dar0 Opublikowano 6 Lutego 2015 #1 Opublikowano 6 Lutego 2015 Sporo ostatnio szukam by dobrać najlepszy do naszego domku sposób palenia. Doszedłem do wniosku, że doprowadzę do kotłowni - przyszłościowo - instalację gazową, jednak zamontuję pierwotnie palenisko na drzewo. Jak mi się nie sprawdzi, zmienię na gaz. Komin systemowy, ceramiczny wsad. Długość komina ponad 8 m. Za diabła nie mogę jednak zdecydować się, jaki piec wybrać - a powoli będę musiał dokonać wyboru. Domek będzie w założeniu ciepły. 15 cm styropianu grafitowego na ściany, 15 na chudziaku będzie leżeć. Dach ocieplony 2 x po 15 cm wełną 0.032 . Powierzchnia domu wynosi ok 122 m2. DO tego na pewno będę używał kominka z nadmuchami gorącego powietrza - uwielbiam palić w kominku i w nosie mam to, że co jakiś czas troszkę zakopcę salon -- Wyczytałem już, że należy wybrać - żeby dobrze wykorzystać ciepłe spaliny - piec dolnego spalania. Moc - 10-14 kw. Oto efekty moich poszukiwań, a Was proszę o pomoc i rady w wyborze. KOCIOŁ SOKÓŁ SDG-11 14 KW METAL-FACH GÓRNE/DOLNE SPALANIE http://www.tanie-grzanie.net/product...LANIE/?id=3358 Atmos D15 http://tomiboks.pl/atmos-d15-p-488.html? utm_campaign=okazje.info&utm_medium=referral&utm_s ource=okazje.info Kalvis 2-12 http://www.myszkowski-skarem.pl/page...a_paliwo_stale KOCIOŁ C.O. VESPA 10KW http://www.cichewicz.pl/kociol-c-o-vespa-10kw-1 Stalmark Gajowy ( 14 Kw) http://kotly.com/Kociol_STALMARK_GAJ...NE_,3428.html? topSsid=e0dff404381efeefe7872f413eb66549 PEREKO KSW PRIMA 15kW http://kotly.com/Kociol_na_drewno_i_...5kW,3680.html? topSsid=e0dff404381efeefe7872f413eb66549
tomash82 Opublikowano 6 Lutego 2015 #2 Opublikowano 6 Lutego 2015 Zajżyj tu cieplowlasciwie.pl i zacznij poszukiwania od początku
gondoljerzy Opublikowano 6 Lutego 2015 #3 Opublikowano 6 Lutego 2015 ... Doszedłem do wniosku, że doprowadzę do kotłowni - przyszłościowo - instalację gazową, jednak zamontuję pierwotnie palenisko na drzewo. ... DO tego na pewno będę używał kominka z nadmuchami gorącego powietrza - uwielbiam palić w kominku i w nosie mam to, że co jakiś czas troszkę zakopcę salon -- Wyczytałem już, że należy wybrać - żeby dobrze wykorzystać ciepłe spaliny - piec dolnego spalania. Moc - 10-14 kw. Oto efekty moich poszukiwań, a Was proszę o pomoc i rady w wyborze. Powinieneś poszukać jeszcze i poczytać jeszcze. Chociażby na tym forum. Kotły, które wybrałeś w większości nie są dolnego spalania i poza Atmosem nie nadają się do spalania drewna. No i jak na opis domu, to celujesz w zbyt dużą moc.
dar0 Opublikowano 7 Lutego 2015 Autor #4 Opublikowano 7 Lutego 2015 Ok. Kotły za duże - ale trudno znaleźć mniejsze. -0- Dlaczego piszesz że są to kotły górne skoro w opisach większości jak byk stoi że są dolnego spalania ? Kalvis - na kilku innych tematach wychwalany jako piec dolnego spalania np, zachwalany jako piec właśnie do drzewa głównie. .... Na stronie ciepłowłaściwe byłem - już jakiś czas temu. 8- 10 kw piec zasypowy mi radzą - znacie taki ?? W domku nie ma miejsca na bufor. GAZU nie założę na razie, prąd odpada. Ekogroszek - coraz więcej na niego narzekania. Znajomy założył mały piec i co noc musi wygasać, bo jest za gorąco w domu.
