Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

W oryginale jest tak jak na fotce nr 1, czy Ktos juz rozszyfrowal do czego sa dodatkowe przedmuchy (opcja w nowym oprogramowaniu v4)... mozliwe, ze te przedmuchy sa po to, aby przewentylowac/ przedmuchac kociol oraz dostarczyc chwilowo dawke powietrza do kotla gdy pracuje dlugo na granicy wejscia w nadzor oczywiscie w PIDzie...? wentylator pracuje wtedy na minimalnych obrotach (1%) i mozliwe ze w takim stanie dziala to tez jak chwilowe dodatkowe schladzenie palnika... ;-)

Edytowane przez wwoytek
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Dzis dostałem,nowa turbinke i powiem wam,ze w porównaniu z ta co mi dali poprzednio,dmucha jak szalona hehe. Malej nie szlo ustawić bo byla do palnika na pellet. Dostałem o polowe mniejsza.

post-66668-0-73305800-1475601408_thumb.jpg

Opublikowano

Takiego typu wiatraki posiadają strzałkę na obudowie wskazująca przepływ powietrza.

Opublikowano

Wow jestem w szoku :blink:

Opublikowano (edytowane)

tak ja na zdjęciu nr 1

Moim zdaniem jednak jak na 2-gim. Zrobienie jak na 2-gim powoduje, że ciąg kominowy (bez wymuszonego obiegu powietrza przez wentylator) łatwiej będzie miał napędzić turbinę co za tym idzie pokaże, że jest taki strumień powietrza.

1-wszy sposób jest używany jeśli zasilamy napięciem wentylator, czyli napędzamy go i stosujemy do chłodzenie - tak łatwiej "nabrać powietrza do schodzenia, stosowanie przy chłodzeniu np. radiatorów.

Kształt łopatek jest nie przypadkowy, a nie jest symetryczny

Edytowane przez p228
Opublikowano

Ja u siebie zamontowałem jak na 2im napewno lepsza jest kontrola przepływu powietrza i ciągu kominowego w taką pogodę jak dziś trochę wieje to nawet jak wentylator mam wyłączony to turbina się kręci pamiętaj tylko o dobrym wysrodkowaniu turbiny i uszczelnienia połączenia silikonem

Opublikowano

Ja mam jak na pierwszym i tez jak wentylator nie działa to sie kręci wiec chyba nie ma znaczenia.

Ogólnie szczeka opadła jak rano zobaczyłem popiół i wykres

Opublikowano

Ustawial Ktos z Was te dodatkowe przedmuchy... jak to dziala?

Opublikowano

Tak ale jak montowałem to sprawdzałem na ręcznych ustawieniach i na tym 2im to parę procent zeszłem niżej na wentylatorze zanim się przepływomierz zatrzymał więc stwierdziłem że tak będzie jeszcze dokładniej mierzył

Opublikowano

No być może tak najważniejsze ze działa i tak i tak.

Opublikowano

Z tym podłączeniem przepływomierza to ciekawa sprawa. Ja zamontowałem jak na pierwszym zdjęciu, bo zasugerowałem się zdjęciem któregoś poprzednika z forum. Ale też miałem wątpliwości, ponieważ ustawienie nr 2 powinno działać "dokładniej", czyli takie ustawienie łopatek jest bardziej "wrażliwe" na podmuchy zewnętrzne. Ciekawe jak to montuje Defro... Czy ktoś jest w stanie to sprawdzić ?

Opublikowano

Defro, Tech tak jak na fotce nr 1, sa gdzies fotki na forum oryginalnej dmuchawy.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Skoro w Defro tak montują to i ustawienia nadmuchu i prowadzenia dmuchawy w sterowniku sa dopasowane do tego montażu.

Opublikowano

Witam,

oryginalnie z defro :)

post-53390-0-18708100-1475764509_thumb.jpg

post-53390-0-79129500-1475764515_thumb.jpg

Opublikowano

Ustawial Ktos z Was te dodatkowe przedmuchy... jak to dziala?

I jak z tymi przedmuchami w pracy wiadomo coś bo defro i tech nie odpisuja.

Opublikowano

Czy ten wykres nie jest aby za bardzo poszarpany jak na pracę automatyczną w PID?

post-69031-0-47800500-1475825791_thumb.jpg

a tu ustawienia pieca:

post-69031-0-54258900-1475825825_thumb.jpg

Opublikowano

Witam,

oryginalnie z defro :)

Czy w takim "oryginale" turbinka jest jakoś uszczelniona silikonem lub jakąś uszczelką do dmuchawy, czy po prostu przykręcona 4-ma śrubami ?

Opublikowano (edytowane)

Przykręcona 4 wkrętami i przylega ściśle.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

Czy w takim "oryginale" turbinka jest jakoś uszczelniona silikonem lub jakąś uszczelką do dmuchawy, czy po prostu przykręcona 4-ma śrubami ?

Witam,

jak kolega "noogi" pisał, ale jak chcesz możesz z kekka uszczelnić, nie zaszkodzi :)

Edytowane przez gilal
Opublikowano

Jak koledzy spalanie w waszych kociołkach przy tych temperaturach?

Opublikowano (edytowane)

U mnie 132m2. Komfort Eko duo15kw z v3, moc ograniczona na 50% spalanie teraz na poziomie 10kg/doba w domu 22-24 stopnie.

Edytowane przez Snoopi21898
Opublikowano

Witam,czy po zmianie softu z k1pv2 na k1pv3 i dokupieniu modulu internetowego,będe mial podglad i moźliwosc sterowania przez telefon,pozdrawiam.

Opublikowano (edytowane)

Kocioł: Komfort Eko 15kW K1Pv3 moc 60%
Ekogroszek: Retopal z PGG
Dom: 140m2 + boiler 100l

Spalanie: worek 25kg/ ~3,5 dnia

Edytowane przez gizmo