Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

V3 na takich temp. działa ale myślę ze to tylko daje oszczędność w spalaniu

Opublikowano

Ale w połączeniu z wilgocią masz v3 korozja trzy sezony i nowy kocioł

Opublikowano

Osad mam suchy i komin też opał też suchy żadnej smoły ni wilgoci nie zauważyłem jak na razie.

Opublikowano (edytowane)

Osad mam suchy i komin też opał też suchy żadnej smoły ni wilgoci nie zauważyłem jak na razie.

Tak samo i u mnie.

PID tak steruje i przy takiej temp. za oknem nie będzie takiej mocy potrzebował.

Edytowane przez gilal
Opublikowano

Im zimnej tym spaliny wyższe im ciepłej tym spaliny niższe. Taka zależność zauważyłem.

Gilal a jak niechcesz takiego zimnego powrotu to na pompce Cwu zwiększ bieg powinno to podnieść temp. Powrotu w momencie grzania Cwu.

Opublikowano (edytowane)

Potem zobaczę, dzięki.

Teraz mam na 1. Pompka grundfos alpha 2

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Patrzyłem na 3 biegu i nic nie daje mam alpha 2 i ustawiona na autoadapt. Pobiera 7 wat. Tak samo ustawiłem pompę co na 3 bieg i tez nic nie daje powrót taki sam jak na 1 biegu.

Opublikowano (edytowane)

Tylko jak przestawi się na wyższy bieg to pewnie też szybciej schłodzi kociołek

Edytowane przez gilal
Opublikowano

Tak bo więcej ciepła pobiera z kotła

Opublikowano

Ale sprawdzić zawsze można :) i ustawię pompkę CWU na 2-czkę :)

Opublikowano

Nie zmieniaj biegu pompy tylko zwiększ temperaturę cwu tak aby dolna temperatura załączenia pompy była ok 2-3 stopnie niższa niż temperatura powrotu bez pompy cwu.

Czyli jeżeli zadaną masz 65 powrót 52 to cwu ustaw na np 55 i histeze 5. Taki przykład wtedy jak cwu się załączy to na piec idzie 50 stopni a nie 40

Opublikowano (edytowane)

Tak też zobaczę, dziękować :) a co tam :)

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)

Ok, ustawiłem drugą opcję :) bo pierwsza zbyt szybko wychładzała kociołek.

Nastawa CWU 53° histereza 5

Czas na test :) Teraz trzeba czekać cierpliwie i zobaczyć co z tego wyjdzie :)

Edytowane przez gilal
Opublikowano

Im bliższa temp zadana CWU zadanej CO tym dłużej będzie dogrzewal zbiornik. Testowałem u siebie różne opcje i najlepiej u mnie sprawuje się kocioł 65, CWU 45.

Opublikowano (edytowane)

Im bliższa temp zadana CWU zadanej CO tym dłużej będzie dogrzewal zbiornik. Testowałem u siebie różne opcje i najlepiej u mnie sprawuje się kocioł 65, CWU 45.

Witam.

A jaką masz histereze dla CWU ? I jaką pojemność ma bojler ?

Edytowane przez gilal
Opublikowano

Hist 5, 140l stojący galmet z wezownica 22kw.

Opublikowano (edytowane)

Ok, dzięki

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Mam pytanie do kolegow,czy jak zasypujecie zasobnik eko.sprawdzacie co sie znajduje w worku,ostatnio zauwazylem takie dziwne brylki,moze wiecie co to jestpost-65746-0-82568900-1456674428_thumb.jpgbrylki sa koloru szarego i bardz twarde.

Opublikowano

Kliniec?

Opublikowano (edytowane)

W poprzednim Eko miałem podobne kawały i podajnik aż strzelał czasami o ogólnie bardzo głośno chodził teraz mam inny i całkiem cicho wszystko pracuje Eko jest grubszy ogólnie choć jak kupiłem to był mokry ale wysechł.

Odnośnie cwu mam 55 hist. 5 i jest ok kiedys miałem 60 a na kotle 65 i długo dogrzewał tak jak to pisał Nex.

Edytowane przez Snoopi21898
Opublikowano (edytowane)

Witam.

Druga opcja bez zmian. Jest tak samo jak miałem wcześniej. Myślę, że to wina schłodzonej wody w odcinku pompa-bojler. Jest ok 3m odcinek zasilający. Odcinek ocieplony (może za słabo) Dlatego przez chwile jest powrót chłodny i zaraz wraca temp.

Tak myślę :)

Edytowane przez gilal
Opublikowano

Ja mam 2m i tez to samo jak wezmę na 3 bieg to i tak powrót sie wychładza bo jak pół dnia w tych 2m stoi to i tak przecież się schłodzi pompa by musiała cały czas chodzić. Ale nie ma się co przejmować tym chwilowym spadkiem przecież;)

Opublikowano

A co w przypadku jak boiler grzany grawitacyjnie, na wylocie wody urzytkowej zawor termostatyczny ustawiona temp komfortowa dla ciala.