ksgw11 Opublikowano 7 Lutego 2015 #5 Opublikowano 7 Lutego 2015 To masz problem. Brak buforu i przy obecnej pogodzie zapotrzebowanie masz w okolicy suszarki włączonej równocześnie z TV i laptopem. Ja mam dom jak w profilu i obecnie jest mocno przycięty na mocy z 11KW o ~połowę i jakoś w miarę to działa, bez przymykania klapki czego nie wolno dolniakowi robić. Producent mojego, Zgoda, robi jakieś 5 czy 8KW ale to i tak za dużo. Masz połowę mniejszy dom, dwukrotnie lepiej ocieplony od mojego, a podliczyłeś się na prawie tyle KW ile ja. Coś tu ktoś źle robi i dojdź do prawdy jeszcze przed zakupem kotła ^_^ , znaczy kotełusia.
dar0 Opublikowano 8 Lutego 2015 Autor #6 Opublikowano 8 Lutego 2015 Hmm Czyli powinienem szukać pieca na drzewo poniżej 10 kw ? Jakieś propozycje ? Pomysły ? Jeśli nie drzewo - ile mogłoby mnie kosztować opalanie gazem takiego domu ? ( boję się cen gazu, wiem ile znajomi płacą... ale nie mam odniesienia do takiego domku ) D
ksgw11 Opublikowano 8 Lutego 2015 #7 Opublikowano 8 Lutego 2015 Na cieplowlasciwe podlicz się i tam jest wykresik z kosztami od butelek pet (nie no, to żart) po palenie banknotami EUR (to też żart). Piszesz o kominku... zrób taki z płaszczem, w miejsce kotła postaw bufor.
dar0 Opublikowano 8 Lutego 2015 Autor #8 Opublikowano 8 Lutego 2015 http://cieplowlasciwie.pl/wynik/lfq Tyle z ciepłowłaściwe.pl wynika. Że powinienem zasypowego pieca szukać poniżej 10 kw - znacie taki ?? Nie zrezygnuję z kotła - przecież kominek w saloonie nie będzie jedynym źródłem ciepła dla domu ;-) - podoba mi się strasznie koza w salonie - mogłaby być z płaszczem wodnym bo z DGP nie występują. Albo kominek z DGP. ew. zmieniłbym kocioł na coś innego - tylko na co ? Mała kotłownia - 7,1 m2 nie pozwala na wielkie szaleństwo. Bufora nie zmieszczę, bo zbiornik na CWU planuję 300l.
ksgw11 Opublikowano 8 Lutego 2015 #9 Opublikowano 8 Lutego 2015 Pomysłów brak. Może jednak przerób czysteogrzewanie.pl :) . W tym miejscu może stać bufor, może mieć 300-500-czy więcej L i wężownicę, którą CWU będzie podgrzewana.
dar0 Opublikowano 8 Lutego 2015 Autor #11 Opublikowano 8 Lutego 2015 JAk przerób ciepło właściwe ? Gdzie widziałbyś ten bufor - braknie mi na to wszystko miejsca w kotłowni. Przy załozeniu, że ustawię piec na drzewo, obok niego postawię bufor - ile ściany potrzebuję ? Zbiornik 200-300 l na CWU mogę zawiesić na ścianie garażu ( tylko tam niska temp będzie.. )albo nie wiem gdzie :( Gaz i gaz- a ile za ten gaz zapłacę ?? Boję się rachunków za gaz.
emigrant Opublikowano 8 Lutego 2015 #12 Opublikowano 8 Lutego 2015 Przecież ten dom jest mały, do tego dobrze ocieplony i to styropianem grafitowym pewnie o bardzo dobrym współczynniku lamda. Dach też cały w wełnie. Kocioł zasypowy to będą same problemy. Weź gaz i zamknij temat.
