darasle Opublikowano 4 Marca 2015 #1 Opublikowano 4 Marca 2015 WItam, Już kilka razy na tym forum próbowałem rozwiązać mój problem, ale bezskutecznie - bardzo proszę o pomoc ! Mam piec z zasobnikiem na ekogroszek, Lazar ze sterownikiem Recalart A300D (byłym juz bliski wymiany tego dziadostwa na inny sterownik,ale ostatecznie wstrzymałem się) - mój problem polega na tym, że dmuchawa się blokuje, a piec dalej pracuje wyrzucając do komory spalania całą zawartość zasobnika z ekogroszkiem !!! Nie wiem dlaczego tak się dzieje, temp. minimalna pieca to 55stopni, max. powyżej której z autoamtu wyłącza się dmuchawa to 90 stopni, a ja niejednokrotnie zauważyłem, że już przekraczając 70 potrafi się zablokować, a piec dalej "jedzie". Proszę o jakieś sugestie, porady co może być nie tak ?
drakon3 Opublikowano 4 Marca 2015 #2 Opublikowano 4 Marca 2015 Co oznacza, że dmuchawa się blokuje? Przestaje działać czy działa bez przerwy? Może masz źle umiejscowiony czujnik odpowiadający za zabezpieczenie podajnika przed nadmiernym rozgrzaniem?
darasle Opublikowano 4 Marca 2015 Autor #3 Opublikowano 4 Marca 2015 Przestaje działać i żebym mógł ją znowu załączyć to temperatura na kotle musi spaść do około 54-53 stopnie ( wówczas zadziała przycisk restartu).
SUSPENSER Opublikowano 4 Marca 2015 #4 Opublikowano 4 Marca 2015 WItam, Już kilka razy na tym forum próbowałem rozwiązać mój problem, ale bezskutecznie - bardzo proszę o pomoc ! Mam piec z zasobnikiem na ekogroszek, Lazar ze sterownikiem Recalart A300D (byłym juz bliski wymiany tego dziadostwa na inny sterownik,ale ostatecznie wstrzymałem się) - mój problem polega na tym, że dmuchawa się blokuje, a piec dalej pracuje wyrzucając do komory spalania całą zawartość zasobnika z ekogroszkiem !!! Nie wiem dlaczego tak się dzieje, temp. minimalna pieca to 55stopni, max. powyżej której z autoamtu wyłącza się dmuchawa to 90 stopni, a ja niejednokrotnie zauważyłem, że już przekraczając 70 potrafi się zablokować, a piec dalej "jedzie". Proszę o jakieś sugestie, porady co może być nie tak ? Takie Recalarty szybko padają - już kilka wymieniałem u klientów - polecam SPP bo jest rozsądny cenowo i bardzo dobrze steruje kotłem - zdecydowanie lepiej niż Recalart.
darasle Opublikowano 6 Marca 2015 Autor #5 Opublikowano 6 Marca 2015 Mam jeszcze dodatkowe pytanie poza konkursem, z wykształcenia jestem belfrem i jakoś powiem szczerze temat mojej kotłowni nie zajmował w mojej głowie specjalnej uwagi, ale... Zwróciłem uwagę, że zamiast pompy CWU pracuje pompa CO - nr 1 na zdjęciu, nr 2 to pompa CO, nr 3 to pompa CWU cyrkulacyjna bez wpinania do sterownika, i nr 4 zawór 4d z siłownikiem. Czy to jest jakiś kardynalny błąd ?
Pieklorz Opublikowano 6 Marca 2015 #6 Opublikowano 6 Marca 2015 Masz dwa wyjścia 1. Jeżeli cos się uszkodziło w Recalart - zadzwoń do nich do serwisu, pewnie będa prosić o wysłanie sterownika do nich. Można skorzystać z aktualizacji oprogramowania, zapytaj ile za to kasują. 2. Przy zmianie sterownika wybrać taki, który obsłuży te 3pompy oraz siłownik zaworu, np. Iryd PID Jedne co jest pewne - ocieplaj te rurki miedziane. To są grosze, nie wiem czy wydasz 50zł na kotłownię.... zmierz średnicę rur, ich długości i kup sobie pianki izolacyjne na te rury.
darasle Opublikowano 6 Marca 2015 Autor #7 Opublikowano 6 Marca 2015 Pieklorz dzięki za radę i faktycznie zaizoluję te rury. Czy ten zawór 4D jest w dobrym miejscu zamontowany ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.