moonraker Opublikowano 20 Września 2015 #1 Opublikowano 20 Września 2015 Witam wszystkich! Od nie dawna jestem włascicielem kotłowni z piecem elektromet duo 25kW ze sterownikiem Tech st-480 zPID. Całośc zainstalowała mi firma zajmująca się instalacjiami CO, uruchomiła i wyglada na to ze wszystko działa. Mam jednak pewne wątpliwości co do zainstalowania czujnika temperatury spalin. W komplecie był czujnik jak na zdjęciu jednak w mojej ocenie nie został on prawidłowo zainstalowany. Monter wcisnął go pod tą wajchę do sterowania przesłoną w czopuchu. W tym momencie ten czujnik mierzy powiedzmy temperaturę czopucha a nie spalin, tzn w jakimś stopniu te temperatury sa zbierzne ale czy takie pomiary sa wystarczająco precyzyjne dla sterownika?. Jak prawidłowo powinien być zainstalowany taki czujnik i gdzie? Czy nie powinien on być "zanurzony" w spalinach i mierzyć ich rzeczywistą temperaturę? Wpadłem na pomysł żeby wywiercić 2 otwory w rurze łączącej piec z kominem i w jednej umieścić czujnik, a w drugą wkręcić blachowkręt który to zamocuje. Całośc uszczelnić silikonem wysokotemperaturowym. Jak wygląda zainstalowanie tego czujnika w waszych piecach?
Gość Opublikowano 20 Września 2015 #2 Opublikowano 20 Września 2015 Zrób tak jak opisałeś i będzie dobrze,czujnik musi być "zanurzony"w spalinach inaczej będzie przekłamana rzeczywista temp. spalin. Instalator poszedł na łatwiznę albo nie ma pojęcia,jaka może być różnica.
robkom Opublikowano 20 Września 2015 #3 Opublikowano 20 Września 2015 u mnie w zębcu jest otwór idealny pod czujnik. Czujnik musi być w spalinach.
Animus Opublikowano 20 Września 2015 #4 Opublikowano 20 Września 2015 Witam wszystkich! Wpadłem na pomysł żeby wywiercić 2 otwory w rurze łączącej piec z kominem i w jednej umieścić czujnik, a w drugą wkręcić blachowkręt który to zamocuje. Całośc uszczelnić silikonem wysokotemperaturowym. Jak wygląda zainstalowanie tego czujnika w waszych piecach? Musisz ten bagnet czujnika zamontować w tulejce ,którą przykręcasz na sztywno do czopucha. Bagnet powinien być montowany bez narzędzi włóż /wyjmij , wchodzić w tulejkę i trafiać w środek strugi spalin ,bagnet czujnika należy czyścic razem z kotłem on też zarasta .
moonraker Opublikowano 24 Września 2015 Autor #5 Opublikowano 24 Września 2015 Zainstalowałem czujnik w otworze który wywierciłem w rurze łączącej piec z kominem. Temperatura spalin od razu wzrosła o ok 15 :) tzn wartość wskazań się zwiększyła.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.