husky Opublikowano 31 Października 2014 #26 Opublikowano 31 Października 2014 Pytałem sąsiada. Sterownik CARv2 działa wypisz wymaluj tak, jak to opisałem powyżej. Sąsiad też nie ma termostatów na dolnych grzejnikach, część pozakręcał, bo są przystawione meblami. W Carv2 temp te nazywają się ekonomiczna i komfortowa. Poza tym jest "tryb rączka" czyli manualne zmiany temp. po wejściu na godzinę początku temp zadanej programowo następuje wyjście z trybu manualnego do temp programowej. Wszystko to jest spięte z pogodówką która miesza temp zasilania zgodnie z tzw krzywą grzewczą. Wszystko tak jak opisałem. Wniosek: kup sobie carv2. Roma locuta causa finita. :rolleyes:
piters33 Opublikowano 31 Października 2014 Autor #27 Opublikowano 31 Października 2014 husky Więc od początku. mam problem z poprawnym i oszczędnym wyregulowaniem ogrzewania. miałem na początku sterownik tybox i co ciągle się włączało, brak doświadczenia i odpowiedniej regulacji skłoniło mnie do sprzedania i kupienia auraton z reglowaną histerezą nie a nie pid jak w tybox. po roku okazuje się że auraton nie sprawuje się przy mojej instalacji która jest przewymiarowana pod kocił kondensacyjny, brak komfortu i ciężko mi znaleźć odpowiednie miejsce. Pokusiło mnie odpalenie kotła bez sterownika, po dobie i ciągłej jego pracy okazało się że nie jest to zbyt osczędne ok 4m, przy temp plus na zewnątrz. Wiem że car v2 jest dobrym sterownikiem, ale chyba się nie różni od tyboxa oprócz tego że ma pełne regulacje kotła, sonda zewnętrzna i tak jest podpięta pod kocioł. Nie rozumie jednego jak można wyregulować temp w pomieszczeniach bez termostatów na grzejnikach, wiadomo że tam gdzie jest sterownik to ma być grzejnik na max bez głowicy. chyba powrócę do tyboxa i odpowiednio wszystko wyreguluję + sonda zewntrzna. Panowie jakieś rozsądne propozycje??.
husky Opublikowano 1 Listopada 2014 #28 Opublikowano 1 Listopada 2014 chyba powrócę do tyboxa i odpowiednio wszystko wyreguluję + sonda zewntrzna. ... i to chyba nie będzie zły pomysł ;)
mistalova Opublikowano 1 Listopada 2014 #29 Opublikowano 1 Listopada 2014 Tybox jest bardzo dobrym termostatem, tak jak i euroster np. 2026 - bo maja PI (nie PID!). Fakt, ze dla laika ich praca moze wyda2ac sie chaotyczna, ale na tym PI polega. Po drugie praca kotla przy trybie 100% pogodowym (czyli ciagla praca) nie powoduje wiekszego zuzycia niz praca wlacz/wylacz (nie dotyczy to kilku dni, kiedy zaczynamy taka prace - po kilku dniach zuzycie bedzie taki samo), jesli nie potrafimy/chemy bawic sie w ustawianie KG, to zakladamy na grzejniki glowice. Komfort pdzy takim ustawieniu jest maksymalny. Wada jest zuzycie pradu na prace pompy. Teraz co do pracy grzejnikow bez glowic - po to jest KG, zeby dostarczala wodyo takiej temperaturze do grzejnikow, aby pokryc zapotrzebowanie na cieplo i utrzymac wczesniej zadana temperture w pomieszczeniu. W praktyce, potrzebne jest do tego OZC, bo znacznie ulatwia dobranie grzejnikow, niestety wiekszosc wykonawcow buduje domy/mieszkania na podstawie lipnych OZC, albo "na oko".
piters33 Opublikowano 2 Listopada 2014 Autor #30 Opublikowano 2 Listopada 2014 Teraz co do pracy grzejnikow bez glowic - po to jest KG, zeby dostarczala wodyo takiej temperaturze do grzejnikow, aby pokryc zapotrzebowanie na cieplo i utrzymac wczesniej zadana temperture w pomieszczeniu. Proszę mi wytłumaczyć jak kotłem można ustawić odpowiednią temp. w pomieszczeniach, bez termostatów na grzejnikach. Jak się ma zużycie kotła przy ciągłej pracy kotła bez sterownika??, wentylator i pompa non stop pracuje, palnik się włącza co kilka minut na kilkanaście sekund.
mistalova Opublikowano 3 Listopada 2014 #31 Opublikowano 3 Listopada 2014 Jesli na dworzu jest 0'C to grzejniki zasilane sa np. 40'C czynika, jesli na dworzu jest -10'C to woda ma np. 50'C, jesli na dworzu jest -20'C to woda ma np. 60'C, dzieki czemu grzejnik ma rozna moc - wieksza gdy straty sa wieksze (zimniej na dworzu), lub mniejsza gdy i straty sa mniejsze (cieplej na dworzu). Dzieki temu w pomieszczeniach jest stala temperatura niezaleznie od pogody za oknem. Ale aby tak zrownowazyc instalacje, budynek musi miec OZC pod ktore projektuje sie CO. Jesli na dworzu jest 0'C to grzejniki zasilane sa np. 40'C czynika, jesli na dworzu jest -10'C to woda ma np. 50'C, jesli na dworzu jest -20'C to woda ma np. 60'C, dzieki czemu grzejnik ma rozna moc - wieksza gdy straty sa wieksze (zimniej na dworzu), lub mniejsza gdy i straty sa mniejsze (cieplej na dworzu). Dzieki temu w pomieszczeniach jest stala temperatura niezaleznie od pogody za oknem. Ale aby tak zrownowazyc instalacje, budynek musi miec OZC pod ktore projektuje sie CO. No i oczywiscie mozna to zrobic tylko, przy pogodowce. Co do kotla - owszem, zuzywa sie szybciej (glownie uklad zaplonowy), zuzywa tez prad, ale komfort jest duuuzo wiekszy przy takiej pracy, niz przy dwustanowej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.