Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów, piszę w tym dziale jeśli w złym proszę mnie poprawić.

Sprawa wygląda następująco kupiłem apartament piętrowy od dewelopera 65m2 (parter + piętro ), Piec dwu funkcyjny beretta.
W Salono kuchni gdzie jest podłogówka zainstalowali Termostat pokojowy Besmart i jest problem ponieważ u góry gdzie są kaloryfery jest straszna różnica temperatur.
Na dole nagrzane na maxa a u góry wyczuwalny chłód, gdyż salon połączony z kuchnią dużo się gotuje etc. temperatura się trzyma i piec się nie załącza. 
Poczytałem trochę i wpadłem na pomysł aby zmodyfikować instalację obecną i w miejsce podłączonego termostatu pokojowego podłączyć odbiornik radiowy a termostat przenieść do pokoju u góry.
Prosiłbym o podpowiedź czy logicznie myślę i zda to rezultat w praktycę, pozdrawiam. 

Opublikowano

witam

efektem twojej zmiany bedzie na dole solarium a na gorze bedzie wzglednie

przede wszystkim sprawdz w dokumentacji jak poprowadzona jest instalacja z kotla

czy jest np. zawor 3 lub 4 drogowy albo rozdzielacz,

mowiac prosto musisz ustalic czy dla podlogowki i kaloryferow mozesz ustawic osobna temperature wody w obiegu, albo tez czy mozesz przykrecic przeplyw na podlogowke (zwykly zawor przestawiasz na polowe, wiec cieplej wodg do podlogowki idzie polowa tego co zwykle)

pozdrawiam

Wysłane z mojego Z10 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

jestem laikiem w kwestii ogrzewania ale na parterze mam te zawory z rotametrami gdzie na głowicy takiej jak na kaloryferze mam na 3 ustawione podłogówkę, a u góry kaloryfery. I co z tego jak nawet ustawienie powiedzmy 22 stopnie na termostacie pokojowym , siedzi się w salonie gotuje i piec nie odpala bo temp się utrzymuje. A u góry jest 20 stopni. aż strach pomyśleć jak przyjdzie zima

Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

to ustaw na 2

czy na kaloryferach u gory masz glowice termostatyczne??

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano
Tak standardowe głowice z skalą od 1 do 5.

na dole masz na podlogowke ustawione 2, na kaloryferach na dole ustaw 3,
na gorze 4

na termostacie pokojowyn ustaw 23 stopnie i obserwuj,

Opublikowano
Tak standardowe głowice z skalą od 1 do 5.

ile masz pomp co???

Opublikowano
brak jakiejkolwiek pompy .

bez pompy??,

musi byc, przeciez nie zrobili ci grawitacji

wez zrob zdjecie jak to wyglada przy kotle

pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

skoro masz 1 pompe, to jak pisalem wczesniej zawor przy podlogowce na 2
kaloryfery na parterze 3
kaloryfery na pietrze 4

termostat ustaw na 22

a ten zawor z podlogowki ma skale w stopniach???

pozdrawiam

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)

zrobiłem jak proponowałeś, zobaczy się jak to będzie funkcjonować jak się ochlodzi heh.
tak zawór do podłogowki ma skalę od 2 do 5.

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)

ale ta skala jest w stopniach ???

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Oj coś mi się zdaje że to wszystko może nie wystarczyć . To są dwa układy o zupełnie innych parametrach pracy . Jakoś nie wydaje mi sie żeby deweloper aż tak poszedł w koszty i dopracował automatykę dla dwóch różnych układów o zupełnie innej specyfice pracy . Grzejniki to ogrzewanie wysokotemperaturowe zazwyczaj 55 C a podłogówka to coś zupełnie innego i temperatura zasilania to niewiele ponad połowę z tego . Coś mi się wydaje że na górze są za małe grzejniki w stosunku do temperatury zasilania  odpowiedniej dla podłogówki . Trudno jednak wyrokować jedynie na podstawie opisu własnych odczuć . trzeba by konkretne dane aby to ocenić . Zadanie dla samego kotła bez rozbudowania instalacji raczej niewykonalne .

Opublikowano (edytowane)

wiesz mi chodzi dokładniej o termostat w salono kuchni bo jak mam ustawione 22 stopnie i faktycznie kocioł grzeje to fajnie przyjemnie ciepło u góry ale często zdarza się tak że większość dnia spędza się właśnie na dole i się gotuje etc. i temperatura 22 się utrzymuje na termostacie A u góry zimno bo kocioł się nie załączy.

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Ja mam bezprzewodowy i po wi fi steruje włączeniem i wyłączeniem kotła według temperatur i harmonogramu . Gdzie go postawie stąd bierze   temperaturę i kocioł chodzi aż nagrzeje to konkretne pomieszczenie . Jeśli nie masz rozdzielonych obwodów o czym wspominałem powyżej to nie masz wpływu na żadne sterowanie bo specyfika dwóch różnych sposobów grzania nisko i wysokotemperaturowego bez dodatkowej automatyki nie da się rozwiązać .

Najprostsze rozwiązanie to praca kotła z modulowaną mocą i dwa obwody grzewcze z pompami sterowanymi z oddzielnych termostatów  pokojowych . 2-ie strefy to dwie pompy załączane wg termostatów .

Na dole ciepło to ogrzewanie dołu pompa wyłączona ale góra grzeje bo termostat włącza pompę wg . ustawień temperatury , kocioł taktuje cały czas na adekwatnym zapotrzebowaniu .

Proste ale deweloper musiał by jeszcze minimum 2k wyłożyć .

Poszukaj sobie kogoś z głową to Ci to może przerobi .

Opublikowano

A powiedzcie mi jeszcze jedno. Na parterze w skrzynce ogrzewania podłogowego mam głowice termostatyczną z kapilarą. I na niej podziałka 2.3.4.5.6.7. nie mam pojęcia na której cyfrę ustawić.

Opublikowano

doswiadczalnie
najpierw 3 obserwuj
potem 4 obserwuj

sprawdz jaka jest podzialka tej glowicy

A powiedzcie mi jeszcze jedno. Na parterze w skrzynce ogrzewania podłogowego mam głowice termostatyczną z kapilarą. I na niej podziałka 2.3.4.5.6.7. nie mam pojęcia na której cyfrę ustawić.