Snoopi21898 Opublikowano 4 Lutego 2017 #151 Opublikowano 4 Lutego 2017 U mnie pomogła zmiana mocy kotła na 70% i temp miedzy 67-69. Tylko jak przyjdą mrozy to może nie wyrabiać i trzeba moc zwiększyć. Tez dochodzi do zadanej na chwile i spada i kocioł chodzi z pełna mocą.
lechumb Opublikowano 4 Lutego 2017 #152 Opublikowano 4 Lutego 2017 No właśnie i cały czas podaje i te spaliny bardzo wysoko. A coś kolego w serwisowych zmieniałes jeszcze? I jakie jest u ciebie dobowe zluzycie?
Snoopi21898 Opublikowano 4 Lutego 2017 #153 Opublikowano 4 Lutego 2017 Spaliny na 160* max przerwa podawania na 120. Spala mi około 125 kg na 6 dni
lechumb Opublikowano 5 Lutego 2017 #154 Opublikowano 5 Lutego 2017 Panowie mam pytanie odnośnie podlogowki. Zmniejszylem obroty na pompie od podlogowego na pierwszy bieg i super mnie to zaskoczyło bo piec się ustabilizowal, można powiedzieć że sobie pyrkal i temp. spalin w granicach 160 -170 podczas pracy oraz powrót utrzymywał się na poziomie 45-52. Myślę sobie pełen sukces, jednak po paru godzinach podłoga zrobiła się w niektórych miejscach chłodna więc zaglądam do rozdzielni od podłogi, a tam tylko niektore sekcje mają przepływ. Gdy zwiększyła bieg pompy na II to w na tych kranikach wyrównały się wszystkie sekcje na poziomie 1l/min tylko że znów piec goni i powrót niski. Palę już drugi sezon i nadal są problemy z tym czerwonym diabłem. Macie jakieś pomysły co zym fantem zrobić? Czyżby podłoga jest jeszcze nie wygrzana bo to ona tak wychladza powrót.
Snoopi21898 Opublikowano 6 Lutego 2017 #155 Opublikowano 6 Lutego 2017 Niestety przy takim podłączeniu podłogówki powrót jest dużo niższy. Pomaga włączenie cwu ale u mnie spalanie wzrosło o ok 3-5kg. Pompkę od podłogi mam na 2gim biegu na pierwszym małe przepływy ok. 0,5l a na niektórych niższe nawet.
lechumb Opublikowano 6 Lutego 2017 #156 Opublikowano 6 Lutego 2017 To może coś muszę zmienić w mojej instalacji? Gdzie powinien być wpięty powrót z podlogowki prawidłowo?
Snoopi21898 Opublikowano 6 Lutego 2017 #157 Opublikowano 6 Lutego 2017 Najlepiej za 4d i powrót równolegle z powrotem z grzejników w zawór 4d lub pompa kotłowa miedzy 4d a powrotem. Niby to sie sprawdza bo na grawitacji słabo ten zawór działa przy mały przekroju
lechumb Opublikowano 6 Lutego 2017 #158 Opublikowano 6 Lutego 2017 No właśnie i chyba tu może być pies pogrzebany że nie w tym miejscu jest powrót wpiety. Bo jak chodzi cwu to ładnie miesza tą wodę a jak nie chodzi to sama zimna wodą wędruje do kotła i nie zdąży się wymieszać.musze zadzwonić do tego mojego hydraulika żeby coś z tym zrobil.
Snoopi21898 Opublikowano 6 Lutego 2017 #159 Opublikowano 6 Lutego 2017 No właśnie tez tak mam powrót w granicach 45 max 50. Zadana 68*
lechumb Opublikowano 6 Lutego 2017 #160 Opublikowano 6 Lutego 2017 Ale taki powrót uzyskujesz przy pracy cwu?
Rafi76 Opublikowano 4 Maja 2017 #162 Opublikowano 4 Maja 2017 Witam , koledzy mam pytanie następujące ,od 2 tygodni użytkuję kocioł defro komfort eko pz 15 kW , wszystko pięknie chodziło do dziś rana . Pojawił się komunikat na sterowniku " Niedrożność kanału nadmuchowego " ,piec chodzi normalnie tylko co chwilę wyświetla się taki komunikat. Robiłem test dmuchawy i wyskakuje taki sam komunikat. Czy to ma związek z koroną palnika ? tzn.przed uruchomieniem kotła sprawdzałem i tą koronę dało się wyjąć , a czytałem tu na forum iż wymaga uszczelnienia silikonem. Pytanie czy mnie też to czeka? czy wygasić kocioł i wyczyścić palnik i uszczelnić ? Trochę mnie to dziwi , że po 2 tygodniach takie problemy. Z góry dziękuję za każdą podpowiedz. Pozdrawiam Rafał.
