Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Pragnę wykonać nową instalacje w budynku jednorodzinnym w połowie podpiwniczonym parterowym z poddaszem do adaptacji. Ściana dwu warstwowa jeszcze nie ocieplony. Z uwagi na brak kasy muszę zaprojektować i wykonać wszystko niemal sam. Kotłownia w piwnicy.

Planuje piec ze sterownikiem. Dwie opcje albo na miał z podajnikiem albo kocioł na wszystko.

W pokojach grzejniki a w kuchni i łazience podłogówka. Na piętro wyprowadzę rurę na ewentualne rozbudowę. Staram się wyczytać co było by najlepsze jak to wszystko rozplanować by miało dobrą sprawność i przede wszystkim działało. Niestety zaczynam się już gubić. Pytanie do ekspertów ludzi co maja na co dzień z zagadnieniem do czynienia.

1. Z czego wykonać instalacje.

2. Jak podłączyć ogrzewanie tj grzejniki z podłogówka i oczywiście ciepła woda tez.

Priorytet to cena rozwiązanie nie muszą być nowoczesne ale cenowo praktyczne. Proszę o pomoc może ktoś już dysponuje schematem podłączenia a dobór materiałów jest dla niego błahostką. Każdą informację postaram się wykorzystać i każda pomoże mi w realizacji celu czyli wykończenia i zamieszkania w upragnionym domu Pozdrawiam Arek

Opublikowano

Witaj,

Jeśli mogę podpowiedzieć kilka ważnych uwag,to polecił bym Ci wykonać instalację w układzie otwartym,gdyż jest na paliwo stałe.Z uwagi na połowę budynku podpiwniczonego, dobrze aby układ pracował na grawitacji w przypadku braku zasilenia energii elektrycznej.Jeśli chodzi o kocioł

wybrał bym wszystko palny,przy kotłach na miał jesteś ograniczony co do paliwa.Podłogówkę należy osobno rozdzielić od CO, w jednym układzie dobrze się sprawdzają ale mniejsze pętle ogrzew. podł.Na pewno nie miedż w układzie otwartym,bo to zwiększenie kosztów użytkowania.Co do priorytetu ceny ,to dla mnie nie wiadoma .Można wykonać tanio ale czy ładnie i jakościowo dobrze?To sprawa dyskusyjna ,każdy może coś dla siebie dobrego znależć.Schemat układu CO,

projektuje się do układu budynku i ustawienia kotła ,bojlera,zas.zimnej wody i kierunków rozprowadzenia instalacji.Przy nowym budynku w stanie surowym można pokusić się o instalację z rur metalowych w ocynku i podłogówka w plastiku,ale tu potrzeba trochę wysiłku i dobrej wiedzy.Lub w obrębie kotła rury stalowe na zasileniu i powrocie z układem pompowym i dalej plastik -tańsze rozwiązanie,jeszcze inny sposób to kocioł na paliwo stałe układ otwarty,CO w układzie zamkniętym połączone przez wymiennik płyt. lub zasobnik ciepłej wody.To rozwiązanie droższe ,wybór należy do tego kto za to płaci.

Opublikowano

Witaj OMI,

Jeśli zależy Ci na dobrym w miare projekcie to musisz podać dużo więcej danych, tj. zapotrzebowanie energetyczne budynku, a przynajmniej wielkość pomieszczeń i ich wysokość, ile osób będzie mieszkać w domu, albo jakiej wielkości chcesz bojler, czy instalacja ma działać grawitacyjnie. Jednak nic nie zastąpi projektu wykonanego przez fachowca na miejscu.

Odnośnie pytania z czego, to dzisiaj jest naprawdę kilka możliwości, ale jeśli chcesz wykonać to sam, najłatwiej będzie wykonać instalację w miedzi, za wyjątkiem podłogówki.

