Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od jakiegoś czasu przymierzam się do wymiany kotła śmieciucha na podajnikowy. Wg portalu Ciepło Właściwe na dom 260 m2 potrzebuję piec o mocy ok 17 kW. co polecacie z zestawu: Defro komfort Eko PZ 20kW, SKAM-P Plus 17 kW, Kamen Dual Komfort 20 kW czy Zębiec KP 20 kW?

Opublikowano

Podaj link do wyniku na cieplowlasciwie bo 17 kW to bardzo duża moc.

Opublikowano

Szukaj kotła w przedziale mocy 15-17kW.

Odpowiedz sobie na pytanie czy chcesz palić tylko ekogroszkiem,miałem lub mieszanką miału i ekogroszku i wtedy będziesz wiedział jaki powinien być w kotle zamontowany palnik.

Wybór sterownika zależy od tego,jak bardzo masz skomplikowaną instalacje.

Poczytaj opinię o poszczególnych kotłach i wybierz ten,który najbardziej Ci odpowiada,biorąc pod uwagę nacisk naszych "umiłowanych przywódców" ;)  na czystość spalin.(po to żeby nie wymieniać pod przymusem,jak przyjdzie rozkaz z Brukseli)

Kotły kupujemy przynajmniej na 12 lat.

A to,czy te kotły naprawdę spełniają wyśrubowane normy w warunkach domowych to inna sprawa,o której się tak na prawdę nigdy nie dowiemy.

Życzę zdrowego rozsądku.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Proszę odpowiadających o przeczytanie pytania w pierwszym poście i odpowiedzi na nie. Wypowiedzi na inne tematy lub nie spełniające regulaminu forum proszę umieszczać tutaj:

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/19591-wydzielone-z-wyb%C3%B3r-kot%C5%82a/

Opublikowano

widzę, że ciężko będzie o neutralną opinie. Kotły zaliczane do klasy 5 są dość drogie, pewnie tylko ze względu na "papierek" jakim jest certyfikat i jeszcze do tego nie ma za dużo użytkowników tych piecy. Oczekiwałem bardziej o opinie użytkowyników wymienionych piecy oraz o przedstawienie podstaw do swojej opini (budowa, cena, serwis itp). Przedstawienie kotła bez żadnych podstaw merytorycznych w ogóle mnie nie interesuje.

Opublikowano

Polecam przejrzeć forum pod kątem ww. kotłów (najlepiej wpisać ich nazwy w wyszukiwarkę - większość kotłów było wielokrotnie opiniowanych na forum).

Opublikowano

Czy jest sens pchac sie w kotly w klasie 5? Moim zdaniem nie. Na forum jest dyskusja na ten temat.

Ja bym polecil postawic na sprawdzone konstrukcje:

Skam p plus/premium

Ogniwo eko plus.

Sam stoje przed kupnem kotla i wybralem skam p plus ze stalowa retora umozliwiajaca palenie mialem. Polecam sprawdzic.

Opublikowano

Z jednej strony Animus jest radykalistą ALE... 

Ma to sens,muszą unowocześniać konstrukcji kotłów.[wymusi to na producentach zmiany by utrzymać się na rynku]  Kotły przebadane,spełniające normy są lepsze.[mówię o jawnych badaniach] . Oczywiście normy same w sobie nie spalą poprawnie węgla . Ale budowa kotłów ,sprawność sprawia że spalanie jest efektywniejsze a pył węglowy,nie palny zostaje w kotle!!!!!!.Powiem na swoim doświadczeniu. Mam kociołek 2,5 roku i dachówkę koło komina czerwoną . Kotły na eko, zasypowe kiepsko prowadzone po 2,5 roku mają dach zazwyczaj już koło komina częściowo czarny,zasmolony.U mnie pył węglowy ma do pokonania 3 przeszkody [mój wymysł] zanim trafi do komina,cel??? właściwie są 2. Pierwszy by komin rzadziej wymiatać :D a 2 by po prostu jak najwięcej syfu zostawało w kotle ... Zresztą user jednego kotła chwalił się ostatnio że po spaleniu 200kg nazbierał około pół litra pyłu z wymiennika..U mnie to jest nie realne,tak mam o wiele,wiele więcej pyłu ..

Opublikowano

Masz sporo racji, ale u siebie choć palę już od 7 lat w kotle, który nie ma żadnej z nowych klas i testuję różne ekogroszki to dachówki [czerwone] mam czyste.

Zamontowanie w wymienniku zawirowywaczy spowodowało, że więcej pyłu zostaje przy nich a mniej leci do komina, dodatkowo rura od czopucha idzie w górę.

Sporo zależy od węgla i sterownika bo jeden sąsiad kiedyś kupił na próbę Komorany i bardzo szybko oczernił dachówki przy kominie, inny palił Komoranami kilka lat [w kotle, który mu poleciłem] i ma czysto.

Do kotłów w 5 klasie podchodzę sceptycznie i dokąd nie zostaną przetestowane i opisane w praktyce przez użytkowników będę się obawiał, że mogą mieć różne "choroby wieku dziecięcego", które dotąd miały wszystkie nowe "cudowne" konstrukcje palników, sterowników, kotłów itd.

