Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Komfort Eko Pz 15 Kw Z Pid - Problemy I Wątpliwości

mijozef

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Widzę, że masz hallotron nadmuchu. Mam ten sam kociołek, tylko że z palnikiem Ekoenergia 12kW. Palę z PID i mam na stałe otwartą klapkę wentylatora, tak jak w instrukcji przykazali. Też walczyłem ze spiekami, mi pomogło wyłączenie hallotronu nadmuchu. Zabawa z obniżaniem korekty powietrza dawała marne efekty.

Próbuj najpierw zejść w dół z korektą powietrza, a jak to nie pomoże to proponuję wyłączyć hallotron.

Opublikowano

Witam. Posiadam piec defro komfort eko 12KW od dwóch tygodni. Podczas palenia powstaja mi spieki, a temperatura spalin to okolo 100 i wiecej stopni. Piec nie trzyma również temperatury, rzeczywista jest wyższa o 5-10 stopni. Czytałem o tym, że przy paleniu groszkiem klapa przepustnicy powinna być stale otwarta, tylko nie wiem jak ustawić tą śrube. Powinna być przychylona w strone pieca czy odchylona ?

Jakby ktoś mógł pomóc.

post-53390-0-31239100-1508781975_thumb.jpg

Opublikowano

Nagrałem film i chciałbym abyście ocenili płomień, popiół, i wielkość sadzy, biorąc pod uwagę, że zbierały się one przez 2 tyg.

Piec defro komfort eko 12KW

a tu ustawienia pieca, co mam zmienić ? Dodam, że klapa wentylatora jest na stale otwarta.

post-75294-0-09717200-1508862397_thumb.jpg

post-75294-0-37627100-1508862418_thumb.jpg

post-75294-0-52542900-1508862442_thumb.jpg

post-75294-0-67516400-1508862469_thumb.jpg

post-75294-0-73491200-1508862493_thumb.jpg

post-75294-0-33594200-1508862520_thumb.jpg

Opublikowano

Tragedii nie ma, ale płomień jest za ostry. Zabrać wiatru, albo dodać paliwa.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam ,

Kocioł Defro Komfort Eko PZ 15kW i moje doświadczenie ...

Też walczyłem ze spiekami jak korektę powietrza miałem na "+"...szukałem tu na forum i pomogły mi sugestie jednego z kolegów który przedstawił swoje ustawienia i u mnie pomogły. Teraz zero spieków, kopczyk się nie zapada...oto one , może Ci pomogą:

Moc kotła: 50%
Zadana temp. 60 stopni 
Min.praca podajnika: 2sek.
Max.praca podajnika: 5sek.
Min.przerwa podawania:35sek.
Max przerwa podawania:55/60sek.
Korekta powietrza: -2%
Hallotron nadmuchu załączony
Wentylator tak jak w ustawieniach fabrycznych , tu nic nie ruszałem. 
Temp.spalin mam od 80 do 120 stopni .temp.powrotu do 54 do 56 stopni.
Pogodówka załączona z zaworem 4d z siłownikiem.
Palę eko-groszkiem Bartex Silver , spalanie przy obecnych temperaturach to około 9 kg/dobę.

pozdrawiam Rafał
Opublikowano

A czy przy takich ustawieniach piec wchodzi w stan podtrzymania?

Opublikowano

Tez mnie to ciekawi, czy przechodzi w nadzór i co kolega ma do ogrzania bo to takie mocne ustawienia.

Opublikowano

@Fandzwieku

Domyślam się, że palisz na PID (czyli automatycznie) zatem - zdjęcia z ustawień dotyczą trybu nadzoru, który załącza się kiedy temperatura na piecu wyniesie o 5 stopni więcej niż temperatura zadana. Ten tryb służy zbiciu zbyt wysokiej temperatury przy jednoczesnym podtrzymaniu żaru. Pozostawiłbym te ustawienia jako domyślne, gdyż działanie pieca w trybie PRACA nie zależy od nich. Jeżeli masz zamiar palić z PID to polecam ustawić najpierw moc pieca na 60% - jeżeli piec nie może osiągnąć temperatury zadanej to trzeba podwyższać ten paramter, jeżeli osiąga ją szybko ale ciągle przechodzi w tryb nadzoru to obniżać. Równolegle trzeba obserwować co spada do popielnika:

- jeżeli spadają czarne spieki stworzone z paru zlepionych węgielków lub same niedopalone węgle, to trzeba zwiększyć korektę nawiewu

- jeżeli lecą spieki żużlowe (szaro-rude) i nie tworzy się kopczyk to trzeba zmniejszać korektę nawiewu

Korektę nawiewu można zwiększać oddzielnie jako górną (regulującą maksymalną siłę nawiewu) i dolną (regulująca minimalną siłę).

Bardzo ważne jest, aby regularnie czyścić czujnik spalin - jeżeli zarasta on sadzą to zaczyna przekłamywać pomiar - a od tego zależy prawidłowa praca PID. Dobre ustawienia warto sobie zapisywać, bo kiedy zmienisz ustawienia zaworów to będziesz musiał też skorygować nastawę mocy.

Opublikowano

Tez mnie to ciekawi, czy przechodzi w nadzór i co kolega ma do ogrzania bo to takie mocne ustawienia.

Hej , więc tak kocioł przechodzi w nadzór jeśli temperatury zewnętrzne są powyżej 10 stopni . Mam załączona pogodówkę i przy takich parametrach zawór 4d z słownikiem "puszcza" na grzejniki około 35 do 40 stopni bo nie ma odbioru ciepła , otwiera się na max 35% i przymyka do 5%. A co ogrzewam? 130m2 dom ocieplony styro.10 cm , jeszcze jedna kondygnacja docelowo dojdzie poddasze około 50 m2 , bez podłogówki tylko same grzejniki aluminiowe 7 szt. plus drabinka w łazience.Bojler 140 l. To tak w skrócie.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

A czy przy takich ustawieniach piec wchodzi w stan podtrzymania?

Hej , więc tak kocioł przechodzi w nadzór jeśli temperatury zewnętrzne są powyżej 10 stopni . Mam załączona pogodówkę i przy takich parametrach zawór 4d z słownikiem "puszcza" na grzejniki około 35 do 40 stopni bo nie ma odbioru ciepła , otwiera się na max 35% i przymyka do 5%. A co ogrzewam? 130m2 dom ocieplony styro.10 cm , jeszcze jedna kondygnacja docelowo dojdzie poddasze około 50 m2 , bez podłogówki tylko same grzejniki aluminiowe 7 szt. plus drabinka w łazience.Bojler 140 l. To tak w skrócie.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Koledzy czy możecie mi wyjaśnić na czy polega zmiana parametru moc kotła. Jak zmienieniam np. Na 25% to w menu serwis parametry min praca max praca przerwa itd pozostają bez zmian więc o co chodzi

Opublikowano

Koledzy czy możecie mi wyjaśnić na czy polega zmiana parametru moc kotła. Jak zmienieniam np. Na 25% to w menu serwis parametry min praca max praca przerwa itd pozostają bez zmian więc o co chodzi

Opublikowano

To są parametry skrajne. Pid sam wybiera sobie parametry gdzieś pomiędzy tymi wartościami. Jeżeli dasz moc kotła na 25% to tak jakbyś zmniejszył parametry max. czas podawania i max. czas przerwy w menu serwisowym - wówczas PID ma mniejsze pole manewru. Ale te 25% to skrajny przypadek do użycia gdy mamy małe obciążenie i gdy praca pieca jest niestabilna albo piec nie spala właściwie węgla. W menu serwisowym radzę na początek nic nie grzebać.

Opublikowano

To są parametry skrajne. Pid sam wybiera sobie parametry gdzieś pomiędzy tymi wartościami. Jeżeli dasz moc kotła na 25% to tak jakbyś zmniejszył parametry max. czas podawania i max. czas przerwy w menu serwisowym - wówczas PID ma mniejsze pole manewru. Ale te 25% to skrajny przypadek do użycia gdy mamy małe obciążenie i gdy praca pieca jest niestabilna albo piec nie spala właściwie węgla. W menu serwisowym radzę na początek nic nie grzebać.

Opublikowano

Dzięki kolego za wyjaśnienie.myślałem że jak zmieniam moc kotła to i w menu serwis się Widelki zmniejszają lub zwiększają. Ok będę bawił się tym parametrem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.