kultywator Opublikowano 13 Listopada 2015 #1 Opublikowano 13 Listopada 2015 Witam! Mam problem z zapowietrzonym bojlerem. Wykonałem instalację jak na zdjęciu. Po odkręceniu zaworu zasilania z pieca do bojlera przez odpowietrznik na górze wydobyło się powietrze, zbiornik napełnił się, lecz wg mnie woda nie wraca do kotła ponieważ rura powrotna jest całkowicie zimna. Zawór zwrotny założony w dobrą stronę. Proszę o poradę, czy tak ma być ,czy dodatkowo potrzebuję odpowietrznik na powrocie do kotła?
sambor Opublikowano 13 Listopada 2015 #2 Opublikowano 13 Listopada 2015 Ten zawór zwrotny ( ze sprężynką) wymaga pompy, inaczej nie puści wody.
napster2 Opublikowano 13 Listopada 2015 #3 Opublikowano 13 Listopada 2015 Dokładnie, zawór zwrotny potrzebuje pompki inaczej nie przepuści wody. Dołóż pompkę, lub ewentualnie zlikwiduj zawór zwrotny.
kultywator Opublikowano 13 Listopada 2015 Autor #4 Opublikowano 13 Listopada 2015 Rozumiem. Można taki zawór zdemontować, czy jest to wbrew sztuce hydraulicznej? Jeśli nie można zamontuję pompę plus prosty sterownik, żeby nie wychładzać wody w wymienniku.
tomtomek Opublikowano 13 Listopada 2015 #5 Opublikowano 13 Listopada 2015 Można zamontować zawór zwrotny klapowy - działają przy obiegu grawitacjnym. Nie jestem pewien ale one są chyba tylko na rurę poziomą.
sambor Opublikowano 13 Listopada 2015 #6 Opublikowano 13 Listopada 2015 Można zawór klapkowy - oczywiście w poziomie, ale pompa jest bardziej praktyczna - dochodzi do nastawionej temperatury i grzanie wody się wyłącza.
napster2 Opublikowano 14 Listopada 2015 #7 Opublikowano 14 Listopada 2015 Moja sugestia jest taka: Zrobiłbym to na zasilaniu gdyż mniej jest rozkrecania. A powrót bym zostawił tak jak leci. Pozdrawiam
kultywator Opublikowano 14 Listopada 2015 Autor #8 Opublikowano 14 Listopada 2015 Zastanawia mnie ten zawór klapowy. System chodziłby na jednej pompie. Na sterowniku ustawione jest załączanie pompy od 45 st a temp na kotle zawsze mam powyżej 60 st więc nie wychłodziłoby bojlera.
kultywator Opublikowano 14 Listopada 2015 Autor #9 Opublikowano 14 Listopada 2015 Poczytałem i skonsultowałem się z bardzo dobrym hydraulikiem, pompę trzeba zamontować :) Dziękuję za wszystkie podpowiedzi!
kultywator Opublikowano 9 Grudnia 2015 Autor #10 Opublikowano 9 Grudnia 2015 Czy można zamontować czujnik temperatury do wysterowania pompy ładującej wymiennika w miejscu podłączenia cyrkulacji?
majschi Opublikowano 9 Grudnia 2015 #11 Opublikowano 9 Grudnia 2015 Tak możesz wykorzystać miejsce na cyrkulację do umieszczenia czujnika, montując taką osłonę
kultywator Opublikowano 27 Grudnia 2015 Autor #12 Opublikowano 27 Grudnia 2015 Pompa zamontowana. Założyłem też sterownik pompy ładującej z dwoma czujnikami
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.