Ważne, żeby palnik w wybranym kotle miał moc większą od nominalnej mocy kotła o 30% [optymalnie] lub maksymalnie o 50%, wysoką sprawność, wymiennik łatwy do czyszczenia, sterownik o odpowiedniej ilości wyjść, z dobrym algorytmem sterującym spalaniem.

Opublikowano

Jestem coraz bardziej zdecydowany na kocioł Ogniwo Eko Plus 16kW, ale jeszcze zastanawia mnie zakres mocy. Niektóre tabele pokazują zakres 3-19 kW a niektóre 3-16. Jak odnieść się do tych informacji? Czy ktoś orientuje się kiedy wypuszczą kotły z palnikiem Burner-sM?

Opublikowano

Zapytaj na blogu Zawijana. On najlepiej wie.

Opublikowano

Jestem coraz bardziej zdecydowany na kocioł Ogniwo Eko Plus 16kW, ale jeszcze zastanawia mnie zakres mocy. Niektóre tabele pokazują zakres 3-19 kW a niektóre 3-16. Jak odnieść się do tych informacji? Czy ktoś orientuje się kiedy wypuszczą kotły z palnikiem Burner-sM?

Ogniwo Eko Plus to już niestety  przestarzała konstrukcja pojawił się nowy kociołek z literką M .    ;) 

Opublikowano

Podobno lipiec-sierpien. Obecnie możesz już kupić za naszą południową granicą cena ok 60tys koron.

Opublikowano

Ogniwo Eko Plus to już niestety  przestarzała konstrukcja pojawił się nowy kociołek z literką M .    ;) 

Póki nikt go na rynku PL nie użytkuje, należy zwrócić uwagę na:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?235435-Ogniwo-Eko-Plus-M-pytania-i-odpowiedzi-czyli-jak-to-jest-z-tym-kotłem&p=6785205&viewfull=1#post6785205

Opublikowano

Ogniwo Eko Plus M widze, ze jeszcze nie jest nigdzie dostepny... Na stronie zawijana jest informacja, ze posiada on moc nominalna 26 kW, czy to oznacza, ze tylko o takiej mocy bedzie dostępny? Co z pracą na niskich mocach, np. w okresie letnim do ogrzewania tylko ciepłej wody?

Opublikowano

Nie wiem jak Ogniwo-M  radzi sobie latem, ale wszystkie kociołki z szamotem  te  w 5 klasie ,lepiej pracują na niskich mocach , kotły można brać większej mocy bo to moc maksymalna .

Opublikowano

Z tym nowym kotłem Ogniwa jest ciekawa sprawa na stronie czeskiego dystrybutora podane jest że kocioł OEP M 26

"Spełnia normy emisji spalin klasy 4: wg normy 303-5:2012  i podstawowym paliwem jest węgiel brunatny i kamienny orzech 2 

kocioł został certyfikowany przez Instytut Inżynierii testu w Brnie.

Jest również wpisany na listę dotowanych produktów i technologii (SVT), pod numerem: 6686 i jest możliwe, aby dostać się do dotacji kotła do wysokości 60 000 CZK" . 

A to oryginał tekstu ze strony https://kotly.com.pl/produkt-kotel-ogniwo-eko-plus-m-7-26-kw-4238.html?l=cz

Splňuje požadavky 4 emisní třídy podle normy 303-5: 2012 a základním palivem je černé a hnědé uhli ořech 2.

Kotel byl certifikován Strojírenským zkušebním ústavem v Brně.

Je taky zapsán v seznámě dotovaných výrobku a technologií (SVT) pod číslem: 6686 a je možně dostat na kotel dotace ve výši 60 000 Kč.

A to wpis @zawijana na FM - post #216 w temacie http://forum.muratordom.pl/showthread.php?235435-Ogniwo-Eko-Plus-M-pytania-i-odpowiedzi-czyli-jak-to-jest-z-tym-kot%C5%82em/page11

" OGNIWO EKO PlusM spełnia wymogi energetyczno-emisyjne klasy 5 według PN EN 303-5:2012 (bez elektrofiltra)."

To ja się spytam jak to jest z tymi klasami?   :angry:

Opublikowano

Ogniwo Eko Plus M widze, ze jeszcze nie jest nigdzie dostepny... Na stronie zawijana jest informacja, ze posiada on moc nominalna 26 kW, czy to oznacza, ze tylko o takiej mocy bedzie dostępny? Co z pracą na niskich mocach, np. w okresie letnim do ogrzewania tylko ciepłej wody?

Pewnie tak bo palnik jest tylko jeden, zresztą bardzo podobny jak w Ogniwo Eko Plus 16kW.

Jeśli już ma być Ogniwo to poczekaj na M-kę.

Opublikowano

Zawijan uczy czytać ze zrozumieniem... Jest powiedziane "spełnia wymogi" a nie "posiada certyfikat" ;) .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.