marcus312 Opublikowano 4 Maja 2017 #163 Opublikowano 4 Maja 2017 Nie znam tego kotła czyzby był tam zabudowany jakis czujnik cisnienia albo przepływu powietrza.Moze wystarczy bez wygaszania kotła pogrzebac w palniku zeby udroznic otwory napowietrzajace.Mozna tez wygasic i wyczyscic ,czym sie tam pali ekogroszkiem czy miałem :D
Rafi76 Opublikowano 4 Maja 2017 #164 Opublikowano 4 Maja 2017 Marcus312 ,pogrzebałem w palniku i nic , palnik ekoenergia żeliwny ,kocioł posada czujnik przepływu powietrza ztw hallotron , taka turbinka na wentylatorze. Popołudniu wygaszę i wyczyszczę , a palę ekogroszkiem Silver z Bartexa i przy ostatnim napełnieniu zasobnika na 100kg ekogroszku dosypałem ok 20 kg miału który mi został po starym kotle zasypowym ,wcześniej oczywiście wymieszałem. Może to spowodowało przytkanie , nie wiem zobaczymy. Dzięki za sugestie . :D
marcus312 Opublikowano 4 Maja 2017 #165 Opublikowano 4 Maja 2017 Miał bardzo utrudnia przepływ powietrza przez otwory napowietrzajace ,moze jest opcja wyboru w sterowniku ekogroszek albo miał ,Mozliwe ze sama przepływka uległa zabrudzeniu i wystarczy ja wydmuchac :D
gilal Opublikowano 4 Maja 2017 #166 Opublikowano 4 Maja 2017 Marcus312 ,pogrzebałem w palniku i nic , palnik ekoenergia żeliwny ,kocioł posada czujnik przepływu powietrza ztw hallotron , taka turbinka na wentylatorze. Popołudniu wygaszę i wyczyszczę , a palę ekogroszkiem Silver z Bartexa i przy ostatnim napełnieniu zasobnika na 100kg ekogroszku dosypałem ok 20 kg miału który mi został po starym kotle zasypowym ,wcześniej oczywiście wymieszałem. Może to spowodowało przytkanie , nie wiem zobaczymy. Dzięki za sugestie . :D Witam, Myślę, że jak już wygasisz to przy okazji uszczelnij koronę palnika. To nawet jest wskazane i często opisywane na forum. Jak już zdejmiesz koronę palnika do oczyszczenia i uszczelnienia to sprawdź i wyczyść komorę napowietrzenia palnika. Może ta klapka na dmuchawie Ci opadła i blokuje przepływ? Pozdrawiam
Rafi76 Opublikowano 5 Maja 2017 #167 Opublikowano 5 Maja 2017 Witam , dziś już jest ok :) może ten miał to spowodował ,a koronkę i tak uszczelnię . widziałem tu na forum jak to powinno być wykonane. Tylko powiem Wam szczerze ,że dziwi mnie podejście serwisów. Dzwoniąc do defro serwisant też kazał mi wyczyścić i uszczelnić palnik , a z kolei dzwoniąć do ekoenergi ,producenta tego palnika , serwisant powiedział ,że nic nie trzeba uszczelniać żadnym silikonem czy sznurem i bądz tu mądry :( .Jak kupiłem ten kociołek oglądając palnik to koronę dało się wyciągnąć i wtedy trzeba było to uszczelnić,no ale nowe to po co pomyślałem , mój kuzyn też niedawno kupił kocioł z palnikiem ekoenergi tylko że marki Kamen i u niego korona palnika jest nie doruszenia czyli wklejona ...a te same palniki. Jedno jest pewne , więcej się tu człowiek na forum dowie niż w tych serwisach :rolleyes: Pozdrawiam
broda1301 Opublikowano 5 Maja 2017 #168 Opublikowano 5 Maja 2017 Ja kupowałem sam osobiście w ekoenergi swój palnik i oczywiście o wszystkim była mowa ale o uszczelnianiu ani słowa. I powiem wam tak producent ma poniekąd racje bo jak jest wszystko nowe to jest wszystko równiutkie i szczelne lecz jak to wszystko się dobrze wygrzeje mogą pojawić się małe nierówności naprężenia i tym samym nieszczelności. Zanim zamontowałem swój palnik to go dokładnie rozkręciłem i obejrzałem, naprawdę jest dobrze wykonany i nie ma się czego przyczepić. Pierwsze dwa trzy tygodnie pracował bez wklejonej korony, później wkleiłem ja profilaktycznie i powiem wam że nie widziałem różnicy. Mój znajomy wklejał koronę po przepracowanym jednym sezonie i u niego różnica była bardzo duża. Tak wiec podsumowując lepiej wklejać, jak nie pomoże to nie zaszkodzi.
