Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dobór Kotła Podajnikowego I Jego Montaż

mask

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeżeli kamienie będą spełniać wymogi z poniższej tabeli to nie ma problemu, niech się palą ;)

Ta i poprzednia tabela z postu # 72 , są podane za PN EN 303-5:2012

w Polsce nie ma praktycznie węgla nadającego się do kotłów z podajnikiem o podanych w tabeli parametrach. Wyjątkiem jest Wesoła. 

Takie parametry charakteryzują węgle typu 32.2 i 33 na przykład z Katowickiego Holdingu Węglowego.

Opublikowano

Jak kocioł, który ma "prawie" 90% ma spalić mniej niż inny mający 94,3% ?

Wymiennik musi nieźle zarosnąć, żeby sprawność zaczęła spadać [sprawdziłem to u siebie korzystając z ciepłomierza], więc wystarczy czyścić wymiennik co drugi zasyp i wtedy ten o wyższej sprawności spali mniej od tamtego o niższej.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?65781-RANKING-KOTŁÓW-NA-EKO-GROSZEK&p=6870949&viewfull=1#post6870949

Opublikowano

@ zwanzig

Czyli wegiel słabo i średnio spiekający, wg Zawijana nadające się tylko do kotłów z palnikami nowej generacji.

Czyżby zatem kocioł 5 klasy był taki tylko w laboratorium?

- wyselekcjonowany opał, to problem z dostępnością, przez to wyższa cena, możliwość "wzbogacania" przez nieuczciwych pośredników;

- częściowo ręczne prowadzenie procesu spalania, z czym bardzo wielu użytkowników sobie nie radzi;

- zróżnicowany odbiór ciepła, często poniżej mocy, przy której utrzymane są parametry z 5 klasy czystości spalin;

To wszystko razem wzięte prowadzi mnie do wniosku zawartego w drugim zdaniu.

Opublikowano

SUSPENSER, dnia 26 Maj 2015 - 23:24, napisał: snapback.png

Jak kocioł, który ma "prawie" 90% ma spalić mniej niż inny mający 94,3% ?

Wymiennik musi nieźle zarosnąć, żeby sprawność zaczęła spadać [sprawdziłem to u siebie korzystając z ciepłomierza], więc wystarczy czyścić wymiennik co drugi zasyp i wtedy ten o wyższej sprawności spali mniej od tamtego o niższej.

Nie znalazłem tam nic na temat ...

Opublikowano

w Polsce nie ma praktycznie węgla nadającego się do kotłów z podajnikiem o podanych w tabeli parametrach. Wyjątkiem jest Wesoła. 

Takie parametry charakteryzują węgle typu 32.2 i 33 na przykład z Katowickiego Holdingu Węglowego.

Była Wesoła bo ta z obecnego wydobycia już nie jest ...

Opublikowano

Jakie parametry kotła poprawiły te przeróbki?

Sprawność na pewno bo to mierzę, domyślam się, że także emisję pyłów.

Opublikowano

@ zwanzig

Czyli wegiel słabo i średnio spiekający, wg Zawijana nadające się tylko do kotłów z palnikami nowej generacji.

Czyżby zatem kocioł 5 klasy był taki tylko w laboratorium?

- wyselekcjonowany opał, to problem z dostępnością, przez to wyższa cena, możliwość "wzbogacania" przez nieuczciwych pośredników;

- częściowo ręczne prowadzenie procesu spalania, z czym bardzo wielu użytkowników sobie nie radzi;

- zróżnicowany odbiór ciepła, często poniżej mocy, przy której utrzymane są parametry z 5 klasy czystości spalin;

To wszystko razem wzięte prowadzi mnie do wniosku zawartego w drugim zdaniu.

No popatrz, jaki sens ma norma, która opiera się na badaniu węgla kamiennego o następujących parametrach? :

Zawartość popiołu 2-7%, kaloryczność powyżej 28Mj/kg - odpadają w przedbiegach Ziemowity, Piasty, Janiny, ledwo co łapie się po znajomości węgiel z Chwałowic  ;).

A gdzie jest spiekalność? Nie jest istotna?

Takie parametry bez uwzględnienia spiekalności spełnia tylko węgiel typu 33 z KWK Marcel i węgle z Katowickiego Holdingu Węglowego, z których większość to typy 32.2 i 33.

Może trochę przegnę, ale spełnia je również mój węgiel typu 34.2 z KWK Knurów - 31Mj/kg 7% popiołu, tylko spiekalność i dylatacja już nie takie optymalne...   :D.

Kto używa takiego węgla w kotłach z podajnikiem? Ekoret produkowany przez KHW bazował na węglu 31.2 z Kazimierza-Juliusza i Murcek z dodatkiem węgla z Wesołej i dlatego uzyskiwano spiekalność w granicach 10 wg Rogi. Wartość opałowa kształtowała się w granicach 26Mj/kg, a popiół dzięki węglowi z Murcek dochodził nawet do 10%. Pozostałe węgle z KHW to smoki dobre do spalania od góry, a nie do podajników. Kto palił Wujkiem, Wieczorkiem czy Staszicem wie o co chodzi.

Czytałem w pewnym opracowaniu o propozycjach dyrektywy mówiącej o następujących parametrach:

Typy węgla: 31.1   31.1    32

Uziarnienie (mm): 5-25    8-25   8-31.5

Spiekalność RI maksymalnie 10

Kaloryczność 25-26Mj/kg

Zawartość popiołu do 10%

Zawartość siarki do 0.8%

I są to realne do osiągnięcia parametry w oparciu o wydobywany w Polsce węgiel.

Opublikowano

SUSPENSER, dnia 26 Maj 2015 - 23:24, napisał: snapback.png

Nie znalazłem tam nic na temat ...

A to ciekawe. ;)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A tu odnośnie węgla do kotłów 5 klasy 

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/19584-zestawienie-kotłów-z-podajnikiem-klasy-5-według-normy-pn-en-303-52012/?p=217850

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.