Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czy Zmieści Się Kocioł Z Podajnikiem ?

Szczypiorr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hektoras niewarto

na forum Muratora kolega próbował się dowiedzieć ile ma metrów grzac i też wszystkich poobrażal i kazał przestać pisać bo podobno same bzdury a on jedyny mądry

myślę że najlepiej zignorować aby uniknąc kolejnych pyskówek z jego strony

Opublikowano

Jakby ludzie odpowiadali na zadane pytanie to by nie było kilka stron pisania głupot. A , że w internecie każdy jest fachowcem od wszystkiego i wszystko robi zgodnie z przepisami to pisze swoje mądrości nie związane z tematem.

Na muratorze zadałem proste pytanie ile metrów będę grzał ( podałem wszystko co potrzebne ) to się dowiedziałem , żeby zrobił OCZ bo nikt mi za darmo tego nie powie. Tutaj Juzef jakoś mniej wiecej od razu określił i po temacie. Nie którzy myślą , ze po zjadali wszystkie rozumu, niestety myślą ,albo i nie.

Opublikowano

to czemu szukasz porad u fachowców z internetu skoro uważasz że się nie znają?

i po czym wnosisz że się nie znają skoro sam nie masz w temacie pojecia i zadajesz pytania? 

więcej pokory 

Opublikowano

Autor tematu dostał na tym forum wszystkie rady jakie może dać rozsądny człowiek:

- przestawienie drzwi – najprostsza i najtańsza rada, ale twierdzi nie gdyż ” w drugim pomieszczeniu są już tynki”

- lokalizacja kotła wg szablonu ustawionego na podłodze– nie wiemy co z tego „wyszło”, ale pewnie nic gdyż przy większym oddaleniu od komina nie będzie wzniosu rury dymowej – za niskie wykonanie trójnika komina systemowego
Przeniesienie trójnika komina lub dostawienie drugiego wyżej przy takim inwestorze nie wchodzi raczej w grę

- Pozostał montaż kotła na paliwo stałe jak w oryginalnym projekcie

- Lub kotła na paliwa alternatywne np. gaz – podobno „za drogi”

- Wykonanie kotła na zamówienie -"pod wymiar" -nie gdy wg inwestora jest pewnie "za drogi" - częściowa racja,

ale jak ktoś chce kocioł o głębokości 40-50cn to niestety musi zapłacić, drugi problem o którym autor tematu zapomniał to pytanie

"czy takie coś będzie działać prawidłowo?" w co śmiem wątpić

- Albo montaż kotła na pellet z osobnym zasobnikiem – jak pokazał na zdjęciu kolega @Patrol – rozwiązanie nie najdroższe , ale ekologiczne i przyszłościowe

Paliwo nie jest aż takie drogie.

- Najdziwniejszym rozwiązaniem jest kupno kotła na paliwo stałe i dodatkowo montaż w drzwiczkach palnika z podajnikiem – wtedy mamy kocioł

na ekogroszek, lub inne drobne paliwo – zrębka albo jak zdemontujemy taką przystawkę mamy kocioł do ręcznego palenia drewna  lub innych „śmieci”.

Jednak nie zapewniam, że takie coś będzie prawidłowo działało :) , ale na pewno się w tą dziurę zmieści :P

Poniżej przykładowe przystawki :

http://olx.pl/oferta/przystawka-palnik-piec-kociol-co-na-ekogroszek-pellet-mial-zrebka-CID619-IDdgjD.html

http://allegro.pl/podajnik-pieca-kotla-na-groszek-pellet-owies-rynna-i5441334892.html

PS

Autor nie dopuszcza do siebie najprostszego i najtańszego pomysłu :  wstawić rynkowy kocioł z podajnikiem  o potrzebnej mocy, olać te nieszczęsne drzwi i wchodzić do kotłowni drugimi drzwiami.

Opublikowano
sambor skorzystał z rady

- lokalizacja kotła wg szablonu ustawionego na podłodze– nie wiemy co z tego „wyszło”, ale pewnie nic gdyż przy większym oddaleniu od komina nie będzie wzniosu rury dymowej – za niskie wykonanie trójnika komina systemowego

Jeżeli kocioł będzie ok 60 cm od komina to nie będzie jakoś utrudniał życia jeśli chodzi o poruszanie sie przez drzwi. Ale o wzniosie rury dymowej nic nie wiedziałem , dopiero teraz o tym pisałeś.

Wiem, że pisać na forum to jest łatwo , przestaw drzwi itd. Zrozumcie , że nie chcę bo wtedy kotłownia wogóle do niczego się nie będzie nadać , będzie na każdej ścianie na środku jakiś otwór a jeżeli ma być na paliwo stałe to przydała by sie wolna ściana . Ale lepiej jechać po kimś.

