Animus Opublikowano 29 Marca 2016 #126 Opublikowano 29 Marca 2016 Ten czwarty za linkowany jest dla nerwowych ,można się wyciszyć ciągając tymi wszystkimi wajchami i otwierając zakamarki. :) Ja nadal obstaje za tym z czujnikiem żaru.
Animus Opublikowano 29 Marca 2016 #127 Opublikowano 29 Marca 2016 Witam, Mam pytanie do fachowców i znawców tematu, jaka moc kotła z podajnikiem? Mam powierzchnię użytkową 178 m2 Zrób OZC , określanie na oko to za duże ryzyko .
Karol45454 Opublikowano 29 Marca 2016 Autor #128 Opublikowano 29 Marca 2016 Ja potrzebuje okolo 12 kw. Najpierw bede ogrzewal tylko polowe domu, a przed grzaniem calego to musle ze juz zrobie docieplenie. To moze jakas 14 chyba jest taka od sasa. Niby fajny ten solid ale martwi mnie sprawa jak w nim spalic np jakies dokumenty albo drewno pozostale z budowy
Animus Opublikowano 29 Marca 2016 #129 Opublikowano 29 Marca 2016 Dokumenty najlepiej z niszczarki sypać do zasobnika . Żeby spalać w miarę prawidłowo drewno w tym Sasie to trzeba wyjąć cały palnik, położyć ruszta na specjalnych ogranicznikach i założyć miarkownik ciągu . Kocioł jest przystosowany do miarkownika i do rusztu ma tam wszystko do spalania ręcznego,ale na wyposażeniu tego nie widziałem trzeba kupić i zamontować. Do spalania pelletu trzeba dokupić inny palnik. Uniwersalnych rozwiązań do spalania wszystkiego w jednym miejscu i na jednym palniku nie polecam ,to jest palenie paliwa a nie spalanie, Zanieczyszczony wymiennik kotła trudno potem doprowadzić do pierwotnej jego sprawności odbioru .
Karol45454 Opublikowano 30 Marca 2016 Autor #130 Opublikowano 30 Marca 2016 A ogniwo? Czytalem temat o piecu bietki ale cos tam z nim bylo nie tak ale 90 stron to za duzzo. Moze takietylko dobrze dobrane czy jednak skamp plus
SUSPENSER Opublikowano 30 Marca 2016 #131 Opublikowano 30 Marca 2016 Witam, Mam pytanie do fachowców i znawców tematu, jaka moc kotła z podajnikiem? Mam powierzchnię użytkową 178 m2 (w tym garaż 20m2), 170 żeberek w grzejnikach, około 50 m2 podłogówki oraz bojler 300 litrów. Dom ocieplony styropianem 15 cm, pustak MAX, okna dwuszybowe. Pozdrawiam Piotr Podstaw dane pod linkiem i wstaw link do strony z wynikiem to sprawdzę czy są dobrze podstawione www.cieplowlasciwie.pl/start
Animus Opublikowano 30 Marca 2016 #132 Opublikowano 30 Marca 2016 A ogniwo? Czytalem temat o piecu bietki ale cos tam z nim bylo nie tak ale 90 stron to za duzzo. Kocioł był za mały .
Karol45454 Opublikowano 31 Marca 2016 Autor #133 Opublikowano 31 Marca 2016 To zadam pytanie inaczej, czy jest ktoś na forum kto jest niezadowolony z kotła skam-p plus ?
RobikF Opublikowano 1 Kwietnia 2016 #135 Opublikowano 1 Kwietnia 2016 A ja proponuje posłuchać kolegę Animusa i brać kocioł Sasa z czujnikiem żaru na sterowniku Recalartu.
papasmurfek Opublikowano 2 Kwietnia 2016 #137 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Zależy na jakie paliwo nastawia się kupujący. Jesli dobry ekogroch to ok, przy gorszych weglach w sasie będzie problem.
Animus Opublikowano 2 Kwietnia 2016 #138 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Generalnie trzeba się nastawić na spalanie ekogroszku w tym Sasie ,może być domieszka miału w ekogroszku ale samego miału zwłaszcza wilgotnego nie spalimy, to ze względu na budowę zasobnika,jego lej trzeba by przerobić, podajnik i palnik jak najbardziej poradzi sobie ze spalaniem nawet samego miału.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.