Jeśli chodzi o schemat to załączam materiał do dyskusji, bo tak naprawdę to jest tylko jakaś idea instalacji CO, która powinna działać również grawitacyjnie, która będzie odpowietrzała się samoczynnie - teoria, wszystko zależy od staranności wykonania. Dodatkowo schemat podłogówki, którą możesz wpiąć za zaworem 4D w obieg CO, ale również przed ten zawór bo podłogówka ma swoją pompę i swoje sterowanie.

post-1622-1230932489_thumb.jpg

post-1622-1230932515_thumb.jpg

Opublikowano
Witajcie.

Pragnę wykonać nową instalacje w budynku jednorodzinnym w połowie podpiwniczonym parterowym z poddaszem do adaptacji. Ściana dwu warstwowa jeszcze nie ocieplony. Z uwagi na brak kasy muszę zaprojektować i wykonać wszystko niemal sam. Kotłownia w piwnicy.

Planuje piec ze sterownikiem. Dwie opcje albo na miał z podajnikiem albo kocioł na wszystko.

W pokojach grzejniki a w kuchni i łazience podłogówka. Na piętro wyprowadzę rurę na ewentualne rozbudowę. Staram się wyczytać co było by najlepsze jak to wszystko rozplanować by miało dobrą sprawność i przede wszystkim działało. Niestety zaczynam się już gubić. Pytanie do ekspertów ludzi co maja na co dzień z zagadnieniem do czynienia.

1. Z czego wykonać instalacje.

2. Jak podłączyć ogrzewanie tj grzejniki z podłogówka i oczywiście ciepła woda tez.

Priorytet to cena rozwiązanie nie muszą być nowoczesne ale cenowo praktyczne

piec musisz wwybrac sam , zaczynając od decyzji jakie ma byc paliwo , moc mozna oszacowac zgrubnie do pow. uzytkowej , chyba ze projekt podaje zapotrzebowanie na energie budynku

instalacja z obiegiem grawitacyjnym czy pompowym ??

jak chcesz podłogówke to juz masz odp. na to pytanie

a namaiam cie szczerze do podłogówki na max powierzchni jaka mozesz wykonac ,

bo to nie tylko moja opinia ale wielu zadowolonych uzytkowników

ja też jestem na etapie budowy ogrzewania w domu i na początku myslałem jak wiekszośc , że tylko kuchnia i łazienka , po wielu przemysleniach doszło do tego że rozbijałem nowa wylewke aby założyć podłogówke w jeszcze jednym pomieszczeni i robie wszędzie gdzie tylko to możliwe

podłogówke wykonasz sam bez problemu , tylko trzeba sie troche poduczyc , poczytac i jak masz zdolnosci techniczne to powiesz pózniej nastepnym ze to proste jak drut ( rura)

nastepna sprawa układ otwarty czy zmkniety ?

taniej - otwarty

lepiej zamknety , szczególnie dla podłogówki

róznica w kosztach to wymiennik płytowy + pompa + troche drobiazgów w sumie ok 600 - 800 zł

c.w.u. wymiennik jaki? to zalezy ile bedziesz mógł wydac kasy to mniejszy problem ,instal ja mam z PP zgrzewana i poprowadzona po posadzce , mniej kucia

schemat instalacji c.o. ( ideowy - nie zalezy od budynku )mam opracowany moge przesłac

wykonawczy trzeba dostosowac do konkretnych warunków

a zczego to wybór nie jest az tak duzy , miedz , Alu-Pex do rur staolwych nie ma co wracac w nowym bud , jedynie jakis odc przy piecu

i jeszcze jedna uwaga , przy braku funduszy nie nalezy za bardzo sie ograniczac w wykonaniu tego cczego pózniej nie mozna juz zmienic , po wykonczeniu

zawsze mozna zmienic lub dołożyc to co na wierzchu , piec, zasobnik , pompe

myśl i czytaj bo w necie jest duzo informacji , a kto pyta nie błądzi

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam nakreśliłem schemat Pytania to jak do tego podłączyć trzy obwody z podłogówki. A najważniejsze czy dobrze narysowałem. Dziekuje za pomoc

post-2-1236771262_thumb.jpg