Skoro gaz podobno nie jest drogi to czemu sam nim nie ogrzewasz ?

Po co mam wykonywać kocioł na zamówienie skoro w poście nr 48 są podane kotły które są wąskie ?

Mentalność nie których forum jest taka jak to polaka. Każdy jest najmądrzejszy i ma jak najlepiej , ciekawe jak tak naprawdę ma u siebie.

Opublikowano

Podsumowując ten temat. Co chciałem się dowiedziałem mimo waszych złośliwości i dziękuje. 

Jeżeli będzie to kocioł z podajnikiem będzie to polecany na forum, a nie aby był mały, bo biegać w kotłowni nie będę, a z makiety wychodzi, że przejść się da i funkcjonować w koło kotła.

Drzwi nie będę przerabiał i nie chodzi tu o kwestie finansowe tylko o praktyczność kotłowni i miejsce składu opału.

Co do wyboru zasilania ogrzewania domu , decyzja nie podjęta więc bez złośliwości , że gaz niby 'za drogo'. Czy to będzie gaz czy paliwo stałe w postaci ekogroszku czy kotła dolnego spalanie to jeszcze sprawa nie rozstrzygnięta a tym bardziej temat nie jest o tym.

Opublikowano

Co do sposobu ogrzewania - sam mam kocioł na pellet i kocioł na drewno + bufor na 14m2 kotłowni, do tego zasobnik CWU i hydrofor 300l +

pralka i wszystko się mieści bez problemu, kwestia jest tylko w dobrym pomyśle

Jak się budowałem to grzać gazem ziemnym, ale nie ma możliwości pociągnięcia ok 6km rury dla 2-3 gospodarstw.

Więc zainstalowałem kocioł na wiele paliw - zależnie od palnika :  pellet, gaz, olej.

Jak pewnie zobaczyłeś, w moich postach polecam pellet, tańszy od gazu o jakieś 20% - spalam ok 2t w ciągu zimy a w lecie ok 3kg/ 24h na grzanie 300l CWU

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Noel ja mam problem kotłownia szer 148cm x 4m. w tym troje dzwi. znalazlem kocioł 35kw Ekoenergia KGS M obsługa przód  szer.170cm. wys.115cm. głeb.65cm.. Podobne rozmiary ma rownież kociol HEF.  jest jeden problem do obslug kotła zostaje 80cm. niewiem co mam robic bo w/g pzepisu wymagany jest 1m.

Opublikowano

Są kotły o głębokości 51 cm, po co aż 35 kW - jakąś halę będziesz ogrzewał ?

Opublikowano

Noel ja mam problem kotłownia szer 148cm x 4m. w tym troje dzwi. znalazlem kocioł 35kw Ekoenergia KGS M obsługa przód  szer.170cm. wys.115cm. głeb.65cm.. Podobne rozmiary ma rownież kociol HEF.  jest jeden problem do obslug kotła zostaje 80cm. niewiem co mam robic bo w/g pzepisu wymagany jest 1m.

Według przepisów to ten kocoł nie może pracować w takim pomieszczeniu! Pomieszczxenie nie spełnia wymagań "rozporządzenia o warunkach tech........"

Opublikowano

Mak, przepisy przepisami, jakby wszyscy byli tacy święci i przepisowi to wiesz ilu ludzi by straciło pracę :)

W niejednym przypadku trzymając się tych przepisów to kotłownia byłaby większ od salonu :)

Opublikowano

Kotłownia jak z rysunku, wymiary drzwi itd. Jest bardzo mało miejsca ponieważ zaraz są drzwi obok komina. Czy można myśleć o kotle z podajnikiem aby się nie zabić otwierając drzwi do kotłowi i nie wpaść na niego. Czy dać sobie spokój ?

post-57584-0-45068000-1432574548.jpg

Ja tu nie widzę żadnego problemu z zainstalowaniem kotła z podajnikiem, nie doczytałem jakiej mocy kolega Rastin potrzebuje ale wstawić można kociołek z lewym zasobnikiem, górne wyjście spalin, kolano kierujemy w bok do komina a kocioł tak jak na rysunku plecami do ściany.

Na przykład RBR 12kW, typowo z górnym wyjściem bez "protezy" czyli przeróbek, kolano i rura w zestawie z kotłem, głębokość obecnie 62cm, drugi może być Sztoker mini ale tutaj najmniejszy 15kW, również standardowo wyjście spalin do góry, szerokość 50cm i zasobnik ma z tyłu za kotłem a nie z boku, może stać zasobnikiem do komina, wrazie potrzeby wyciągnięcia ślimaka też niema problemu bo wyciąga się go przez przednie drzwiczki palnika.

