Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nex mam otwarta ten ciężarek daje sie regulować jest przymocowany do tego pręta na śrubę przynajmniej ja tak mam można go obracać dowolnie i wyregulować. Klapka otwarta na max i zabezpieczona wkrętem.

Opublikowano

To dziwne, u mnie w takiej pozycji jak twoja klapka była by zamknięta

Opublikowano

Wiem że można bo mam to samo, ale obciążające na zewnątrz wentylatora klapka by u mnie była zamknięta

Opublikowano (edytowane)

Tez masz śrubę na wkrętaka na końcu wiec możesz wykręcić i cały ten pręt z ciężarkami zdjąć. To nie ma znaczenia w którą stronę jest skierowana bo mam zabezpieczona wkrętem na stałe ze sie w ogóle nie zamyka

Edytowane przez Snoopi21898
Opublikowano

Ma znaczenie

Opublikowano

Nie ma bo mam otwarta na max przeciez wiem :)

Opublikowano

Jak zdejmiesz pręt z ciezarkiem to klapka wisi zamknięta. Jak szpanuje w stronę wentylatora jest na Max otwarta, jak szpanuje jak u Ciebie jest zamknięta . Ja mam taki układ 100 procent. Jak bym teraz uniósł ciezarek w kierunku jak masz ty to klapke bym zamknął

Opublikowano

Czyli w którym teraz kierunki mozesz ruszyć ta śruba?

Opublikowano

Kolego ale ja mam taki wkręcany w obudowę wkręt i uniesiona jest na max i zabezpieczona jest przed zamknięciem.

Opublikowano

Cholera jaka ta turbinka jest mała myślałem że przymocuje ją do obudowy a Ty jeszcze musiałeś przyslaniac wolne przestrzenie...

Opublikowano

Nie mogę ruszyć bo jest zabezpieczona na stałe

Opublikowano (edytowane)

To masz inny model. Ja mam drut wewnątrz wentylatora u góry klapki, tak ze bezwladnie ona wisi, szpanujac jak u Ciebie zamykam, a jak u mnie otwieram.

Edytowane przez nex1983
Opublikowano

No jest mała ale pasuje do j wnęki na razie mam na opaskę i przykleiłem na silikon

Opublikowano

Foto tego wkręta nexpost-66668-0-60314400-1455137393_thumb.jpg

Opublikowano (edytowane)

Jak sie kupi komplet z wentylatorem dopasowana jest idealnie i chyba turbinka/ przeplywomierz jest wiekszy, jest w filmiku

https://m.youtube.com/watch?v=yeZpzfOWBX8

Edytowane przez wwoytek
Opublikowano

Snoopi a jaki materiał zastosowales pod spód? Do mnie paczka ma dojść jutro.

Opublikowano

Snoopi teraz rozumiem, ja nie mam tam wkreta tylko obciaznik trzyma klapke otwarta

Opublikowano

Taki materiał byl jak na zdjęciu tylko zamocować ciężko zrobiłem na silikon

Wwoytek a jakie masz obrotu max i min w menu serwis?

Opublikowano (edytowane)

No ale kombinujesz nadal z mocą, masz 62 procent. Co to za Pid co trzeba w nim grzebać i ustawiać moc w zależności od temperatury zewnętrznej. Dla mnie dramat. Powinno być 100 procent stałe, a piec powinien sobie sam dobierać wartości odpowiednie do aktualnej mocy na jakiej pracuje piec

Ja mam dopasowana moc kotla do potrzeb domu tzn 121m2 wystarzy 80% mocy kotla 12kW i nie ma problemu czy jest +10 czy -15stopni gdybym zostawil 100% mocy to wchodzil by w nadzory a tak przy zmiejszeniu mocy i ustawieniu na 80% kociol oscyluje wokol zadanej temperatury i nie wchodzi w nadzory takie jest zapotrzebowanie wiec tak ustawiony i nie zmieniam nic.

Edytowane przez wwoytek
Opublikowano

Jak jest taka mała to napewno ciężko, ja obstawialem montaż na obudowie. Wwyotek porownywales wielkości dmuchaw ta nowa jest mniejszej średnicy?

Opublikowano (edytowane)

Napewno turbinka wieksza ale czy gabarytowo wentylator to nie wiem jutro napisze, i ten wentylator z kompletu odrobinej mniej pradu pobiera.

Edytowane przez wwoytek
Opublikowano

Ja mam dopasowana moc kotla do potrzeb domu tzn 121m2 wystarzy 80% mocy kotla 12kW i nie ma problemu czy jest +10 czy -15stopni gdybym zostawil 100% mocy to wchodzil by w nadzory a tak przy zmiejszeniu mocy i ustawieniu na 80% kociol oscyluje wokol zadanej temperatury i nie wchodzi w nadzory takie jest zapotrzebowanie wiec tak ustawiony i nie zmieniam nic.

To rozumiem. I tak właśnie powinien działać Pid. Zaraz wam coś pokaże.

Opublikowano

Snoopi ile po zewnątrz ma Twoja turbinka?

Opublikowano

80x80 kwadrat a srednica ta okrągła 105 mm

Opublikowano

Zobaczcie na mój wykres z Pid. Węgiel zaladowany na płasko podajnika 03 lutego o 14:00.

I powiedzcie po co się przejmować linia pracy Pid, skoro mam idealnie dopalony węgiel i taki efekt

post-65332-0-48276400-1455138967_thumb.jpg

post-65332-0-59133100-1455138984_thumb.jpg

post-65332-0-93531000-1455138997_thumb.jpg

post-65332-0-24709600-1455139016_thumb.jpg