek lub gaz, na dole będą w większości płytki , część salonu panele. Na poddaszu wszędzie panele oprócz łazienki Co zrobić ?
mistalova Opublikowano 16 Grudnia 2015 #2 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Nie sluchac znajomego. 99% uzytkownikow systemow mieszanych drugi raz wybralaby OP po calosci.
sambor Opublikowano 16 Grudnia 2015 #3 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Dobrą izolację na gruncie i na suficie - reszta już mniej istotna
Szczypiorr Opublikowano 16 Grudnia 2015 Autor #4 Opublikowano 16 Grudnia 2015 mistalova a Ty jak masz? Sambor na suficie będzie minimum 30cm wełny a na gruncie niestety 10cm styro bo więcej nie wejdzie.
mistalova Opublikowano 16 Grudnia 2015 #5 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Niestety, podlogowke mam na dole a na gorze kalafiory, i uwazam to za najwiekszy blad podczas budowy...
nex1983 Opublikowano 16 Grudnia 2015 #6 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Ja mam wszędzie podłogowe i śmieje się z tych co spalaja 2x więcej węgla ode mnie mając kalafiory ☺
CooleR Opublikowano 16 Grudnia 2015 #7 Opublikowano 16 Grudnia 2015 @nex1983 nie bądź taki dowcipny...... zapotrzebowanie budynku i nic więcej, można tanio ograć i tym i tym. ludzie sami sobie komplikują życie niepotrzebnie i stąd biorą się problemy, nic więcej, budynek wciągnie tyle samo energii na podłogę i na grzejniki tyle że jeden w podłogę a drugi w grzejniki. problemy są przy ogrzewaniu mieszanym czyli ogrzewanie podłogowe i "kalafiory", bo jest więcej możliwości popełnienia błędu bo instalacja bardziej skomplikowana i tu jest sedno problemu oraz przy budynkach nowych i starych. przy nowym jest ciepło przy zasilaniu na poziomie ok 40 st C na kaloryfery, a przy starych zimno przy 40 na ogrzewanie podłogowe. pozdrawiam
qprmark Opublikowano 16 Grudnia 2015 #8 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Moim zdaniem podłogówka w całym domu jest najlepszym rozwiązaniem, pod warunkiem, że będziesz mieć możliwość sterowania układem. Mnie ostatnio posiosła fantazja i rozgrzałem podłogę gdzie śpię do 29 st, miałem wrażenie, że łóżko parzy ;) Nie podałeś zapotrzebowania na ciepło domu, ale jak masz możliwość to tylko gaz albo pellet do ogrzewania podłogowego.
Szczypiorr Opublikowano 16 Grudnia 2015 Autor #9 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Co do zapotrzebowania to go dokładnie nie znam , mogę jedynie się posiłkować tą stroną http://cieplowlasciwie.pl/wynik/12f0
audilhr Opublikowano 16 Grudnia 2015 #10 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Widze ze co niektórzy maja siano w głowie piec od 2 miesiecy i uwazaja sie za fachowców ale do sedna. Kolego @rustin wal wszedzie podłoge i tak jak napisał@qprmark sterowanie układem musi byc bo inaczej to komedia np.salus ma takie sterowanie bezprzewodowe nadajnik w kazdym pomieszczeniu odbiornik w kotłowni podłaczony do siłowników na rozdzielaczu i gotowe :) .
Szczypiorr Opublikowano 17 Grudnia 2015 Autor #11 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Czyli dawać wszędzie podłogówkę ? W wykonaniu wyjdzie dużo drożej ? Sambor według Ciebie obojętnie czy mieszany układ czy sama podłogówka ?
nex1983 Opublikowano 17 Grudnia 2015 #12 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Nad podlogowka musisz się zastanowić, nim podejmiesz decyzję. Podlogowka ma to do siebie, że beton ma dużą bezwładność, tzn jeżeli się nagrzeje do powiedzmy zadanej temperatury i w domu Masz abstrahuje 22 stopnie, to nie jest tak jak Ci tutaj piszą ze regulatorem pokojowym jesteś w stanie szybko obniżyć temperaturę np na noc. Zadając np o 22 temperaturę 20 stopni, odetnie Ci pętlę danego pokoju, ale nim temperatura w pomieszcEniu spadnie do 20 to minie koło doby. Przy ogrzewaniu podłogowym najlepiej ustawić sobie metodą prób i błędów preplywomierze na listwach i dopasować odpowiednią temperaturę w danym pomieszczeniu na stałe. Konieczne jest przy podlogowce zastosowanie zewnętrznego czujnika pogodowego który w raz z silownikiem zaworu 3 drogowego, będzie zmieniał Ci temperaturę wody w zależności od temperatury na zewnątrz u zadanej krzywej grzewczej. Regulatory pokojowe nijak się mają przy podlogowce - nie będzie Ci to działać tak jak byś chciał. Mam podlogowke w całym domu i mogę Ci co nieco powiedzieć jak to działa
Szczypiorr Opublikowano 17 Grudnia 2015 Autor #13 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Zdaję sobie sprawę , że regulator pokojowy przy podłogówce to nie porozumienie co spec audilhr proponował. Tylko pogodówka. nex1983 jako , że masz podłogówkę w całym domu to możesz ją mi polecić ? Zastanawiałem się na jedną sprawą, reguluję się przepływem aż osiągnie sią zadowalająca temp w domu. A co jak temp spadnie np o 10' , od początku trzeba regulować aż się trafi w odpowiedni przepływ ?