Opublikowano

Mak, przepisy przepisami, jakby wszyscy byli tacy święci i przepisowi to wiesz ilu ludzi by straciło pracę :)

W niejednym przypadku trzymając się tych przepisów to kotłownia byłaby większ od salonu :)

Zgadza się - niektóre przepisy się nawet wykluczają, więc trzeba do wszystkiego podchodzić z rozsądkiem.

Opublikowano

Z wielkością kotłowni masz rację, ale nie zgadzam się z tobą w kwestii przepisów. One mają sens. Pewnie zaraz zapytasz dlaczego? Ano dlatego że bez tlenu do spalania nie ma możliwości poprawnego działania kotła na paliwo stałe. A tlen (powietrze) do spalania pobierane jest .... z pomieszczenia kotłowni, dlatego pomieszczenie musi mieć, co też określają przepisy, nawiew (min 200 cm2) i odpowiednią kubaturę co by zapewnić odpowiednią ilość powietrza. Byli na forum tacy którzy usiłowali montować kotły na paliwo stałe w pomieszczeniach przeznaczonych dla kotła gazowego, gdzie przepisy zezwalają na montaż w pomieszczeniu o kubaturze od 6,5do 8m3, i ngdy nie kończyło się to sukcesem, a często kominiarz wystawiał negatywną opinię kominiarską. Nie wiem ilu ludzi przez przestrzeganie przepisów straciło by pracę, ale słyszę ilu co rok traci życie ..... przez nieprzestrzeganie przepisów. Akurat przepisy o których mówimy są dość rozsądne, bo naprawdę w 99% domów nie ma potrzeby stosowania kotłów o mocy powyżej 25 kW, a zwykłym kretynizmem jest wciskanie do pomieszczenia o wymiarach 1,4x4 m kotła o mocy 35kW. Niestety znaczna część inwestorów ciągle jeszcze mysli o ogrzewaniu....... jak w latach 80 ubiegłego wieku i ciągle pokutuje przekonanie  że jak da większy kocioł to na pewno rozwiąże wszystkie swoje problemy. No nie rozwiąże, a  będzie miał dodatkowe. .

Opublikowano

Wytłumacz mi tylko, czym kocioł gazowy z otwartą komorą spalania różni się od kotła na paliwo stałe? (Oczywiście wyłączając rodzaj paliwa).

To i to bierze powietrze do spalania z pomieszczenia, kocioł na gaz powinien tego powietrza brać nawet więcej, bo na jeden mol metanu przypadają 2 mole tlenu w procesie spalenia.

(CH4 + 2 O2 -> CO2 + 2 H20)

Opublikowano

Tyle że do jakiego budynku jednorodzinnego chcesz zainstalować kocioł o mocy 25 czy 35kW ?

Chyba że jakaś świetlica wiejska z tym że tam kotłownia ma już pokaźne rozmiary.

W zeszłym roku wysyłałem 25-kę na pensjonat 650m, trzy dni temu w okolice Zwardonia gdzie ma ogrzewać dom mieszkalny i warsztat samochodowy usytuowany obok :)

Obecnie do ogrzewania domków jednorodzinnych rozmawiamy raczej o kotłach w mocach od 7, 10 czy 12kW max.

Opublikowano

Ja do żadnego! Forumowicz o nicku "Noel" chciał do kotłowni o wymiarach 1,48x 4 z trzema drzwiami zapakować 35kW kocioł. Po co? Tego nie wiem, dla mnie to przejaw skrajnej głupoty podobnie jak stosowanie do nowych domów o niskim zapotrzebowaniu na ciepło kotła na paliwo stałe. Z rok temu może wcześniej, był na forum jeden co koniecznie chciał do domu o zapotrzebowaniu jak dom pasywny kocioł na ekogroszek, i żadne tłumaczenia go nie przekonały że to głupota

Opublikowano

No sam widzisz że tylko możemy sobie co najwyżej popisać a niektórzy przy okazji nawet pokłucić przekonując do swoich racji a to inwestor płaci i decyduje, kropka :)

Opublikowano

Ja do żadnego! Forumowicz o nicku "Noel" chciał do kotłowni o wymiarach 1,48x 4 z trzema drzwiami zapakować 35kW kocioł. Po co? Tego nie wiem, dla mnie to przejaw skrajnej głupoty podobnie jak stosowanie do nowych domów o niskim zapotrzebowaniu na ciepło kotła na paliwo stałe. Z rok temu może wcześniej, był na forum jeden co koniecznie chciał do domu o zapotrzebowaniu jak dom pasywny kocioł na ekogroszek, i żadne tłumaczenia go nie przekonały że to głupota

Kto bogatemu zabroni latać po drobne zakupy do sklepu śmigłowcem [ostatnio był taki przypadek] ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.