pkolo86 Opublikowano 18 Października 2015 #1 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 Witam. Posiadam Piec Defro Eko Duo 15 kw z podajnikiem retortowym. Hydraulik montujac mi piec sprzeczal sie ze mna ze nie potrzebny jest zawor miszajacy. Po pewnym czasie zadzwonilem do niego ze ma mi zamontowac zawor 3D abym mogl regulowac tem na grzejniki. Ostatnio zmienilem w sterowniku Tryb Letni na Popmy rownolegle czyli CO i CWU. Na piecu ustawilem 55 stopni i mam taki problem z zaworem poniewaz dziala on na 10 i troche na 9 (grzejniki piekarnik) a jak juz wezme na 8 czy miedzy 9 a 8 za zaworem woda juz jest zimna i nie wiem co jest zle zrobione i temperatura wzrasta na piecu jak ustawie np 7 . Prosze o pomoc bo juz nie mam sily. Z checia bym go udusil za te jego filozoficzne mysli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 18 Października 2015 #2 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 To musisz narysować schemat jak masz połączone, lub jakąś fot instalacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pkolo86 Opublikowano 18 Października 2015 Autor #3 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 Ok narysowalem jak to wyglada sry za jakos i jeszcze dolaczylem zdjecie ktore robilem wczesniej dla kolegi. Skala juz jest odwrocona bo mozna jak zmieniac. Cyli na 10 jest otwarty. I czy jest jakas roznica czy np podlaczyl go do góry nogami :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiminero Opublikowano 18 Października 2015 #4 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 Zawór 3D od strony powrotu ma zasysać tylko wode wracajacą z grzejników. U ciebie zaciąga wodę również z powrotu boilera. Jak tego nie poprawisz, to może to działać nieprzewidywalnie. Zawór zwrotny za pompą CWU masz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pkolo86 Opublikowano 18 Października 2015 Autor #5 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 kiminero napisze Ci tak idzie rura zasilajaca w Góre jest trojnik w prawo na bojler i jest pompka w lewo na grzejniki zawor 3D i pompka. nie moge odpowiedziec Ci na to pytanie bo nie ma mnie u rodzicow teraz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pkolo86 Opublikowano 18 Października 2015 Autor #6 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 Zawór 3D od strony powrotu ma zasysać tylko wode wracajacą z grzejników. U ciebie zaciąga wodę również z powrotu boilera. Jak tego nie poprawisz, to może to działać nieprzewidywalnie. Zawór zwrotny za pompą CWU masz? a jak bym mial taki zawor zwrotny za pompa cwu to by wszystko bylo ok? powiem tak juz nie mam sily na to wszystko. Wczesniej mi ten hydraulik robil troche centralnego i wszystko ladnie estetycznie a teraz nie wiem co sie z nim stalo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 19 Października 2015 #7 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Można spróbować zdjąć pokrętło lub jego blokadę i przekręcić część ruchomą o 180 st i wtedy sprawdzić jak reguluje. Innym przypadkiem jest to, że jest to zawór 3-D przełączający a nie mieszający Bez podania producenta i modelu samego zaworu to można szukać tylko po omacku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pkolo86 Opublikowano 19 Października 2015 Autor #8 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Zawor Wonix Mieszajacy Mix M. Dziwi mnie to bo jak by reaguje od 7 czuc ciepla wode. A tak od 7 w dol poprostu jak by z powrotu zasysal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 19 Października 2015 #9 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Trzeba zdjąć pokrętło lub jego blokadę i przekręcić część ruchomą ( grzybek zaworu) aż zacznie regulować - zaw jest przestawiony w niewłaściwe położenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pkolo86 Opublikowano 19 Października 2015 Autor #10 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Na 10 woda idzie na maxa 9 tez a juz powyzej 9 porazka na 3 powinny byc grzejniki letnie a nie czuc tego. Bylem w sklepie gdzie kupilem ten zawor polozenie grzybka na sksli 10 powinno pokazywac zakmniecie doplywu z powrotu. Czyli przepkyw piec>grzejniki. Na 10 woda idzie na maxa 9 tez a juz powyzej 9 porazka na 3 powinny byc grzejniki letnie a nie czuc tego. Bylem w sklepie gdzie kupilem ten zawor polozenie grzybka na sksli 10 