Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dofinansowanie zestawu solarnego????

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pytanko na wagę "tony złota" czy znacie jakieś źródła dofinansowania zestawów solarnych oczywiście oprócz BOŚ (Bank Ochrony Środowiska)

Woj. pomorskie pow. strogardzki

• 3 lata później...
Opublikowano
Mam pytanko na wagę "tony złota" czy znacie jakieś źródła dofinansowania zestawów solarnych oczywiście oprócz BOŚ (Bank Ochrony Środowiska)

Wdzięczny temat, a tak mało odpowiedzi.

Zacząć trzeba od tego, że BOŚ nie jest źródłem dotowania systemów solarnych. Źródeł tych, czyli konkretnych mechanizmów finansowych, jest w Polsce dziewięć - pięć polskich i cztery zagraniczne. Zawsze warto zrobić gruntowne rozeznanie na własnym terenie, bo na systemy solarne można dostać dotację w wysokości od 45 do 80 procent w zależności od tego, gdzie się mieszka i jakie środki krajowe, unijne lub inne zagraniczne są dostępne na dofinansowanie odnawialnych źródeł energii w konkretnej gminie albo dla konkretnej grupy społecznej, sektora publicznego lub gospodarczego.

Bank jest tylko pośrednikiem-usługodawcą dla głównego źródła dotacji, aby nabywca systemu solarnego miał gdzie zanieść umowę nabycia systemu, zaciągnąć na niego kredyt i żeby było gdzie przelać dotację ze źródła dofinansowania. Banków dotujących systemy solarne było do niedawna sześć, ale po najnowszych międzybankowych fuzjach kapitałowych jest tych banków obecnie pięć. Łącznie funkcjonuje ok. 7 tys. placówek bankowych w Polsce, gdzie można uzyskać dotację na system solarny. Niebawem dojdzie następny bank, który też będzie kredytował zakupy systemów solarnych.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam

U mnie gmina3 lat temu zrobiła akcję - 5 spotkań z mieszkańcami, wybrano nawet dostawcę solarów - tak miały być od 1 dostawcy- i wszystko padło bo zmienił się samorząd. ;)

W czerwcu ma być powtórka z rozrywki - ponowne podejście do wyboru dostawcy. :P

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam,mam tylko nadzieję,że nie wybiorą takiego dostawcy lub wykonawcy jak trafił mój szwagier bo już chyba z pół roku walczy z niejakim "pawlakiem" super fachowcem z Ostrowi Mazowieckiej.Instalacja niby działa,ale ...płyn cieknie z połączeń,instalacja zrobiona za pomocą młotka i kątówki i jak mimo zapewnień do dnia dzisiejszego nie naprawiona.FACHOWIEC miał chyba siłę "przebicia" na tym terenie i dorwał się do żyły złota bo teraz wszyscy montują solary z dotacją z Unii,ale mało ma pojęcia o robocie i uczciwości .

A tak swoją drogą solary jak dla mnie to tylko nie potrzebny wydatek - ciepła woda to chyba tylko latem i to bardzo słonecznym.

Pozdrawiam