nieudacznik13 Opublikowano 17 Grudnia 2015 #14 Opublikowano 17 Grudnia 2015 A dlaczego regulator to nie porozumienie?
nex1983 Opublikowano 17 Grudnia 2015 #15 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Polecam podlogowke, to super sprawa. Chodzenie po płytkach i panelach bajka, czuje się to dopiero jak stanie się w miejscu gdzie jest np kawałeczek nieogrzewany ☺. Spalanie węgla również bajka, ja przy 112m2 domu, gdzie kotłownia bez podlogowki ma 21 stopni od samego pieca, 30m2 dół nieuzytkowy 19-20 stopni, góra 72m2 uzytkowe 22 stopnie w tym łazienka 24. Spalam 8kg eko dziennie. Dom ocieplony. Płyty również. Co do regulowania to po prostu ustawiasz krzywą gzewcza w sterowniku pieca, a wygląda to tak: na zewnątrz +10 stopni , zadana wody 25. 0 na zewnątrz, zadana 29, zewnątrz -10, żądaną 32, -20 zewnątrz, zadana 35. Ja mam tak ustawione. Ty musisz sobie dopasować temp zadane metodą prób i błędów w zależności jak chcesz mieć ciepło w domu i ustawić zadane pod siebie. Siłownik sam sobie zwiększa stopniowo temp wody na podłogę, kiedy zmienia się temp na zewnątrz. *** sprawa
nex1983 Opublikowano 17 Grudnia 2015 #16 Opublikowano 17 Grudnia 2015 A dlaczego regulator to nie porozumienie? Bo duża bezwładność i znacznie opóźniona reakcja.
Szczypiorr Opublikowano 17 Grudnia 2015 Autor #17 Opublikowano 17 Grudnia 2015 nieudacznik13 poczytaj na forum , sam zakładałem taki temat. Pokojowe sterowanie do kaloryferów bo jak odetnie dopływ ciepłej wody to szybko kaloryfer ostygnie i temp np spadnie. Przy podłogówce jak to sobie wyobrażasz gdzie jej wystygnięcie trwa kilkanaście godzin ? Regulator da sygnał, że jest już dana temp , odetnie/zmniejszy dopływ wody do podłogówki i co to da jak ona będzie jeszcze dłuuuugo ciepłą i nadal ogrzewała dom. Zresztą nie o tym temat. zakładając , że nie ma się pogodówki to można raz ustawić przepływ na podłogówkę aby całą zimę była podobna temp czy trzeba latać i zmieniać w zależności od temp ?
nex1983 Opublikowano 17 Grudnia 2015 #18 Opublikowano 17 Grudnia 2015 trzeba latać i kręcić zaworem 3 drogowym, albo mając na nim siłownik elektroniczny, samemu zmieniać zadaną temp wody - nie polecam. Czujnik zewnętrzny nie jest drogi, siłownik coś ponad 300zł. Nie interesuje Cię pogoda na zewnątrz a w domu stała temperatura (jednego sezonu musisz tylko dostosować zewnętrzną do zadanej i na zawsze masz spokój). Nie wyobrażam sobie podłogówki bez tego. Jeden stopień na podłogę więcej i już odczujesz w domu jeżeli na zewnątrz taka sama temperatura. Ja np przy 0 stopni na zewnątrz miałem wcześniej zadana 30 na podłogę, było za dużo bo w domu utrzymywało sie prawie 23 stopnie. Kwestia dopasowania w jednym sezonie pod siebie zadanej/zewnętrznej i masz spokój.
Szczypiorr Opublikowano 17 Grudnia 2015 Autor #19 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Przeważnie kotły czy to na gaz czy ekogroch mają juz wbudowaną pogodowke i tylko trzeba czujnik na zewnątrz.
nex1983 Opublikowano 17 Grudnia 2015 #20 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Dokładnie, ja od Defro dostałem nawet czujnik zewnętrzny
nieudacznik13 Opublikowano 17 Grudnia 2015 #21 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Mam podłogowe ogrzewanie wszędzie razem z regulatorem pokojowym i nie widzę problemu. Nie mam przegrzanego pomieszczenia żadnego.
nex1983 Opublikowano 17 Grudnia 2015 #22 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Masz 1 regulator ktory steruje pompą czy w każdym pomieszczeniu?
nex1983 Opublikowano 17 Grudnia 2015 #23 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Nam chodzi o to że podlogowka nie da się sterować w każdym pomieszczeniu z osobna zmienną temperatura na już. Nie da się mając 22 stopnie w pokoju zejść w godzinę np 2 stopnie w dół jak to może mieć miejsce przy grzejniku. Nie da się na życzenie mieć zadanej temperatury ponieważ jest duża bezwładność i trzeba czekać długi czas. Grzejnikiem dogrzejesz z 22 do 24 stopni w chwilę, a podlogowka musiał byś czekać całą noc i to nie wiem czy nie mało.
nieudacznik13 Opublikowano 17 Grudnia 2015 #24 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Mam w każdym pomieszczeniu regulator pokojowy.
Szczypiorr Opublikowano 17 Grudnia 2015 Autor #25 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Jeżeli będzie sama podlogowka to będę miał. Pogodowe, jak mieszane to pogodowe i głowice na kaloryferach
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.