powinno pokazywac zakmniecie doplywu z powrotu. Czyli przepkyw piec>grzejniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 19 Października 2015 #11 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 A to co pisałem w poście #9 wykonałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pkolo86 Opublikowano 19 Października 2015 Autor #12 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Tak wyglada moj zawor jak jest ustawiony na 10. Czyli max otwarcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pkolo86 Opublikowano 19 Października 2015 Autor #13 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Sambor jak tak mam zawor to mysle ze nie trzeba nic przestawiac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisb Opublikowano 19 Października 2015 #14 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Kolego, ale patrząc na stronę producenta tego zaworu, to Sambor ma rację! Przypatrz sie dokładnie nocie producenta! A firma nazywa się WOMIX, a nie Wonix ^_^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pkolo86 Opublikowano 19 Października 2015 Autor #15 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Zawor jest tak podlaczony jak na rys 2 literowka ☺ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisb Opublikowano 19 Października 2015 #16 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 A jaki ma przepływ ten zawór? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pkolo86 Opublikowano 19 Października 2015 Autor #17 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 W sensie jakimm? Jaki przeplyw? Wg mnie to on zamiast zasysac wode z zasilanie zasysa z powrotu. Na 8 grzejniki zimne a tak min pezed 9 ruszylo sie i byly ok jak na ta pogode. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janek1973 Opublikowano 19 Października 2015 #18 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 czy mi się wydaje czy przed zaworem 3d jest zawór zwrotny?ZZ mają być za pompą a nie przed mieszaczem,popatrz na schematy co Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pkolo86 Opublikowano 19 Października 2015 Autor #19 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Tak. Zawor zwrotny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisb Opublikowano 19 Października 2015 #20 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 W sensie jakimm? Jaki przeplyw? Wg mnie to on zamiast zasysac wode z zasilanie zasysa z powrotu. Na 8 grzejniki zimne a tak min pezed 9 ruszylo sie i byly ok jak na ta pogode. Tak, jaki przepływ! Jeśli to 1'', to są dwa rodzaje, kv 8 i 12. Ale zasada działania zaworu 3D polega na tym, że zasysa wodę i z zasilania, i powrotu, stąd i nazwa - mieszający! A jak jest źle wpięty, to będzie działał odwrotnie do zamierzonego :rolleyes: A możesz zrobić zdjęcie z szerszej perspektywy, dokładniejsze podłaczenie tego zaworu, bo to faktycznie jakoś dziwnie wyglada! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pkolo86 Opublikowano 19 Października 2015 Autor #21 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 To jedyne zdjecie jakie mam teraz bo ta cala instalacja jest u rodzicow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janek1973 Opublikowano 19 Października 2015 #22 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 ten zz sprężynowy przed 3d może tutaj szkodzić,za pompami masz klapowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pkolo86 Opublikowano 19 Października 2015 Autor #23 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Szczerze nie wiem co moze byc przyczyna. A jak przykrece powrot tak na 1/4 na tym zaworku co idzie z powrotu na 3 drozny to juz jest cieplejsza woda na grzejniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 20 Października 2015 #24 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 Ten zawór różnicowy kulowy, zamontowany w poziomie to naprawdę wspaniały pomysł. :) Widać, że "instalator" nie miał pojęcia co czyni! :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pkolo86 Opublikowano 20 Października 2015 Autor #25 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 Sambor. Robil mi instalacje wczesniej w pokojach nie bylo do czego sie przyczepic. A teraz mnie zawiodl. I co myslicie co moze byc przyczyna tego zlego regulowania tym zaworem 3D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.