Maarcik Opublikowano 7 Maja 2017 #169 Opublikowano 7 Maja 2017 Użytkuje Defro Komfort Eko 15 Kw od około tygodnia, W trybie pracy pomp równoległych utrzymywał temperaturą w granicach zadanej na kotle 58 st oraz temperaturę bojlera 50 st, (bojler 100L) Od wczoraj przełączony na tryb letni przy zadanej temperaturze 58 st (na kotle i bojlerze) histereza CUW 5 st utrzymuje temperaturę ponad 62 stopnie, nawet w przejściu w nadzór nie zbija do zadanych 58 stopni,( podczas rozpalania pierwszy raz na trybie letnim nie było problemu, utrzymywał w okolicy zadanej) Pytanie moje czy to normalne, że podczas pracy w trybie letnim temperatura utrzymuje się na granicy załączenia nadzoru i od kilku godzin nie spada? Czy tryb nadzoru nie powinien się wyłączyć dopiero przy spadku temperatury poniżej zadanej? Drugie pytanie, przy zmianie histerezy na 2 st nadal tryb nadzoru załącza się dopiero po przekroczeniu 5 st różnicy, nie powinno się załączać juz przy dwóch stopniach? Post dość chaotyczny,nie bardzo umiem opisać sprawę, uczę się szybko i wysłucham każdej wskazówki dotyczącej palenia i ustawień aby było bezpiecznie i ekonomicznie..
segal21 Opublikowano 7 Maja 2017 #170 Opublikowano 7 Maja 2017 Witam,sterownik techa ma w sobie tak źe jeźeli tem.zadana 58 to kocioł pracuje o 5stopni wyźej zadanej,jak będzie 63 stopnie przejdzie w tryb nadzoru,jeźeli spadnie o 5 załączy kocioł,jeźli jest mały pobór cwu to cały czas będzie w nadzorze i kisił opał,pozdrawiam.
Fandzwieku Opublikowano 23 Października 2017 #171 Opublikowano 23 Października 2017 Witam. Posiadam piec defro komfort eko 12KW od dwóch tygodni. Podczas palenia powstaja mi spieki, a temperatura spalin to okolo 100 i wiecej stopni. Piec nie trzyma również temperatury, rzeczywista jest wyższa o 5-10 stopni. Czytałem o tym, że przy paleniu groszkiem klapa przepustnicy powinna być stale otwarta, tylko nie wiem jak ustawić tą śrube. Powinna być przychylona w strone pieca czy odchylona ? Jakby ktoś mógł pomóc.
Gość vmilo Opublikowano 23 Października 2017 #172 Opublikowano 23 Października 2017 Zabierz wiatru trochę. Klapka nie musi być blokowana, wiatrak ją podniesie. Jak podniesiesz, to prawdopodobnie niedługo zgłosisz problemy z wypalaniem na postoju.
Fandzwieku Opublikowano 23 Października 2017 #173 Opublikowano 23 Października 2017 A jak to zrobic? Korektą?, bo obecnie mam sterowanie automatyczne. Zauważyłem, że w tym trybie wentylator pracuje na 60-80%, taką mam informacje podaną. Muszę nauczyć sie waszych sloganów ;)
Gość vmilo Opublikowano 23 Października 2017 #174 Opublikowano 23 Października 2017 Jak jest opcja korekty nadmuchu, to jedź na minus, aż się poprawi. Możesz zjechać na sam dół, i zaglądać na komin, jak zacznie kopcić, to po jednym kroczku dajesz w górę. Gdy przestanie kopcić, jesteś w domu.
Fandzwieku Opublikowano 23 Października 2017 #175 Opublikowano 23 Października 2017 Jedna sprawa jest ktora mnie dziwi... w sterowaniu recznym gdy dam nadmuch 40% to wentylator dmucha naprawde mocno. Natomiast w sterowaniu automatycznym przy 70% wentylator dmucha dużo slabiej w porownaniu z 40% w recznym, slychać różnice.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.