Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Hydrofor _Czujnik Poziomu Cieczy Zamiast Wyłącznika Ciśnieniowego.

Paweł26

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Chcę zastąpić czujnik ciśnieniowy hydrofora sterujący praca pompy 3 fazowej głębinowej innym sterownikiem.
Obecnie zawór zwrotny pompy wyrobił się,woda spada powrotem.
Na obecna chwilę wymiana klapy zwrotnej pompy nie wchodzi w rachubę,średnio kalkuluje mi się wyciąganie 90m rur wraz z pompa.

Zastanawiałem się nad czujnikiem poziomu cieczy wraz z zamontowanymi dwoma sondami (min/max).oraz zaworu bezpieczeństwa np 4 bar opuszczającym nadmiar powietrza.

http://www.elektron.zgora.com.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=21&category_id=1&option=com_virtuemart&Itemid=3

http://www.elektron.zgora.com.pl/index.php?page=shop.product_details&category_id=2&flypage=flypage.tpl&product_id=63&option=com_virtuemart&Itemid=3

Czy takie rozwiązanie się sprawdzi ?

Opublikowano

Witam! Moim zdaniem czujnika ciśnieniowego innym urządzeniem nie powinno się zastępować.On został do tego celu stworzony.

Zawór zwrotny zamontuj drugi przed hydroforem i przed wyjściem wody na instalację-powinno sprawę załatwić.Oczywiście zgodnie z kierunkiem przepływu.Zawór bezpieczeństwa może być (6 barów)-on nie służy do upuszczania nadmiaru powietrza-lecz zabezpiecza instalację przed nadmiernym ciśnieniem-na wypadek gdyby wyłącznik ciśnieniowy (czujnik) nie zadziałał a pompa "dawała " na full.Jeśli chodzi o powietrze to w hydroforach najczęściej trzeba uzupełniać je-gdyż pod wpływem ciśnienia woda go "wchłania". Pozdrawiam.

Opublikowano

ale nic nie pisał o lustrze wody a nie uwierze że lustro wody ma na 90m

Opublikowano

Lustro wody jest zapewne kilka metrów powyżej pompy.Zakładając ze pompa znajduje się na 90 m a lustro na około 85(+/-) to woda prędzej czy pużniej opadnie tworząc w rurach  miejsce dla powietrza.

Opublikowano

Witam!.Proponowałbym wymienić ten zawór przed hydroforem.Być może ,że on też nie trzyma-a ciśnienie z hydroforu dodatkowo wypycha wodę do studni.Nie jest to wielki koszt. Warto jeszcze spróbować.Gdy to nie pomoże-to pozostanie Ci wyciąganie pompy.Jakie rury masz w studni- z jakiego materiału?.

Opublikowano

Mozna spróbować zawór zwrotny na górze przed zbiornikiem. Jednak musi być to zawór dobrej jakości. 80m słupa wody to 8 bar + nadcisnie w zbiorniku (tak to rozumiem) jest to napewno wyzwanie dla zaworu zwrotnego.

Opublikowano

.Jakie rury masz w studni- z jakiego materiału?.

Rury stalowe ocynkowane 2 1/2 gwintowane, zespolone mufkami .

Adam jeśli jednak zawór  sie nie sprawdził, czy ten sterownik wraz z czujkami zda egzamin ?.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zastanawiam się dlaczego taka duża średnica tej rury?.Chyba,że studnia zasila sporą ilość mieszkań.Ciężar wiszącej wody robi wrażenie-grawitaccji nie da się oszukać.Jeśli teraz wyciągniesz te rurki -to proponuję za pompą zamontować drugi zawór zwrotny.Będzie po stronie tłocznej pompy.W pompie też należy wymienić.Myślę,że dwa wytrzymają dłużej.

Opublikowano

Brałeś pod uwagę możliwość przerdzewienia rur tłocznych w studni? Woda może uciekać niewielką dziurką i zasysać powietrze ze studni. Ile lat już to pracuje i co ta pompa obsługuje? To jakaś hydrofornia? Nie zauważyłeś spadku wydajności pompy?

Opublikowano

Szukaj nieszczelności. Sprawdź wszystkie złącza. Nawet niewielka nieszczelność będzie powodować opadanie wody. Oczywiście po wykluczeniu nieszczelności zaworu zwrotnego i na odcinku pomiędzy pompą a zaworem zwrotnym. najczęściej na połączeniach gwintowanych, lub uszkodzenie rury (niewielki otwór , szczelina).

Opublikowano

Cześć.

Chcę zastąpić czujnik ciśnieniowy hydrofora sterujący praca pompy 3 fazowej głębinowej innym sterownikiem.

Obecnie zawór zwrotny pompy wyrobił się,woda spada powrotem.

Na obecna chwilę wymiana klapy zwrotnej pompy nie wchodzi w rachubę,średnio kalkuluje mi się wyciąganie 90m rur wraz z pompa.

Zastanawiałem się nad czujnikiem poziomu cieczy wraz z zamontowanymi dwoma sondami (min/max).oraz zaworu bezpieczeństwa np 4 bar opuszczającym nadmiar powietrza.

http://www.elektron.zgora.com.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=21&category_id=1&option=com_virtuemart&Itemid=3

http://www.elektron.zgora.com.pl/index.php?page=shop.product_details&category_id=2&flypage=flypage.tpl&product_id=63&option=com_virtuemart&Itemid=3

Czy takie rozwiązanie się sprawdzi ?

Jak co to mozesz sprawdzic te dzialanie z sadami ale i tak cza miec czujni cisnienia by pompa sie wylaczyla jak da zadane cisnienie i zaw.zwrotny przy pompie obowiazkowo sprawdzic i jak co to nowy .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.