dar0 Opublikowano 8 Lutego 2015 Autor #13 Opublikowano 8 Lutego 2015 Jakie problemy ? Na cieplowlasciwe 2200 za gaz - ile do tego trzeba doliczyć za abonament ? drzewo - 1600 zł Pracy nie liczę - bo ja ją wykonuję sam dla siebie i liczyć tego nie zamierzam - co zrobię sam, zostaje mi w portfelu - tak jest i teraz na budowie - co robię ja, to robię dla siebie oszczędzając koszty budowy. Piece - z mniejszych znalezione Dakon Dor 12 kw ( na węgiel i drzewo) Cichowicz 8-10 kw Moderator unica sensor 10 kw
ksgw11 Opublikowano 8 Lutego 2015 #14 Opublikowano 8 Lutego 2015 To do tego możesz dorzucić mój Zgoda ksgw 11KW - mniejsze nie mają ruchomego rusztu, a to ważna, jeśli nie najważniejsza cecha, stałopalnego dolniaka. Ale to za wiele dla Twego termosu! Krzyczę :) Nie mam pojęcia jak te koszty są tam liczone. Moje 220mkw z nowym od wigilii 11KW kotłem, spaliło do tej pory tonę węgla za 860zł i drewna do rozpałki parę skrzynek, i to odpadów typu zniszczona paleta czyli marne drewno. Zaraz dokupię tonę orzecha i nie braknie, o ile nie nadejdzie mróz syberyjski. Cała zima jak obecna za 1500zł i w największym/najchłodniejszym pokoju na piętrze nie ma poniżej 20*, reszta domu 21-23 stale
emigrant Opublikowano 8 Lutego 2015 #15 Opublikowano 8 Lutego 2015 To zobaczysz co będzie się działo z drewnem w kotle jak wygrzejesz dom. A wygrzejesz go dość szybko. Nic chyba nie napisałeś jaką masz instalację, czy miedź czy starą z dużą ilością wody. Bo jak wszystko miedź i nowe grzejniki to pewnie dom wygrzejesz czajnikiem z kuchni ;).
sambor Opublikowano 8 Lutego 2015 #16 Opublikowano 8 Lutego 2015 Jak nie masz bufora lub dużego zładu wody w instalacji , to nie ma co się nastawiać na ciągłe palenie drewnem - nie dasz rady. Np ja mam DS ok 14-16kW + bufor 800l, wczoraj ok 23h po paleniu ok 8h nagrzałem dom i bufor , Dzisiaj ok 17h w domu jeszcze ciepło , bufor już praktycznie rozładowany. I tak rozpalam co 2-3 dni , spalam ok 23-25kg drewna i mam spokój na dobę. Im zimniej na dworze, tym lepiej się pali w drewno w DS , przy temp ok 0C palę pelletem w drugim kotle,
dar0 Opublikowano 8 Lutego 2015 Autor #17 Opublikowano 8 Lutego 2015 sambor - duży masz metraż ogrzewany ? Docieplony ? - To może warto do takiego mniejszego pieca ( jak wskazałem wyżej ) upchać jakoś zbiornik z 750 l i w nim kumulować ciepło ?Tylko jak ja to wszystko w kotłownię upcham ?? ( piec, zbiornik 750 l, zbiornik 200-300 l na CWU ) - zbiornik 100 l na wodę z głębinówki mogę upchać w garażu :-)
sambor Opublikowano 8 Lutego 2015 #18 Opublikowano 8 Lutego 2015 Metraż ogrzewany - 260m2 - 160 podloga + 100 grzejniki , gazobeton 36 +15 cm szary styropian. Mój bufor jest stosunkowo mały, ale grzeję go ostro np wczoraj do 94C. Przy buforze kocioł nie powinien być za mały, raczej o 50 % przewymiarowany Jeżeli nastawiasz się na drewno to bez wentylatorów, miarkowników ciągu i innych wynalazków - tylko stałe nastawy, z optymalnymi warunkami spalania.
