Skocz do zawartości

Wilchelm

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  W dniu 4.01.2015 o 18:57, prusak napisał(a):

ekogroszek 28,5 kalorycznośc

To niewiele mówi.

Czy wszystko wypala się dobrze? Popiół jest bez spieków?

Żeby zmniejszyć temperaturę spalin trzeba mniej dmuchać przede wszystkim.

Możesz spróbować zejśc z mocą i zmniejszeniem nadmuchu. Ewentualnie jakiś zawirowywacz wstawić do wymiennika. Przeszukaj forum, jest sporo informacji o tym

Opublikowano

to że długo się nagrzewa to nie jest wada

mój wcale się nie odstawia albo robi to na minutę lub krócej

ma byc dobrze dopalony opał a nie ukiszony w podtrzymaniu

jakie te spieki? koksowe czy żużlowe?

fotka bo bez tego wróżenie z fusów

Opublikowano
  W dniu 4.01.2015 o 19:10, prusak napisał(a):

Zawirowacz co to?

Robisz sobie jaja, czy Ty tak na poważnie? Wysil się trochę www.google.pl

Poza tym wpisz w wyszukiwarce na forum szukaną frazę, a zobaczysz ile będzie wyników.

PS. Dawaj zdjęcia tych spieków, o których napisał Timon.

Opublikowano

b dużo mi węgla idzie 50 kilo na dobę :( p.s piec mam dopiero od 3 miesięcy, nigdy wczesniej nie miałem wiec nie wiem co to zawirowacz

post-60713-0-87805500-1420399707_thumb.jpg

post-60713-0-26170100-1420399720_thumb.jpg

Opublikowano

to co na fotkach to koks

wsypać do zasobnika i jeszcze raz spalić- nic dziwnego że takie spalanie bo opał jedynie przelatuje przez palnik i ląduje niedopalony w popielniku

wydłuż przerwę podawania z 22 do 40 sekund i zostaw na noc

rano sprawdź o ile mniej będzie spieków i wrzuć fotkę

Opublikowano

a próbowałem już wrzucić do zasobnika to temp tak spadła że alarm się włączył że mała kalorycznosc i zatrzymał się choć go zmiesząłem z nowy ekogroszkiem. A wydłużenie powoduje b długie nagrzewanie pieca przez co wiecej będzie mi połykał węgla a ja chciałbym oszczędzić bo mam b duże zużycie

Opublikowano

a skąd wiesz że długa praca to większe spalanie?

na razie u Ciebie sprawność procesu jest znikoma i jedynie marnujesz opał

chcesz mieć ekonomicznie to zacznij od wydłużenia przerwy podawania żeby się ten węgiel dopalił

jak to wyrzucisz to jakbyś z każdego kg węgla wywalił do kosza 30% i o tyle będziesz miał większe koszty ogrzewania

wybieraj

Opublikowano

a z tym podtrzymaniem jak to zrobić bo innym koło godziny trzyma przez co mało spalają węgla ? p.s dałem 30 sekund podawanie , dmuchawę z 48 obniżyłem na 40 zobaczymy rano

Opublikowano
  W dniu 4.01.2015 o 19:44, prusak napisał(a):

a z tym podtrzymaniem jak to zrobić bo innym koło godziny trzyma przez co mało spalają węgla ?

mają małe zapotrzebowanie na ciepło?? jak chcesz koniecznie wydłużyć podtrzymanie (odradzam), to musisz dać ostro w palnik.. czyli żeby zadaną temp. przebijał o kilka stopni : dużo tlenu i krótka przerwa między podaniami... zużycie pewnie wzrośnie do 80kg na dobę :)

Opublikowano

prusak

w podtrzymaniu opał też jest podawany i marnowany

postaw auto na noc w garażu z włączonym silnikiem- to tak jak zostawienie kotła w podtrzymaniu- nie jeździsz a paliwo spalisz i podobnie z kotłem

nie grzeje a paliwo spala

w podtrzymaniu ma nie wygasnąć- obserwuj palnik i jak się zapada kopiec poniżej otworów nadmuchowych to wtedy podajesz dawkę opału

