Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dobór Kotła Na Groszek Do Domu

Karol45454

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ten czwarty za linkowany jest dla nerwowych ,można się wyciszyć ciągając tymi wszystkimi wajchami i otwierając zakamarki. :)

Ja nadal obstaje za tym z czujnikiem żaru.

Opublikowano

Witam,

Mam pytanie do fachowców i znawców tematu, jaka moc kotła z podajnikiem? Mam powierzchnię użytkową 178 m2 

Zrób OZC , określanie na oko to za duże ryzyko .

Opublikowano

Ja potrzebuje okolo 12 kw. Najpierw bede ogrzewal tylko polowe domu, a przed grzaniem calego to musle ze juz zrobie docieplenie. To moze jakas 14 chyba jest taka od sasa. Niby fajny ten solid ale martwi mnie sprawa jak w nim spalic np jakies dokumenty albo drewno pozostale z budowy

Opublikowano

Dokumenty najlepiej z niszczarki sypać do zasobnika .

Żeby spalać w miarę prawidłowo drewno w tym Sasie to trzeba wyjąć cały palnik,  położyć ruszta na specjalnych ogranicznikach i założyć miarkownik ciągu .

Kocioł jest przystosowany do miarkownika i do rusztu ma tam wszystko do spalania ręcznego,ale na wyposażeniu tego nie widziałem trzeba kupić i zamontować.

Do spalania pelletu trzeba dokupić inny palnik.  

Uniwersalnych rozwiązań do spalania wszystkiego w jednym miejscu i na jednym palniku nie polecam ,to jest palenie paliwa a nie spalanie,

Zanieczyszczony wymiennik kotła trudno potem doprowadzić do pierwotnej jego sprawności odbioru .

Opublikowano

A ogniwo? Czytalem temat o piecu bietki ale cos tam z nim bylo nie tak ale 90 stron to za duzzo. Moze takietylko dobrze dobrane czy jednak skamp plus

Opublikowano

Witam,

Mam pytanie do fachowców i znawców tematu, jaka moc kotła z podajnikiem? Mam powierzchnię użytkową 178 m2 (w tym garaż 20m2), 170 żeberek w grzejnikach, około 50 m2 podłogówki oraz bojler 300 litrów. Dom ocieplony styropianem 15 cm, pustak MAX, okna dwuszybowe. Pozdrawiam Piotr

Podstaw dane pod linkiem i wstaw link do strony z wynikiem to sprawdzę czy są dobrze podstawione

www.cieplowlasciwie.pl/start

Opublikowano

A ogniwo? Czytalem temat o piecu bietki ale cos tam z nim bylo nie tak ale 90 stron to za duzzo. 

Kocioł był za mały .

Opublikowano

Ja polecę Skama.

Opublikowano

A ja proponuje posłuchać kolegę Animusa i brać kocioł Sasa z czujnikiem żaru na sterowniku Recalartu. 

Opublikowano

Piec na gaz jak masz możliwość

Opublikowano

Zależy na jakie paliwo nastawia się kupujący. Jesli dobry ekogroch to ok, przy gorszych weglach w sasie będzie problem.

Opublikowano

Generalnie trzeba się nastawić na spalanie ekogroszku w tym Sasie ,może być domieszka miału w ekogroszku ale samego miału zwłaszcza wilgotnego nie spalimy, to ze względu na budowę zasobnika,jego lej trzeba by przerobić, podajnik i palnik jak najbardziej poradzi sobie ze spalaniem nawet samego miału.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.