dar0 Opublikowano 8 Lutego 2015 Autor #19 Opublikowano 8 Lutego 2015 Hmm. Muszę to pomierzyć na budowie - 7 m2 kotłowni nie pozwala szaleć... Przewymiarowanie - to znaczy że 10 kw w moim przypadku wystarczy ? Z całą pewnością będę miał kominek z DGP. Marzyła mi się koza, ale nie da się do niej za bardzo wsadzić DGP :P
sidi62 Opublikowano 8 Lutego 2015 #20 Opublikowano 8 Lutego 2015 Nie irytuj się na propozycję kotła gazowego, przecież to nie będzie jedyne żródło ciepła, bo sam pisałeś, że uwielbiasz kominek. Paląc w nim możesz sporo gazu zaoszczędzić mając jednocześnie możliwość ogrzewania automatycznego. Czasem trzeba wyjechać, zachorować lub po prostu zalać pałe...
dar0 Opublikowano 8 Lutego 2015 Autor #21 Opublikowano 8 Lutego 2015 Paląc gazem zapłacę sporo przez cały rok tylko za to, że mam gaz - niezależnie od tego, ile go użyję. I dlatego podchodzę do niego sceptycznie. Wielu moich znajomych płaci za gaz naprawdę spore pieniądze - nie mam jak pisałem porównania z nowymi domkami z dobrym ociepleniem - nie wiem ile będzie to tak naprawdę kosztować -a wiem, że sporo wydają właśnie na gaz. Rachunki rzędu 400-500 zł przy obecnej zimie ( której prawie nie ma.... ) budzą spore obawy. Dlatego opcja kotła nie jest taka straszna. A boję się gazu - mając kredyt do spłacania dokładam sporą pozycję do udźwignięcia w budżecie. Jesteś w stanie podać mi realnie ile mogę za gaz płacić ? Przeglądając forum trudno o optymizm :P Nie mówię gazowi nie na całe życie - planuję podłączyć gaz do kotłowni. Ale na razie nie korzystać - przyszłościowo.
sambor Opublikowano 8 Lutego 2015 #22 Opublikowano 8 Lutego 2015 Aby podłączyć gaz do kotłowni to niestety musi być to osobna kotłownia lub inne pomieszczenie z osobnym kominem. Kocioł gazowy nie może być zainstalowany w jednym pomieszczeniu wraz z kotłem na paliwa stałe.
dar0 Opublikowano 8 Lutego 2015 Autor #23 Opublikowano 8 Lutego 2015 Nie no - źle mnie zrozumiałeś ;-)Mam osobną kotłownię - gaz - w sensie rurki - podciągam do niej i zaślepiam na razie. Jeśli zdecyduję się na gazowe ogrzewanie, to wymontuję piec na drzewo. Komin mam systemowy ( CJ-blok) więc ocieplona ceramika w środku ogarnie oba rodzaje paliwa ;-) O ile wybiorę drzewo - cały czas myślę - ale czasu coraz mniej - za miesiąc przychodzą hydraulicy robić instalacje i trzeba coś już mieć wydumanego... --- Ile kosztuje abonament miesięczny za podłączony gaz ? Ile go spalić mogę ogrzewając ? Pewnie jak gaz - to kondensat ok 8-10 kw z zamkniętą komorą spalania jednofunkcyjny grzejący wodę do zbiornika 300 l na CWU. ?
sambor Opublikowano 8 Lutego 2015 #24 Opublikowano 8 Lutego 2015 Kocioł gazowy 8-10kW to max do 120l CWU, do 300l to już trzeba 25 -30kW.
sidi62 Opublikowano 8 Lutego 2015 #25 Opublikowano 8 Lutego 2015 Nie jestem w stanie podać ile będziesz płacił za gaz, bo każdy dom jest inny, a poza tym ja mam u siebie instalację na propan dzierżawioną od Gaspolu. Dom grzeję kozą a gazu używam tylko do cwu.Ale kilka lat temu w połowie lutego brakło mi drewna i grzałem do końca sezonu propanem. Rachunki wyniosły w sumie 850 zł. Mój dom jest ciut większy od Twojego i minimalnie gorzej ocieplony a propan+ dzierżawiona instalacja to koszty dwukrotnie większe niż GZ-50.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.