piotrparker Opublikowano 6 Maja 2015 #1 Opublikowano 6 Maja 2015 Witam wszystkich, Buduje nowy dom, w okolicach Poznania. Ostatnio będąc na budowie podjechał do mnie handlowiec firmy budowlanej i przedstawił nową formę ogrzewania elektrycznego foliami grzewczymi. Próbowałem szukać jakichś informacji w internecie ale mało jest. Co sądzicie na ten temat? Prosze o jakieś konstruktywne opinie :)
sambor Opublikowano 6 Maja 2015 #2 Opublikowano 6 Maja 2015 To po prostu wersja grzejnika elektrycznego - jak masz bardzo ciepły dom i dużo kasy to warto , jak ma być oszczędnie to odpuść.
piotrparker Opublikowano 6 Maja 2015 Autor #3 Opublikowano 6 Maja 2015 Właściwie to buduje dom, który ma mieć zapotrzebowanie na energię około 40kWh/m2. Nie jest to bardzo energooszczędny dom, ale dosyć ciepły mimo wszystko. Katalog który otrzymałem cenowo mnie nie przeraża. Powiedziałbym, że prównując do innych typów ogrzewania elektrycznego nawet wychodzi dosyć korzystnie dlatego wogóle rozważam wątek.
sambor Opublikowano 6 Maja 2015 #4 Opublikowano 6 Maja 2015 Ogrzewanie elektryczne za wyjątkiem pieców akumulacyjnych jest tanie przy inwestycji w system grzejny - przecież to głównie tylko kable lub grzałki. Nie potrzeba komina, kotłowni itp, cały niuans tkwi w kosztach eksploatacji - te potrafią być zabójcze - przelicz to na wszystkie strony.
majschi Opublikowano 6 Maja 2015 #5 Opublikowano 6 Maja 2015 Buduje nowy dom, w okolicach Poznania. Gaz ziemny a jeśli go nie ma to pompa ciepła.
majschi Opublikowano 6 Maja 2015 #7 Opublikowano 6 Maja 2015 Katalog który otrzymałem cenowo mnie nie przeraża. Powiedziałbym, że prównując do innych typów ogrzewania elektrycznego nawet wychodzi dosyć korzystnie Grzałka elektryczna, kabel grzewczy czy Twoja folia grzewcza zużyje dokładnie tyle samo energii elektrycznej na wyprodukowanie 1KW ciepła. Fizyki nie oszukasz (choć jeden kolega z forum próbuje :D )
AntekBoryna Opublikowano 6 Maja 2015 #8 Opublikowano 6 Maja 2015 Co to znaczy 40kWh/m2? 1) średniorocznie 2) maksymalnie 3) średnio w okresie grzewczym
majschi Opublikowano 6 Maja 2015 #9 Opublikowano 6 Maja 2015 http://www.swiadectwo.builddesk.pl/ep_ek_eu.php
Vlad24 Opublikowano 6 Maja 2015 #10 Opublikowano 6 Maja 2015 To pewnie bardziej dane ze świadectwa Eu, Ek lub Ep. Jeśli tak, to radziłbym uważać, bo rzeczywistość może rozjechać się z tymi wyliczenia nawet x2
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.