Adams20 Opublikowano 31 Grudnia 2008 Autor #26 Opublikowano 31 Grudnia 2008 narazie mozesz zrobic tykle ze czekac az ci ten zwór do podłogówki zmienia i pompe .a grzejniki grzeja dobrze i masz ciepło ?????? Grzejnkow jest 9 i dzialaja bez problemu. Dom nie jest jeszcze ocieplony z zewnatrz z wyjatkiem poddasza, temperatura w srodku 17c na zewnatrz -4c Cytuj
automatyk Opublikowano 31 Grudnia 2008 #27 Opublikowano 31 Grudnia 2008 Dzisiaj rozmawiałem z moim instalatorem o tym TZM i przyznał rację że jest za mały i wymieni go razem z pompą. no widzisz tu nic nie nie umknie jeszcze czy te temp na grzejnikach utrzymasz prawidłowa? i temp w pomieszczeniu [pozdrawiam Cytuj
automatyk Opublikowano 31 Grudnia 2008 #28 Opublikowano 31 Grudnia 2008 no widzisz tu nic nie nie umknie jeszcze czy te temp na grzejnikach utrzymasz prawidłowa?i temp w pomieszczeniu [pozdrawiam to ok ro sie ustabilizuje tylko zebyc nie był zdziwony jak zrobią ci podłogówke i grzejniki troche przysiadą to przy tym rozwiazaniu czasami moze sie dziac ale bedzie wmiare dobrze bo nie masz za duzo grzejników pozdrawiam Cytuj
Adams20 Opublikowano 11 Stycznia 2009 Autor #29 Opublikowano 11 Stycznia 2009 Prolemów ciąg dalszy Został wymieniony TZM na VTA 272 (kvs 3,6) i pompa z 25/40 na 25/60 ALPHA. Przepływy poprawiły się i wynoszą 2 l/m temp. pomiędzy zasilaniem a powrotem wynosi 10c. Problem w tym że nie potrafie na TZM ustawić temp. wyższej niż 35c i to tylko na max ustawionej pompie bo na biegu 2 to temp. spada do 30 a na 1 do 20c (nie kręcąc TZM). Jeszcze jedno jak zamknę zasilanie na grzejniki na zaworze nad TZM to wszystko działa poprawnie i moge rególować temp. jak chce, przy włączonych grzejnikach przestaje działać. Czy moze to być wina zapowietrzonego układu ?? Cytuj
automatyk Opublikowano 11 Stycznia 2009 #30 Opublikowano 11 Stycznia 2009 kolego piesałem i poczytaj wiecej co napisałem na temat przepływu poprostu pompy teraz wyszaruja sobie wode bo jest ona zbyt chłodna za wymnienikie spowodowane zaworem 4d Cytuj
Adams20 Opublikowano 11 Stycznia 2009 Autor #31 Opublikowano 11 Stycznia 2009 Sytuacja wygląda tak samo nawet przy 60c za wymiennikiem Cytuj
automatyk Opublikowano 11 Stycznia 2009 #32 Opublikowano 11 Stycznia 2009 bo zawór 4d powinien byc na okładzie CO i wtedy by wszystko hulało idealnie jesli mozna tak powiedziec ale jesli masz głowice albo pompe od CO zmniejszysz do min to tez powinno byc juz lepiej teraz jest problem z sumarycznym przepływie ale tak juz zostaw bo na podłoge taka temp moze byc kiedys w takich sytuacjach robiłem to inaczej ale teraz masz natyle dobrze ze zostaw tak Cytuj
Bolikd Opublikowano 7 Marca 2009 #33 Opublikowano 7 Marca 2009 Sytuacja wygląda tak samo nawet przy 60c za wymiennikiem Witam, I jak sobie w końcu poradziłeś z podłogówką? Już działa dobrze? Pytam bo stoję właśnie przed montażem takowej, ale na mniejszej pow. (ok 50 m2) Wracając do postu... To pisałeś że z rozdzielacza na dole zasilasz dwa obiegi na górnym piętrze. Z tego co się zorientowałem, to rozdzielacz musi być powyżej poziomu posadzki (min 40 cm nad kolektorem powrotu) A jak Ty masz obiegi na górze to może się układy zapowietrzyły? pozdrawiam PS. Może odłącz te dwa na górze, odpowietrz układ i zobacz jak dziala. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi