Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam ogromną prośbę do was wszystkich, proszę o pomoc w poprawieniu mojej instalacji.

Niestety trafiłem na fachowca któremu zaufałem, sprawa wygląda następująco:

Na dzień dzisiejszy mam:

1. Kocioł LING DUO 25 kW

2. Zestaw solarny WATT CPC DUO SISS ( http://www.watt.pl/content/view/99/73/lang,polish/ )

3. Kocioł gazowy Ulrich Kondensich KO KOMPRESSOR KO 24

Nie znam się na hydraulice, ostatnio z wynikłych problemów wstępnie naszkicowałem to co już mam zrobione.

Teraz mam problem taki że nie chcą pracować mi grzejniki na piętrze poprawnie, czasami tylko grzeje połowa zainstalowanych grzejników a powrót wody do kotła z instalacji grzejników jest tylko lekko ciepły. Wstępnie co się zorientowałem na forum prawdopodobnie brakuje jednej pompy.

Do całego układu ma być jeszcze dołączony kocioł gazowy ale w tej kwestii proszę o poradę.

Układy połączone przez wymiennik płytowy.

W załączniku schemat mojej kotłowni.

Dzięki za pomoc

post-4916-1230891896_thumb.jpg

Opublikowano

Witam,

Problem występujący w tym opisie, może odnosić się do złego doboru wymiennika płytowego oraz błędów w ustawieniu.Pompa w układzie kotłowym powinna pracować na 3 a za wymiennikiem płytowym na 2.Takie ustawienie zwiększy przepływ ciepłej wody w dalszej części CO.Drugim ważnym błędem mogą być grzejniki ,jeśli są konwektory muszą być zasilane wysoką

temperaturą.W przeciwnym razie tracą swą wydajność i jest problem niskich temperatur.Żle połączony zasobnik ciepłej wody,powinien zasilać go kocioł na paliwo stałe.W pokazanym szkicu kocioł pracuje sam na obiegu przez wymiennik.Brak rury odpowietrzającej przy naczyniu przelewowym,naczynie powinno być montowane na zasileniu.

Opublikowano

Solar z jedną wężownicą ,należy go pozostawić w obecnym układzie.Wskazałem na błąd w pomyłce nie oglądając zestawu,ma on inną budowę ,jest bardziej nowoczesny.Sprawdż temperatury na obejściu układu przy wymienniku po obu stronach.Przy odpowiednim doborze i odpowietrzonym wymienniku różnica powinna być na granicy 1.5 s C.Chociaż odstępstwo w granicy 10 s C jest normą.Pompa może zasysać powietrze z odpowietrznika ,który znajduje się obok niej.Zakłóci pracę wymiennika płyt.

Opublikowano
Witam!

Mam ogromną prośbę do was wszystkich, proszę o pomoc w poprawieniu mojej instalacji.

Niestety trafiłem na fachowca któremu zaufałem, sprawa wygląda następująco:

Na dzień dzisiejszy mam:

1. Kocioł LING DUO 25 kW

2. Zestaw solarny WATT CPC DUO SISS ( http://www.watt.pl/content/view/99/73/lang,polish/ )

3. Kocioł gazowy Ulrich Kondensich KO KOMPRESSOR KO 24

Nie znam się na hydraulice, ostatnio z wynikłych problemów wstępnie naszkicowałem to co już mam zrobione.

Teraz mam problem taki że nie chcą pracować mi grzejniki na piętrze poprawnie, czasami tylko grzeje połowa zainstalowanych grzejników a powrót wody do kotła z instalacji grzejników jest tylko lekko ciepły. Wstępnie co się zorientowałem na forum prawdopodobnie brakuje jednej pompy.

Do całego układu ma być jeszcze dołączony kocioł gazowy ale w tej kwestii proszę o poradę.

Układy połączone przez wymiennik płytowy.

W załączniku schemat mojej kotłowni.

Dzięki za pomoc

bez urazy jak robisz tosam to jeszcze cie to usprawiedliwia jesli fachowiec to daj mu wolne w tej chwili masz kaprysna instalacje i trzeba by było ja uporzadkowac bo cod ze wogole grzejniki grzeja przy tym układzie przeanalizuje to i postaram sie opisac co mozna uratowac zeby wszystkiego nie rozbierac

Opublikowano

Dzięki z góry!!

Mój fachowiec :))) żeby szybko uruchomić grzejniki zainstalował zawór na zasilaniu do bufora ( przy samym praktycznie buforze ) Zawór został przymknięty, zwiększył się opór przy zasilaniu bufora i woda poszła na grzejniki ( teraz jest ok). Powiedział mi że w tym miejscu trzeba wstawić jeszcze jedną pompę którą będzie sterował piec na ekogroszek a za pompą bliżej bufora włączyć piec gazowy. Tylko teraz sie zastanawiam jak piec gazowy będzie ogrzewał mi dom jeżeli zostanie wyłączony piec na opał stały. W tedy będzie działała mi tylko jedna pompa którą ma kocioł gazowy???

czekam na jakieś info

Dzięki