Opublikowano

podtrzymanie mam ustawione na 30 minut żeby po tym czasasie podawał, a on tylko 16 minut utrzymuje temp i zaczyna odnowa grzać

Opublikowano

to dobrze

wydłuż przerwę i niech stoi 3 minuty a przez 40 pracuje 

masz spalić opał i wybrać popiół a nie przeturlać węgiel przez palnik a to właśnie teraz się dzieje

wydłuż tą przerwę i idź spać

zajrzyj rano i napisz co się zmieniło

a i najważniejsze

jeśli masz taki palnik jak Wilchelm to czy jest uszczelniony???

jego zdjęcie też mógłbyś wrzucić

Opublikowano

klimosz duo ng 25 kv  palnik retortowy, dom poniemiecki 2 pietrowy grube sciany, okna w mieszkaniu plastiki, na klatce schodowej stare niemieckie i zimno jest,strych nie ocieplony. 

Opublikowano

prosty palnik i  sterownik

wystarczy dobrać parametry i wyjść z kotłowni

jakiej powierzchni to mieszkanie że aż tak duża moc kotła?

Opublikowano
  W dniu 4.01.2015 o 20:05, prusak napisał(a):

klimosz duo ng 25 kv  palnik retortowy, dom poniemiecki 2 pietrowy grube sciany, okna w mieszkaniu plastiki, na klatce schodowej stare niemieckie i zimno jest,strych nie ocieplony. 

dużo z tych 50kg nie zejdziesz.. może kilka kg.... nie licz na spalanie typu 15-20kg.. a na jakie spalanie liczyłeś? na moje oko jest spory odbiór ciepła

ps. ceny tych kotłów jest z lekka szokująca :o

Opublikowano

prusak

jak pozbędziesz się niedopału to wzrośnie sprawność procesu spalania i spadnie zużycie

nielicz jednak że o jakieś ogromne ilosci ta jak pisze robertokot

jak dom ocieplony to może więcej ale jak nieizolowany to marne szanse na duże oszczędności

Opublikowano

a na ścianach jakiś styropian jest ? od góry jakaś wełna lub inne styro?

Opublikowano

czyli zapotrzebowanie wysokie gdzieś w okolicy 100W/m2 co daje dla 230m2 23KW

nie licz zatem na niskie spalanie

dla okolic zera to będzie w okolicy 11KW a to w przeliczeniu na zużycie jest około 45kg- przy piętrowym moze być nieco mniej bo ciepło z parteru ogrzeje też trochę piętro więc powiedzmy jakieś 5-10% mniej czyli okolice 10KW i 40kg na dobę

ja bym pomyślał o ociepleniu tego klamota najpierw od góry bo tak łatwiej, taniej i samemu można, a potem za oszczędności w zużyciu ściany porządnym styro i wtedy dopiero będzie taniej 

Opublikowano

problem z tym że to cegła palona jak dam styropian to wilgoć będzie wychodzić w domu. Patrzyłem teraz w piecu górka się zrobiła tzn skleiła dałem na 32 podawanie

Opublikowano

wilgoć to wynik nieprawidłowo działającej wentylacji a nie samej izolacji

zamykając dom od zewnątrz zamykasz wszelkie szczeliny którymi wcześniej brudne wilgotne powietrze było eksmitowane z domu i któwymi świeże do niego trafiało

musisz zatem zadbać o jego poprawną cyrkulację inaczej niezależnie z czego chałupa zrobiona to się zapoci jak koń po westernie, zagrzybi i zapleśnieje

dlatego izolując należy zaopatrzyć okna w nawiewniki aby dostarczyć świeżego powietrza oraz zadbać o sprawne usuwanie brudnego poprzez przewody wentylacyjne np montując nakładki lub wentylatory wyciągowe

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.