Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Ile Czasu Rozgrzewa Się Wyziębiony Dom

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Załózmy, że dom nie ogrzewany przez pół roku. Murowany z cegły pełnej. Ogrzewanie normalne: normalnej wielkości grzejnik w każdym pokoju. Po przyjeździe w zimie gdy na zewnątrz panuje -10 stopni w środku jest powiedzmy +1. Ile czasu takie coś może się rozgrzewać dopóki temperatura powietrza osiągnie jakieś przyzwoite wartości?

Czy ktoś dysponuje wykresem grzania / wychłodzenia jakiegoś budynku w czasie, bez ogrzewania?

Opublikowano

fachowiec wszystko zależy czym grzejesz, jakim kotłem i jaka temp jest akceptowalna. mam domek w górach ok 70 m2, parter jest murowany z cegły pełnej ocieplony 10 cm styropianu, a I piętro i poddasze szkielet z wełną w środku 20 cm. jak przyjeżdżam to uruchamiam kocioł na olej opałowy i temp zadana 90 st C i rozpalam w kominku na I piętrze, dodatkowo na całym parterze ogrzewanie podłogowe elektryczne ustawiam na 35 st C. po ok 3 godz temp na I piętrze i poddaszu ok 16-18 st C na parterze 10-12 - zimne mury robią swoje. temp w całym domku wyrównuje się po ok 20 godz i w tym czasie zużywam sporo oleju. w całym układzie jest ok 20 litrów czynnika, 100% borygo, grzejniki purmo przewymiarowane. rozgrzanie tak małego domku z temp ok 0-2 st C do 23 st C pochłania bardzo dużo energii i $ potem 1/10 tego co na rozgrzanie. kiedyś miałem mało komfortową sytuację że zaciął się pływak w zbiorniku i jak przyjechałem i odpaliłem kocioł to po 1 godz okazało się że brakło oleju opałowego i musiałem jechać na stację po ON i dopiero przekonałem się ile potrzeba paliwa do rozgrzania tego domku.

PS. jak już zamierzasz zadać pytanie to może wysil się trochę i daj więcej danych, bo nikt nie jest duchem świętym

Opublikowano

To zależy od metrażu i ogrzewania ( mocy i rodzaju kotła, mocy grzejników ) może to zająć Dobę, dwie, trzy zależy.

Ja powiedzmy paląc węglem w godzinę potrafię podnieść temp o 3'C.

Opublikowano

No więc po jakim czasie powinno byc "jako tako"?

Jako tako zaczyna być po pewnym czasie, a na przyzwoite wartości musisz poczekać dwa razy dłużej.

Opublikowano

W zeszłym roku uruchomiłem nową instalację grzewczą. W chwili startu (początek grudnia) w domu było 2C.

Do 20C doszło gdzieś po 3-4 dniach. A w miarę ok było pewnie po tygodniu.

Dom z cegły, docieplenie takie sobie ;)

Opublikowano

Może nieco inna sytuacja, ale swego czasu wyjeżdzałem z domu w pon-pt i wracałem na weekend. Ustawiałem sterownik tak, żeby w niedzielę wieczorem przestawał grzać. Potem zaczynał grzać od czwartku rano i w piątek wieczorem było już znośnie (dom 200 m2 - nieocieplony).

Opublikowano
  • Autor

W zeszłym roku uruchomiłem nową instalację grzewczą. W chwili startu (początek grudnia) w domu było 2C.

Do 20C doszło gdzieś po 3-4 dniach. A w miarę ok było pewnie po tygodniu.

Dom z cegły, docieplenie takie sobie ;)

Grube masz mury? Jakie docieplenie dokładnie?

Opublikowano

Ściany 50cm, docieplona część mieszkalna (bez podpiwniczenia), styropian 'na oko' 5-7cm. W piwnicy na suficie 5cm styropianu i na stropie pewnie też 5cm. W piwnicy stare okna i generalnie wiucha tam troche. Wróciliśmy tam mieszkać po nowym roku.