Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Stare Rury Stalowe 1" - 1,5" Czy Coś Warte?

fachowiecOd7Bolesci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawiam się czy stare 40 letnie rury stalowe z instalacji grawitacyjnej są coś warte po demontażu czy raczej bezwartościowy złom?

Czy wykonanie z nich ponownie nowej instalacji i zapłacenie więcej za robociznę w miedzi to szaleństwo a może ciekawa opcja na zrobienie lepszej instalacji (bo większe przekroje).

Opublikowano

tak z Ciekawości, ktoś chce się w ogóle podjąć montażu instalacji ze stali? Teraz fachowcy to się takie kapryśne zrobiły, że aż dziwne jest, ze ktokolwiek daje ofertę na stal w domu jednorodzinnym.

Opublikowano

Właśnie strasznie trudno. Odpowiedzi są różne:

• rury stalowe to straty bo duża pojemność i przekroje (ABSURD)
  • te rury są do wyrzucenia bo to ocynk i się nie spawa (ale dowiedziałem się że gwintować można)
  • te stare rury są do wyrzucenia bo są brudne w środku i zatkają grzejniki
  • w stali CO się teraz nie robi
Opublikowano

Nawet w "zamierzchłych" czasach w zależności od regionu polski instalacje nie zawsze były spawane. Były regiony gdzie "od zawsze" instalacje były skręcane, co było droższym rozwiązaniem.

Porównanie ilości włożonej pracy w wykonanie złącza gwintowanego do innych technologi pokazuje, dlaczego trudno znaleźć wykonawcę. Praktycznie, albo robię sam, albo płacę, o wiele więcej za grawitacje i stalowe rurociągi.

Opublikowano

Prawda, w bloku w którym mieszkałem (10 pietrowiec z 64 roku), piony CO były głównie skręcane i to jeszcze na śrubunki z długim gwintem :)

Co do samego gwintowania to bez przesady - technika poszła na przód trochę w tym temacie, tyle że mało kto narzędzia ma.

Rury zgrzewane opędzluje się dowolną zgrzewarką za 60-300zł, elektryczne zaciskarki do PEXów, czy porządne elektryczne gwintownice, to zupełnie inny przedział cenowy.

Opublikowano

ja zrobiłem w ten sposób że piony są stalowe spawane a gałązki są wykonane z rury miedzianej  18 miękkiej wszystkie łuki gięte ,połączenie pionów i gałązek złączki zaciskane plus specjalna wkładka , a do grzejników lutowane 18x1/2  plus zawór termostatyczny herz do instalacji grawitacyjnych na dole grzejnika zawór kulowy z motylkiem  

Opublikowano

Szczerze wątpię.

Po cenie złomu to i owszem, ale jako materiał budowlany to raczej będzie trudno.

Zwłaszcza, że nie wiadomo jak się będą zachowywać w czasie gwintowania/spawania.

Opublikowano

Gwintownica z wyporzyczalni jednej takiej 70zł za dobe, kaucja 500.

Teraz się wszyscy "kapryśne" zrobili, jak węgiel muszę dokupić zimą to "nie ja nie wjadę bo nie wyjadę" bo śnieg i trochę pod górkę, i pod bramą by chcieli wysypywać, a przez 40 lat jak dom stoi jakoś dawali radę, jak coś ma zająć nie 5 sekund a pare minut to już normalnie katorga syberia i guag.

Daj ogłoszenie że masz te rury na tablica czy jak to tam teraz się nazywa olx, jak będą chętni to się odezwą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.