Paweł26 Opublikowano 23 Października 2014 #1 Opublikowano 23 Października 2014 Cześć. Chcę zastąpić czujnik ciśnieniowy hydrofora sterujący praca pompy 3 fazowej głębinowej innym sterownikiem.Obecnie zawór zwrotny pompy wyrobił się,woda spada powrotem.Na obecna chwilę wymiana klapy zwrotnej pompy nie wchodzi w rachubę,średnio kalkuluje mi się wyciąganie 90m rur wraz z pompa.Zastanawiałem się nad czujnikiem poziomu cieczy wraz z zamontowanymi dwoma sondami (min/max).oraz zaworu bezpieczeństwa np 4 bar opuszczającym nadmiar powietrza.http://www.elektron.zgora.com.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=21&category_id=1&option=com_virtuemart&Itemid=3http://www.elektron.zgora.com.pl/index.php?page=shop.product_details&category_id=2&flypage=flypage.tpl&product_id=63&option=com_virtuemart&Itemid=3 Czy takie rozwiązanie się sprawdzi ?
Franek19 Opublikowano 25 Października 2014 #2 Opublikowano 25 Października 2014 Witam! Moim zdaniem czujnika ciśnieniowego innym urządzeniem nie powinno się zastępować.On został do tego celu stworzony. Zawór zwrotny zamontuj drugi przed hydroforem i przed wyjściem wody na instalację-powinno sprawę załatwić.Oczywiście zgodnie z kierunkiem przepływu.Zawór bezpieczeństwa może być (6 barów)-on nie służy do upuszczania nadmiaru powietrza-lecz zabezpiecza instalację przed nadmiernym ciśnieniem-na wypadek gdyby wyłącznik ciśnieniowy (czujnik) nie zadziałał a pompa "dawała " na full.Jeśli chodzi o powietrze to w hydroforach najczęściej trzeba uzupełniać je-gdyż pod wpływem ciśnienia woda go "wchłania". Pozdrawiam.
Paweł26 Opublikowano 26 Października 2014 Autor #3 Opublikowano 26 Października 2014 Mam dokładnie tak jak piszesz.Mimo to woda spada rurami do studni,a podczas załączania pompy pompuje masę powietrza do hydroforu.
automatyk Opublikowano 26 Października 2014 #4 Opublikowano 26 Października 2014 to załóz drugi zawór do góry i bedzie ok
Andrzej_M_ Opublikowano 26 Października 2014 #5 Opublikowano 26 Października 2014 Żaden zawór "u góry" nie oszuka praw fizyki. Paweł26 pisał o studni głębinowej 90 metrowej.
automatyk Opublikowano 26 Października 2014 #6 Opublikowano 26 Października 2014 ale nic nie pisał o lustrze wody a nie uwierze że lustro wody ma na 90m
Paweł26 Opublikowano 26 Października 2014 Autor #7 Opublikowano 26 Października 2014 Lustro wody jest zapewne kilka metrów powyżej pompy.Zakładając ze pompa znajduje się na 90 m a lustro na około 85(+/-) to woda prędzej czy pużniej opadnie tworząc w rurach miejsce dla powietrza.
Franek19 Opublikowano 29 Października 2014 #8 Opublikowano 29 Października 2014 Witam!.Proponowałbym wymienić ten zawór przed hydroforem.Być może ,że on też nie trzyma-a ciśnienie z hydroforu dodatkowo wypycha wodę do studni.Nie jest to wielki koszt. Warto jeszcze spróbować.Gdy to nie pomoże-to pozostanie Ci wyciąganie pompy.Jakie rury masz w studni- z jakiego materiału?.
AdamGuitar Opublikowano 29 Października 2014 #9 Opublikowano 29 Października 2014 Mozna spróbować zawór zwrotny na górze przed zbiornikiem. Jednak musi być to zawór dobrej jakości. 80m słupa wody to 8 bar + nadcisnie w zbiorniku (tak to rozumiem) jest to napewno wyzwanie dla zaworu zwrotnego.
Paweł26 Opublikowano 30 Października 2014 Autor #10 Opublikowano 30 Października 2014 .Jakie rury masz w studni- z jakiego materiału?. Rury stalowe ocynkowane 2 1/2 gwintowane, zespolone mufkami . Adam jeśli jednak zawór sie nie sprawdził, czy ten sterownik wraz z czujkami zda egzamin ?.
Paweł26 Opublikowano 9 Listopada 2014 Autor #11 Opublikowano 9 Listopada 2014 Zawór się nie sprawdził,woda nadal spada rurami do studni.
Franek19 Opublikowano 9 Listopada 2014 #12 Opublikowano 9 Listopada 2014 Zastanawiam się dlaczego taka duża średnica tej rury?.Chyba,że studnia zasila sporą ilość mieszkań.Ciężar wiszącej wody robi wrażenie-grawitaccji nie da się oszukać.Jeśli teraz wyciągniesz te rurki -to proponuję za pompą zamontować drugi zawór zwrotny.Będzie po stronie tłocznej pompy.W pompie też należy wymienić.Myślę,że dwa wytrzymają dłużej.
kiminero Opublikowano 10 Listopada 2014 #13 Opublikowano 10 Listopada 2014 Brałeś pod uwagę możliwość przerdzewienia rur tłocznych w studni? Woda może uciekać niewielką dziurką i zasysać powietrze ze studni. Ile lat już to pracuje i co ta pompa obsługuje? To jakaś hydrofornia? Nie zauważyłeś spadku wydajności pompy?
AdamGuitar Opublikowano 13 Listopada 2014 #14 Opublikowano 13 Listopada 2014 Szukaj nieszczelności. Sprawdź wszystkie złącza. Nawet niewielka nieszczelność będzie powodować opadanie wody. Oczywiście po wykluczeniu nieszczelności zaworu zwrotnego i na odcinku pomiędzy pompą a zaworem zwrotnym. najczęściej na połączeniach gwintowanych, lub uszkodzenie rury (niewielki otwór , szczelina).
marekd Opublikowano 13 Listopada 2014 #15 Opublikowano 13 Listopada 2014 Cześć. Chcę zastąpić czujnik ciśnieniowy hydrofora sterujący praca pompy 3 fazowej głębinowej innym sterownikiem. Obecnie zawór zwrotny pompy wyrobił się,woda spada powrotem. Na obecna chwilę wymiana klapy zwrotnej pompy nie wchodzi w rachubę,średnio kalkuluje mi się wyciąganie 90m rur wraz z pompa. Zastanawiałem się nad czujnikiem poziomu cieczy wraz z zamontowanymi dwoma sondami (min/max).oraz zaworu bezpieczeństwa np 4 bar opuszczającym nadmiar powietrza. http://www.elektron.zgora.com.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=21&category_id=1&option=com_virtuemart&Itemid=3 http://www.elektron.zgora.com.pl/index.php?page=shop.product_details&category_id=2&flypage=flypage.tpl&product_id=63&option=com_virtuemart&Itemid=3 Czy takie rozwiązanie się sprawdzi ? Jak co to mozesz sprawdzic te dzialanie z sadami ale i tak cza miec czujni cisnienia by pompa sie wylaczyla jak da zadane cisnienie i zaw.zwrotny przy pompie obowiazkowo sprawdzic i jak co to nowy .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.