Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kominek I Bojler

lukbud1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich bardzo serdecznie, założyłem samodzielnie instalacje co w nowym domu, 2 rozdzielacze z grzejnikami  1 do podłogówki ekipa zrobiła posadzi teraz czas na resztę. I na tym etapie chciałbym się poradzić w doborze bojlera. Mianowicie do ogrzewania chcę podłączyć kominek z płaszczem na układzie otwartym -wymiennik -kocioł kondensacyjny gazowy. Pytanie  jaki bojler dobrać i do jakiego układu go podłączyć otwartego czy zamkniętego? Widziałem bojler stojący na 2 źródła ciepła kominek + gaz czy to się sprawdza? proszę o radę

Opublikowano

Kup stojący dwuwężownicowy, w dolną wepnij kominek w ukł. otwartym, w górną kocioł gazowy w ukł. zamkniętym. Co do pojemności to zależy ilu was jest w domu, a jeszcze ważniejsze ile kobiet w rodzinie  :) a poważnie to standardowo na rodzinę 200 L wystarczy. Pozdrawiam

Opublikowano

Tak właśnie myślałem rozwiązania widziałem różne ale myślę że w połączeniu tych dwóch piecy tak bedzie najprościej , myślę o pojemności 120 litrów narazie jest nas dwóch.

Jeżeli chodzi o podłączenie do obiegu otwartego to musi być dodatkowa pompa? czy ta jedna da rade? czy zastosować zawór trójdrogowy do regulacji priorytetu?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.